Is de zoon van een dochter van Alblasserdam een kleinzoon van Alblasserdam?

15 februari 2017 door Hennie van der Zouw
Is de zoon van een dochter van Alblasserdam een kleinzoon van Alblasserdam?

Tja….., het begint al weer lente te worden. Weer geen Elfstedentocht dit jaar. Ook de ijspret bestond maar uit een paar dagen, dus rest ons ook dit jaar het terugkijken naar vroegere tijden. Wist u bijvoorbeeld dat er in Alblasserdam een wereldrecordhoudster de 10 kilometer geboren is….? Wist u dat deze dame ook in een Elfstedentocht een prachtige derde plaats in de uitslag veroverde…..? En wist u dat deze zelfde schaatster ook nog zo’n zes jaar houdster van het werelduurrecord is geweest….? Om nog maar niet te spreken over haar man en haar zoon, die ook prima schaatsers zijn en waren.

Ineke van Homoet
Voor deze toch wel hoogtepunten in de Nederlandse schaatssport moeten we wel inmiddels een goede dertig jaar terug in de tijd. Want in de tachtiger jaren van de vorige eeuw speelde bovenstaande zich allemaal af. En deze prestaties werden geleverd door de in 1953 in Alblasserdam geboren Ineke van Homoet. Later bekend als Ineke Kooiman – van Homoet, maar voor altijd een dochter van Alblasserdam.

Ik had dit verhaal willen bewaren totdat er dit jaar een Elfstedentocht zou worden gereden, of een mooie lange ijsperiode in zou vallen, maar helaas, ook dit jaar mocht dat niet gebeuren. Laten we na deze inleiding dan maar eens uitgebreid naar Ineke van Homoet gaan kijken.

Catharina (Ineke) van Homoet werd geboren in Alblasserdam op 13  november 1953. Zij was een  dochter van Asuerus (Zwerus) van Homoet en Janna Hendrika (Henny) de Ruiter. Ineke trouwde in Alblasserdam op 16 juni 1976 met Jan Kooiman, ook schaatser. Hij was geboren op 09 februari 1953. (Zie bovenste afbeelding)

Het geboortejaar van Ineke van Homoet
Laten we eens even gaan kijken wat 1953 voor een soort jaar was. Het begon niet zo best, want op 7 januari kondigde de Amerikaanse President harry Truman aan dat de VS een waterstofbom ontwikkeld had. Op 13 januari werd maarschalk Tito gekozen toe president van Joegoslavie, en in Nederland wordt de consumentenbond opgericht. Dwight D. Eisenhower werd beedigd als 34e President van de Verenigde Staten. Maar het jaar 1953 werd in Nederland natuurlijk het meest bekend van de Watersnoodsramp in de nacht van 31 januari op 1 februari, waarbij 1836 doden te betreuren waren.



Maar het jaar 1953 was ook het jaar van een van de grootste sportprestieties door een Nederlander van de vijftiger jaren, want daarvoor moeten we even terug naar het Europese Kampioenschap schaatsen voor mannen allround dat op 31 januari en 1 februari 1953 in het Hamar Stadion in Hamar werd georganiseerd. Titelverdediger in 1953 was de Noor Hjalmar Andersen, die de Europese titel in 1952 te Östersund had veroverd. Kees Broekman veroverde in Hamar in 1953 de eerste Nederlandse Europese titel bij het Allround Schaatsen. Hij won de 5 kilometer en de 10 kilometer. Deze prestatie had het grootste succes van Broekmans carrière moeten zijn, maar dit toernooi viel samen met de Watersnood in Zuidwest-Nederland, zodat deze prestatie nauwelijks aandacht kreeg…….

Het jaar waarin Ineke van Homoet trouwde met Jan Kooiman
Maar laten we even een sprong in de tijd gaan maken, en ons afvragen of het jaar 1976, waarin Ineke van Homoet met haar Jan Kooijman trouwde een gezelliger jaar was? De eerste dagen van januari 1976 leek dat er niet op, want er raasde een zware storm over de lage landen, en deze richtte overal ernstige schade aan. In de Belgische gemeente Ruisbroek bijoorbeeld overstroomde de rivier de Rupel en zette de huizen van 800 gezinnen onder 4,5 meyter water. Nadien heeft het van februari tot juli haast niet meer geregend.

