Alles over Alblasserdam...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Voelkleed voor bewoners met dementie'
18mei

Voelkleed voor bewoners met dementie

ALBLASSERDAM - Het is niet altijd gemakkelijk om mensen met dementie te bereiken, omdat zij erg in zichzelf gekeerd raken. Door de inzet van een voelkleed kunnen de zintuigen gestimuleerd worden, waardoor het gemakkelijker is om contact te maken. Het prikkelt de zintuigen, zodat bewoners alerter zijn. Familie van bewoners, vrijwilligers en medewerkers van verpleeghuis De Alblashof van Rivas hebben hun steentje bijgedragen bij het maken van een voelkleed voor bewoners met dementie.

Stimuleren van de zintuigen
‘Het stimuleren van de zintuigen kan een manier zijn om contact te krijgen met mensen met dementie. Het voelkleed is hier heel geschikt voor,’ zegt Henny Tukker, medewerker dagbesteding Rivas Zorggroep. ‘Het voelkleed geeft gunstige prikkels aan de bewoners, waardoor zij vanuit hun eigen handelen het voelkleed kunnen beetpakken en voelen. Dit maakt de bewoners rustig, maar het prikkelt ook de zintuigen zodat ze alerter blijven.’ Het voelkleed is ontstaan vanuit gesprekken over het welzijn van de bewoners met dementie en is een initiatief van de dagbestedingscoach, de psycholoog en de omgevingscoach.

Fotobijschrift: Diane de Kloe, medewerker Rivas Zorggroep, met het zelfgemaakte voelkleed.Deel dit bericht met je vrienden!