Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Lezing HVWA

Lezing HVWA

Lezing door bestuurslid dhr. Arie van Dijk met als onderwerp: De Onafhankelijkheidsfeesten van 1913 te Papendrecht, Alblasserdam en Nieuw- Lekkerland

De onafhankelijkheid na de Franse overheersing en de vestiging van het Oranjehuis in 1813 is verschillende malen herdacht. Het meest uitvoerig gebeurde dit tijdens het Eeuwfeest in 1913 met grote historische optochten in vrijwel geheel het land. Ook in Papendrecht, Alblasserdam en Nieuw-Lekkerland is dit feest op uitbundige wijze gevierd. Van deze feesten zijn veel foto’s gemaakt die een uniek beeld geven van de dorpsgezichten uit 1913. Veel van dit materiaal is bewaard gebleven en zal deze avond vertoond worden.

De verwachting is dat er in 2013 veel aandacht aan deze historische gebeurtenis uit 1813 gegeven zal worden in publicaties en pers.

Voor de pauze zal kort ingegaan worden op de belangrijke historische gebeurtenissen zoals de inval van de Franse revolutionairen in de winter van 1794-1795 waarbij een einde kwam aan 200 jaar Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, de soevereiniteit van Holland en de autonomie van de Hollandse steden.

Hiervoor in de plaats kwam de Bataafse Republiek gebaseerd op de idealen van de Franse Revolutie.

Na 19 jaar Franse overheersing werd in 1813 Nederland een monarchie met een Koning over een federatie van 7 samenwerkende provincies maar over één land en één ondeelbaar volk. Er was dus in 1913 alle reden om dit bijzondere feit te herdenken.

Zowel leden als niet-leden zijn van harte welkom. Inloop vanaf 19.30 uur.
Meer informatie op de website.

Wanneer?
21 november 2012 van 20.00 tot 00.00 uur
Organisator
Historische Vereniging West-Alblasserwaard
Locatie:
grote zaal van de Havenkerk aan de Ieplaan 9
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.