Een zogenaamde stationere anticycloon boven Oost-Europa veroorzaakte in de maand juni ook nog een uitzonderlijke hittegolf. De gemiddelde temperatuur steeg tot 19,6° (normaal 14,9°) en het aantal uren zonneschijn liep op tot 305 (normaal 197). Een en ander veroorzaakte catastrofale situaties in de landbouw. Door uitputting van de waterlagen werd op vele plaatsen het drinkwater ook gerantsoeneerd. Dus ook allemaal niet zo gezellig.

Het gezin van Ineke en Jan kooiman, hoe ging het daar mee? Wel, er werden twee kinderen geboren. En wel: Asuerus Jan (Erik Jan) Kooiman, geboren te Ammerstol op 28-06-1986. En Siegert Anne (Sander) Kooiman, geboren in Ammerstol op 01-04-1989.

Jan Kooiman
Oh, nu vergeten we Jan Kooiman de echtgenoot van Ineke, laten we dat eerst even goed maken met enkele gegevens over hem. Jan Kooiman won in totaal 31 schaats marathons en diverse andere ereprijzen, te weten:
- In 1982 won hij de KNSB-Cup en het Nederlands Kampioenschap Marathonschaatsen op kunstijs.
- In 1983 won hij het Nederlands Kampioenschap Marathonschaatsen op kunstijs.
- Van 1983 tot 1986  was Jan Kooiman houder van het Werelduurrecord Schaatsen.
- In 1985 behaalde hij de 4e plaats in de Elfstedentocht.
- In 1986 werd hij voor de derde keer Nederlands Kampioen Marathonschaatsen op kunstijs.
- In 1987 was hij Winnaar van de Alternatieve Elfstedentocht te Kuopio.

Ineke Kooiman-van Homoet
Nu we toch bezig zijn met lijstjes, hier het lijstje met gegevens over Ineke Kooiman - van Homoet: De vele ereplaatsen van Ineke Kooiman-van Homoet zijn onder andere:
- In totaal heeft Ineke 52 marathons gewonnen.
- In 1979 was Ineke Nederlands Kampioene Marathonschaatsen op kunstijs.
- In 1980 won ze de KNSB-Cup.
- In 1982 won Ineke KNSB-cup en het Nederlands Kampioenschap Marathonschaatsen op kunstijs.
- In 1983 won Ineke voor de derde keer de KNSB-cup.
- In 1984 won Ineke voor de derde keer het Nederlands Kampioenschap Marathonschaatsen op natuurijs.
Het jaar waarin Ineke voor de derde keer het NK Marathonschaatsen won

Okay, na deze opsomming van gegevens nemen we even een duik in het jaar 1984. In 1984 werd er tijdens de paardenmarktronde in Alblasserdam een dikke banden race gehouden en deze werd gewonnen door het team van de familie van Homoet. Maar 1984 was ook nog met andere gebeurtenissen een opmerkelijk jaar. Hier een greep: Op 24 januari kan de eerste Apple Macintosh-computer in de winkels worden gekocht. Op 1 april wordt de Amerikaanse soulzanger Marvin Gaye, zie afbeelding hiernaast, op de dag vóór zijn verjaardag, doodgeschoten door zijn eigen vader na een heftige ruzie. 5 April was een zwarte dag voor de Nederlandse Sportjournalistiek: Sportverslaggever Theo Koomen verongelukt met zijn auto op de terugweg van de voetbal wedstrijd FC Twente-MVV. Op 15 april overlijdt de Britse komiek Tommy Cooper op 63-jarige leeftijd, te midden van zijn publiek tijdens een show.

