Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Het Napalmmeisje in Landvast

Het Napalmmeisje in Landvast

Napalmmeisje Kim Phuc is op vrijdag 18 mei te gast in  Alblasserdam. Het gezicht van de Vietnamoorlog komt voor het eerst naar Nederland ter gelegenheid van haar boek dat op 15 mei verschijnt. Initiatiefnemer boekhandel de Schuilplaats en de Bibliotheek AanZet Alblasserdam werken samen om Phuc te ontvangen in Cultureel Centrum Landvast.

Op 8 juni 1972 nam Nick Ut de iconische foto die ons beeld van de Vietnamoorlog voorgoed veranderde. Een foto waarop een 9-jarig meisje wanhopig wegrent voor de vlammen van napalmbommen. De Vietnamese Kim Phuc werd ‘het napalmmeisje’ en daarmee kreeg deze onmenselijke oorlog ineens een gedaante.

Kim Phuc woonde met haar familie in het dorpje Trang Bang, toen het werd gebombardeerd met napalm. Ze liep derdegraads brandwonden op, die zo ernstig waren dat ze het niet zou overleven. Na een lange periode in het ziekenhuis was het toch mogelijk om terug te keren naar huis, hoewel zij vandaag de dag nog steeds last heeft van haar brandwonden.
Begin jaren ’80 werd Kim Phuc ontdekt als het meisje in de foto en lange tijd werd zij door de Vietnamese overheid gebruikt voor hun communistische propaganda. Uiteindelijk kreeg zij toch toestemming om medicijnen te gaan studeren in Cuba. Tegenwoordig woont zij met haar man en twee zoons in Canada.

Haar levensverhaal
15 mei 2018 verschijnt bij uitgeverij Boekencentrum het boek waarin zij haar levensverhaal vertelt. In dit aangrijpende boek vertelt ze het verhaal van haar jeugd, het heftige moment van de foto en haar lange weg naar genezing en vrede. Het napalmmeisje is een schrijnend verhaal over de oorlog in Vietnam en hoe een jong leven in een handomdraai verwoest kan worden. Maar ook is het een hoopgevend boek over de veerkracht die Kim vond in de liefde en genade van God.


                   Cover van haar boek                                                       Kim Phuc hoe ze nu is

Kim Phuc in Alblasserdam
Op 18 mei, vanaf 19.30 uur, zal Kim Phuc haar verhaal vertellen en zal ze worden geïnterviewd door ds. Hans van Walsum. Dit is haar eerste bezoek aan Nederland. Er is vertaling aanwezig. Ook is er ruimte voor vragen vanuit het publiek, voor ontmoeting en voor signeren van het boek dat op deze avond verkrijgbaar zal zijn.

De Bibliotheek AanZet Alblasserdam, boekhandel De Schuilplaats en uitgeverij Boekencentrum werken samen om er een onvergetelijke ontmoeting van te maken. Reserveren kan aan de balie bij Bibliotheek Alblasserdam, boekhandel de Schuilplaats en via de website van De Schuilplaats en Bibliotheek AanZet.

Wanneer?
18 mei 2018 van 19.30 tot 00.00 uur
Organisator
Bibliotheek Alblasserdam, boekhandel de Schuilplaats
Locatie:
Cultureel Centrum Landvast aan de Haven 4
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.