Alles over Alblasserdam...
Afbeelding bij agendaitem: 'Lezing Soldaten van Napoleon - Peter van Rooden'
28feb

Lezing Soldaten van Napoleon - Peter van Rooden

Woensdag 28 februari 2018, van 20:00 uur tot 22:00 uur.

Lezing over "Soldaten van Napoleon" door Peter van Rooden
Deze lezing gaat over Dordtse militairen in het leger van Napoleon, en over de dienstplicht. (Napoleon's leger was ook aanwezig op De Schans in Kinderdijk. We hopen dat we hierover ook nog iets te horen krijgen)

In 1810 werd Nederland bij het Franse Keizerrijk gevoegd. Het falende bewind van koning Lodewijk Napoleon, de broer van de Franse keizer Napoleon Bonaparte, was niet ongunstig voor de Nederlandse bevolking. In het bijzonder zijn terughoudendheid om een 'dienstplicht' in te voeren, kostte Lodewijk Napoleon zijn baan. De Franse keizer zou het allemaal wel eens even doorvoeren en hij voegde dan ook de daad bij het woord. In 1811 werd begonnen met het oproepen van de eerste lotelingen of 'conscrits' en de Nederlandse jongens werden al snel ingezet in het Franse leger.

Hoe werd er geloot, welke jongemannen kwamen in aanmerking om op te moeten komen voor 'hun nummer' en belangrijker nog: hoe kon men de dans ontspringen? Liet de Nederlandse bevolking dit zonder enig protest gebeuren? En wat voor rol had de uitkomst van de Veldtocht naar Rusland op het geheel? Wat waren de consequenties van de nieuw ingevoerde dienstplicht voor de lokale bevolking in dorpen? Want de dienstplicht reikte uiteindelijk tot aan elk huis in het Nederland van begin negentiende eeuw.

Bij bovenstaande vragen wordt uitgebreid stil gestaan tijdens de lezing die Peter van Rooden over dit onderwerp verzorgt.

Contactinformatie:
Locatie: Gebouw De Haven, Ieplaan 9
Organisator: Historische Vereniging West Alblasserwaard
Website:http://www.hvwa.nl


Deel dit bericht met je vrienden!