Op 1 juni besluit de Nederlandse regering dat 48 Amerikaanse kruisraketten in ons land zullen worden geplaatst, tenzij op 1 november 1985 kan worden vastgesteld, dat de Sovjet-Unie zijn bestand aan SS-20-raketten niet heeft uitgebreid, na 1 juni 1984. Op 4 augustus wordt in Rotterdam voor de eerste keer het Zomercarnaval gehouden. Op 11 augustus maakt een grapje van de Amerikaanse president Ronald Reagan bij een microfoontest, dat hij zojuist het bevel had gegeven de Sovjet-Unie te bombarderen, dat er een stroom van kritiek losbreekt. Reagan zegt zijn ‘verspreking’ te betreuren en stelt de media verantwoordelijk voor het wereldkundig maken ervan. 31 Oktober is ook een zwarte dag: De Indiase premier Indira Gandhi wordt in New Delhi neergeschoten door twee Sikh-soldaten uit haar eigen lijfwacht. Enkele uren later overlijdt ze in een ziekenhuis. Haar zoon Rajiv Gandhi wordt de nieuwe minister-president en volgt haar op. En 10 december verschijnt het eindrapport van de Parlementaire enquête naar de RSV-werf. De commissie-Van Dijk velt een hard oordeel over minister van Economische Zaken Gijs van Aardenne, die de Kamer onvoldoende heeft geïnformeerd over de oeverloze subsidiëring van het bedrijf. Desondanks overleeft de minister een motie van wantrouwen.

De Elfstedentocht van 1985 en 1986
In 1985 behaalde Ineke van Homoet de 3e plaats in het damesklassement van de in dat jaar verreden Elfstedentocht. Voor het eerst sinds 1963 werd er weer een Elfstedentocht gereden. Dit gebeurt na weken winterweer. De dooi valt echter net in, als de tocht wordt verreden. Evert van Benthem wint de wedstrijdtocht bij de heren. Ineke van Homoet-Kooiman eindigde in deze Elfstedentocht bij de vrouwen op de derde plaats, achter winnares Lenie van der Hoorn-Langelaan, en Betty Westerveld die tweede werd.



Maar naast de Elfstedentocht werd 1985 ook bekend om: Op 10 maart overlijdt Sovjet-partijleider Konstantin Tsjernenko in Moskou op 73-jarige leeftijd na een ernstige ziekte. Michail Gorbatsjov wordt de nieuwe partijleider. Op 20 april wint de Portugees Carlos Lopes de Marathon van Rotterdam in een wereldrecordtijd. Met 2:07.12 is hij de eerste man die de 42,195 kilometer binnen de twee uur en 8 minuten aflegt. Op 29 mei komen In het Brusselse Heizelstadion bij het Heizeldrama 39 mensen om het leven bij de finale van de Europa Cup I tussen Liverpool en Juventus, nadat Engelse fans hun vak zijn binnengedrongen. Uiteindelijk wordt beslist om de wedstrijd toch te laten doorgaan. Juventus wint nadat Michel Platini een strafschop binnentrapt. Op 7 juli is de 17-jarige, ongeplaatste Duitser Boris Becker de sensationele winnaar van het tennistoernooi van Wimbledon. Op 10 juli wordt het Nederlandse Greenpeaceschip Rainbow Warrior door Frankrijk tot zinken gebracht, waarbij een opvarende wordt gedood.

Grote dag voor het Nederlandse Wielrennen: want op 1 september wordt Joop Zoetemelk (38) in Italië wereldkampioen wielrennen. Op 27 september pleegt de Bende van Nijvel brutale overvallen op warenhuizen van Delhaize in Overijse en Eigenbrakel in Belgie. Op 9 november is een Delhaize-filiaal in Aalst aan de beurt. Zoals steeds worden er in koelen bloede mensen vermoord: er zijn in totaal 16 doden bij genoemde overvallen. Van 31 oktober tot en met 6 november is Wubbo Ockels de eerste Nederlander in de ruimte. Op 9 november komen bij een overval van de Bende van Nijvel op een Delhaize-filiaal in Aalst acht mensen om het leven en raken er zeven gewond. Een zwarte dag voor het Nederlandse voetbal: 20 november: België (dankzij een kopbal van Georges Grün, vijf minuten voor tijd) plaatst zich voor de eindronde van het wereldkampioenschap voetbal in een barrage met Nederland (eerste wedstrijd 1-0, tweede wedstrijd 1-2). Een nationaal trauma is geboren…..

In de Elfstedentocht van 1985 - de eerste na 22 jaar dus - haalde Ineke, met een fraaie derde plaats, net wel het erepodium en Jan bij de mannen net niet. Die finishte als vierde, maar zat wel in de kopgroep met winnaar Evert van Benthem. Een jaar later werd de Tocht der Tochten weer verreden met wederom een ereplaats (zesde) voor Jan. Die hield dat jaar in zijn eentje de eer van de familie hoog, want Ineke was niet van de partij. Waarschijnlijk omdat zij toen zwanger was, want Erik Jan werd op 28 juni van dat jaar geboren.

De Adelskalender
Maar even terug naar de in Alblasserdam geboren hoofdpersoon van ons verhaal: Ineke Kooiman-van Homoet. Op de zogenaamde Adelaarskalender, de Nederlandse versie van deze schaatsranglijst, die is bijgewerkt tot en met het seizoen 2000 / 2001, en voor het laatst bijgewerkt op maandag 26 maart 2001 om 17:59 uur, vinden we Ineke Kooiman-van Homoet terug op de 12e plaats. Dit was haar allerhoogste notering in deze toplijst ooit.

Wat niemand zich eigenlijk meer herinnert, is dat Inneke Kooijman ook in het bezit is geweest van het Dames Wereldrecord op de tien kilometer, zoals ik in de aanhef van dit stuk al meldde. Ze reed dit wereldrecord op de ijsbaan van Haarlem op 16 maart van het jaar 1984. Haar tijd was 16 minuten, 56 seconden en 80 honderdsten. Dit record bleef bijna een jaar in haar handen, want pas op 7 maart 1985 verbeterde de noorse schaatsenrijdster Bjorg Eva Jensen dit wereldrecord tot een tijd van 16.49,82, op de ijsbaan van het noorse Savalen.

12 Ineke Kooiman-van Homoet 13-11-1953 Nederland 16.56,80 16-3-1984 Haarlem

Als we naar de rijke schaatscarriere van Ineke Kooiman kijken, dan kunnen we voor iedere afstand een persoonlijk record van haar terugvinden. De persoonlijke records van Ineke Kooiman-van Homoet zijn:

500 meter 1.000 meter 1.500 meter 3.000 meter 5.000 meter 10.000 meter
44,40 1.28,05 2.13,24 4.38,60 7.57,00 16.56,80

Even nog een leuk feitje over de familie van Ineke. Op  september 2004 waren de van Homoets bijeen op de Doornenburg. In Dordrecht werd die dag de 66e ronde van Dordrecht verreden: In de uitslag bij de junioren vinden we op de eerste plaats Erik Jan Kooiman, zoon van Ineke en Jan terug.

Kampioenschappen op het ijs
Maar laten we ons weer even concentreren op de hoofrolspeler van dit verhaal: Ineke van Homoet. Ineke Kooijman - van Homoet deed ook met een groot aantal Nederlandse Allround Schaats Kampioenschappen mee, en zelf was ze een keer, in 1983 deelneemster aan een Europees Kampioenschap voor Allround schaatsers, waar ze al;s veertiende in het eindklassement eindigde. Hieronder de Uitslagen:

Jaar Positie Kampioenschap Plaats Land
1978 8 Ned.Kamp. Allround Eindhoven Nederland
1979 6 Ned.Kamp. Allround Heerenveen Nederland
1980 7 Ned.Kamp. Allround Den Haag Nederland
1981 16 Ned.Kamp. Allround Assen Nederland
1982 8 Ned.Kamp. Allround Heerenveen Nederland
1983 14 Eur.Kamp. Allround Heerenveen Nederland
4 Ned.Kamp. Allround Deventer Nederland
1984 7 Ned.Kamp. Alround Groningen Nederland

Deed Ineke alleen mee aan schaatswedstrijden? Nee, want in de uitslagenlijsten van het Nederlandse Wielrennen vinden we bij het Criterium van Rotterdam in 1973 de naam van Ineke van Homoet ook terug. Ze wordt in dit criterium derde achter winnares Nel Streef en Anne Riemersma, die tweede werd.

Gebeurtenissen in het jaar dat Ineke in het Criterium van Rotterdam derde werd
Nu we toch in 1973 zijn beland, laen we dan ook nog maar even kijken naar wat voor gebeurtenissen er nog meer in 1973 plaatsvonden, naast de derde plaats van Ineke van Homoet in het Criterium van Rotterdam: Op 23 januari barst in het IJslandse Heimaey de vulkaan Eldfell uit, waarbij de helft van het dorpje verwoest wordt. Op 29 januari vindt in het Gelderse Enspijk de eerste gijzeling in Nederland plaats. In een zware storm op 2 april wordt het zendschip Norderney van Radio Veronica op het strand bij Scheveningen geworpen. Het schip komt muurvast te zitten. De storm -met af en toe orkaankracht- richt ook grote schade aan in het Westland. In heel Nederland sneuvelen meer dan drie miljoen bomen. In de stad Groningen wordt de gemeenteraadsvergadering afgebroken.

In Den Haag demonstreren op 18 april 80.000 vooral jongeren voor de legalisatie van de zeezender Veronica. Op dezelfde dag wordt het gestrande zendschip vlotgetrokken en teruggesleept naar internationale wateren. In Callantsoog wordt op 27 april het eerste naaktstrand van Nederland gelegaliseerd. Egyptische strijdkrachten steken op 6 oktober, op deze joodse feestdag onverhoeds het Suezkanaal over en overrompelen met succes de Israëlische Bar-Lev-linie. Begin van de Jom Kipoeroorlog. Syrische strijdkrachten veroveren de Golanhoogten.

In Nederland vindt op 4 november de eerste autoloze zondag plaats, veroorzaakt door de oliecrisis. De snelwegen zijn uitgestorven en worden enkel nog gebruikt door fietsers en rolschaatsers. De ruimtesonde Pioneer 10 bereikt op 3 december de planeet Jupiter en stuurt de eerste foto's door naar de Aarde. Zie afbeelding hiernaast.

Begin jaren zeventig was Ineke ook actief in het dames wielrennen en nam ze het onder andere op tegen de dominante gezusters Hage.

Werelduurrecords
Hebben we nu genoeg naar 1973 gekeken? Ik denk het wel. Weer terug naar Ineke van Homoet. Deze Alblasserdamse was ook in het bezit van het Werelduurrecord schaatsen bij de Dames. Dit Werelduurrecord bezat ze maar liefst vijf en een half jaar. Ineke vestigde dit record op 7 maart 1982 op de overdekte Kunstijsbaan de Uithof in Den Haag. Ze schaatste toen in een uur een afstand van maar liefst 33 kilometer, 837 meter en 71 centimerter. Ze verbeterde het oude record van Lenie van der Hoorn-Langelaan uit 188 met zo’n twee en een halve kilometer! Het nieuwe werelduurrecord van Ineke bleef in haar bezit tot 16 november 1987, toen Lilian van Tol op de ook overdekte Thialf kunstijsbaan in Heerenveen een nieuw rwereldruurrecord schaatste met een afstand van 34 kilometer, 507 meter en 30 centimeter, ongeveer 700 meter verder dan Ineke Kooiman-van Homoet meer dan vijf jaar eerder had geschaatst.

Toen Ineke in 1982 bovengenoemd werelduurrecord had geschaatst, wilde haar man, Jan Kooiman niet achterblijven, en op 8 maar 1983 deed hij een aanval op het Werelduurrecord schaatsen bij de mannen. Op de onoverdekte kunstijsbaan in het zuid-duitse wintersport stadje Inzell reed Jan Kooiman een nieuw Werelduurrecord met een afstand van 38 kilometer,558 meter en 45 centimeter. Hij verbeterde toen het oude record vvan Jos Niesten met een kleine kilometer….. Het werelduurrecord van Jan Kooiman werd op 28 november 1986 met bijna een kliometer verbeterd door Hilbert van der Duim op de binnenbaan in Heerenveen. Hilbert reed 39 kilometer, 492 meter en 80 centimeter.
Behalve deze unieke combinatie van werelduurrecords binnen één gezin, was Ineke ook nog eens de eerste vrouw die een grotere afstand aflegde dan Marius Strijbis tijdens zijn werelduurrecord van 1949, waarbij hij de eerste officiële werelduurrecordhouder in de schaatsgeschiedenis werd.

Nu zult u denken dat het verhaal over het werelduurrecord afgelopen is, maar niets in minder waar, want zoals u boven al hebt kunnen lezen werd de zoon van Ineke en Jan Kooiman ook schaatser, en niet onverdienstelijk. In 2015 viel hij het werelduurrecord ook aan. Intussen was dit een familie traditie geworden. Erik-Jan Kooiman schaatste in Inzell ook een nieuw werelduurrecord. Hij verbeterde de tijd van douwe de Vries, de vorige werelduurrecorhouder met anderhalve kilometer, en zette het op 43 kilometer, 735 meter en 94 centimeter…….! Erik-Jan Kooiman reed ditt recordop 9 december 2015 op de binnen ijsbaan in Inzell, en het record bestaat op het moment dat ik dit schrijf nog steeds.

Erik-Jan Kooiman
In de wielersport is zoonlief al een aantal jaren actief als elite-coureur. Het voorlopige hoogtepunt van de carrière op twee wielen is zijn deelname dit jaar aan het NK Tijdrijden voor profs geweest.

Een hoogtepunt als je deelnemen belangrijker vindt dan winnen, want met zijn 32ste plaats behoorde hij niet tot de toppers, zoals Lieuwe Westra, Lars Boom en Niki Terpstra.

In het verleden reed Erik Jan ook een internationaal wedstrijdprogramma, maar door zijn werk in het onderwijs is hij de laatste jaren noodgedwongen op het nationale circuit aangewezen.

Het overwegend Nederlandse karakter van het marathonschaatsen sluit hier goed op aan. Als lid van het team van Schaatscentrum De Uithof in Den Haag hoopt Erik Jan Kooiman in de komende winter te promoveren naar de ‘eredivisie’ van het marathonschaatsen.

Jan en Ineke Kooiman
Jan en Ineke Kooiman hadden hun successen in de jaren tachtig. In die jaren werden vele prijzen in de wacht gesleept. Later in hun carrière werden ze een paar. Ze deden om het zacht uit te drukken bepaald niet mee voor spek en bonen. Zo werden door Jan (9 februari 1953) bijvoorbeeld 31 marathons gewonnen en schaatste hij in de Elfstedentocht van 1985 bijna naar de winst, maar moest hij in de laatste meters nog genoegen nemen met de vierde plek. Evert van Benthem werd de winnaar. Jan Kooiman won in 1987 wel de alternatieve Elfstedentocht in het Finse Kuopio. Van 1983 tot 1986 was hij houder van het werelduurrecord met een afstand van ruim 38,5 kilometer, gereden op de buitenbaan van Inzell.

Ineke Kooiman-van Homoet (13 november 1953) was ook een fenomeen op marathon en langebaan. In 1985 werd zij derde in de Elfstedentocht. Zij reeg in de jaren tachtig maar liefst 52 marathon overwinningen bijeen. En ook Ineke liet een werelduurrecord aantekenen. Ze deed dit in 1982 en het record hield 5 jaar stand. Diverse Nederlandse kampioenschappen sieren haar erelijst.

Dat schaatsen door de hele familie op hoog niveau beoefend wordt, bewijst momenteel hun zoon Erik Jan, geboren in Amerstol op 28 juni 1986 die inmiddels ook een werelduurrecord geschaatst heeft en die het in de afgelopen jaren op de Worldcup wedstrijden, de toppers Sven Kramer en Jorrit Bergsma erg lastig maakt op de langere afstanden………

Maar wat ik me nu aan het einde van dit verhaak afvraag? Als Ineke van Homoet een dochter van Alblasserdam was, kunnen we Erik Jan Kooiman, haar zoon dus, nu kleinzoon van Alblasserdam noemen?

Hartelijk dank aan alle makers van de originele afbeeldingen.

Bronnen: Wikipedia en het verdere internet.
Fotos en afbeeldingen zijn bewerkt met een fotoprogramma.


Update 31 januari 2018: Erik-Jan Kooiman winnaar 'Elfstedentocht'
De 28ste Alternatieve Elfstedentocht op woensdag 31 januari 2018 is gewonnen door Erik Jan Kooiman (31), zoon van de in Alblasserdam geboren Ineke Homoet. De Zuid-Hollandse schaatser kwam na 200 kilometer op de Weissensee in Oostenrijk solo aan. Op 0.17 eindigde Bart Mol, net als vorig jaar, als tweede. Kooiman maakte zich na driekwart van de wedstrijd los van het peloton en ging op jacht naar koploper Christoffel Hendriks, die al 50 km alleen reed. Hij achterhaalde Hendriks en sloeg een gat van een minuut met de concurrentie. Bart Mol ging in de tegenaanval en was halverwege de slotronde van 12,5 km tot op 25 seconden genaderd. Mol knabbelde daar nog wel enkele seconden van af, maar kon Kooiman niet bedreigen. Erik-Jan Kooiman, die op de WK afstanden op de 10.000 meter zilver (2015) en brons (2016) won, trad in de voetsporen van zijn vader Jan Kooiman. Die was in 1993 de sterkste op het meer in Oostenrijk. 

Zie hieronder het youtube filmpje van het werelduurrecord van Erik-Jan Kooiman:

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Dam

Over de columnist

Hennie van der Zouw

Hennie van der Zouw, oud leerkracht uit het basisonderwijs en inmiddels 'pensionado,' is geboren in Bolnes in de gemeente Ridderkerk en sinds 1995 inwoner van Alblasserdam. Hennie is getrouwd en vader van een zoon. Hij is geinteresseerd in computers, I.C.T., stripverhalen, sport en geschiedenis.

Hennie heeft in de laatste dertig jaar een aantal artikelen gepubliceerd in het Stripschrift, een blad met achtergrondverhalen over strips en het beeldverhaal in het algemeen.

Hennie is ook de webmaster van de websites van H.V. Anderz.


Hennie heeft, onder pseudoniem een aantal sportboeken en de eerste twee delen van een roman-cyclus geschreven en in eigen beheer gepubliceerd bij Brave New Books. De boeken over wielrennen, voetbal en schaatsen weerspiegelen Hennie 's interesse in sport. 

Er zijn onder zijn eigen naam ook drie bundels van zijn op alblasserdam.net gepubliceerde columns verschenen en ook heeft hij een tweedelige biografie over zijn vader geschreven. Heel trots is Hennie ook op het boek over Hein, de broer van zijn vader, waar hij naar vernoemd is. Inmiddels is Hennie ook begonnen aan een boek over zijn moeder.

In 2021 is de derde bundel van de columns verschenen. Columns, altijd verankert in de geschiedenis, die proberen om Alblasserdam in het grotere verband van de wereldgeschiedenis en de tijd te laten zien......


En begin van het jaar 2023 verscheen het vierde deel van de verzamelde columns van Hennie van der Zouw op Alblasserdam.net


Jan Willem Boersma uit Mijdrecht sinds vorig jaar in een illuster rijtje Alblasserdamse Burgemeesters
03 feb
Jan Willem Boersma uit Mijdrecht sinds vorig jaar in een illuster rijtje Alblasserdamse Burgemeesters
Alblasserdammer Joop Aret, van waterklerk tot hobby-fotograaf
06 dec
Alblasserdammer Joop Aret, van waterklerk tot hobby-fotograaf
Een Interview met H.V. Anderz? Maar dat is toch zeker wel een Alblasserdammer? Of niet?
07 okt
Een Interview met H.V. Anderz? Maar dat is toch zeker wel een Alblasserdammer? Of niet?
Alblasserdam zit ook onder het P.F.A.S.. 'Dark Waters' ook in Alblasserdam
25 aug
Alblasserdam zit ook onder het P.F.A.S.. 'Dark Waters' ook in Alblasserdam
Na 80 columns wordt het tijd om toch maar eens een Alblasserdammer voor te stellen
01 jun
Na 80 columns wordt het tijd om toch maar eens een Alblasserdammer voor te stellen
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.