Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Nationale dodenherdenking Alblasserdam

Waarom herdenken wij?
Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies. (officieel memorandum van het Nationaal Comité 4 en 5 mei)

In Alblasserdam herdenken wij bij het Monument in de Polderstraat in het bijzonder de 32 ingezetenen, die bij vijandelijke luchtaanvallen op 11 en 12 mei 1940 om het leven kwamen. Ook herdenken wij de 105.000 joodse Nederlanders die het leven lieten in de vernietigingskampen en de 8500 militairen, die door de Japanse agressie de dood vonden en de 10.000 mannen, vrouwen en kinderen die in de Japanse kampen stierven. Voorts de 6700 militairen, deeluitmakend van de expeditionaire krijgsmacht, (vrijwel uitsluitend dienstplichtige militairen) die in een zinloze strijd in de periode 1946-1949 in het voormalige Nederlands Oost Indië sneuvelden.
In totaal vonden ca 257.000 Nederlanders in de periode 1940-1949 door of tengevolge van oorlogshandelingen de dood.

Programma Herdenking bij het Oorlogsmonument Polderstraat:

 • 19.30 uur Muziekvereniging “Soli Deo Gloria” stelt zich op bij het Oorlogsmonument in de Polderstraat en brengt passende muziek ten gehore.
 • 19.40 uur Vertrek “Stille Tocht” vanaf het Raadhuisplein naar het Oorlogsmonument.
 • De stoet zal worden voorafgegaan door tamboers van de muziekvereniging "Soli Deo Gloria". Daarna komen de kransdragers van de Scouting Alblasserdam. Zij worden gevolgd door de burgemeester, leden van het 4 mei comité, veteranen, leden van het gemeentebestuur, leden van de Jeugdgemeenteraad, leerlingen van de Openbare basisschool Het Palet, scouts en overige belangstellenden.
 • 19.40 uur  Luiden van de kerkklokken.
 • 19.50 uur Aankomst "Stille Tocht" bij het Oorlogsmonument. Het luiden van de kerkklokken wordt beëindigd. Muziekvereniging "Soli Deo Gloria" brengt tot bijna 20.00 uur muziek ten gehore.
 • 20.00 uur Zodra de klok van de Grote Kerk 20.00 uur heeft geslagen klinkt het trompetsignaal "Stilte" ter inleiding van de gedurende twee minuten te houden stilte.
 • Taptoe te blazen door de trompetter van "Soli Deo Gloria".
 • Twee coupletten van het "Wilhelmus" te spelen door de Muziekvereniging
 •  "Soli Deo Gloria"
 • 20.05 uur Toespraak door de burgemeester.
 • 20.10 uur Voordracht door leerlingen van de Openbare basisschool Het Palet
 • 20.15 uur Kransleggingen door de burgemeester gevolgd door vertegenwoordigers van de Openbare basisschool Het Palet, van de veteranen en de Jeugdgemeenteraad. Hierna wordt de overige aanwezigen de gelegenheid geboden bloemen te leggen. De muziekvereniging "Soli Deo Gloria" speelt daarbij koraalmuziek.
 • 20.25 uur Einde van de plechtigheden bij het Oorlogsmonument.
 • Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij allen - burgers en militairen - die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies.
 • De inwoners van Alblasserdam worden opgeroepen vanaf 18.00 uur tot aan zonsondergang de Nederlandse vlag halfstok te hangen.
 • Voorts worden de inwoners verzocht - ook als niet deelgenomen wordt aan de herdenking bij het Oorlogsmonument - van 20.00 uur tot 20.02 uur stilte in acht te nemen.
 • De Werkgroep Herdenkingsdienst 4 mei houdt voorafgaande aan de plechtigheid bij het Oorlogsmonument een oecumenische Vesperdienst in Landvast, aanvang 19.00 uur. Na afloop wordt aangesloten bij de stille tocht die om 19.40 uur vanaf het Raadhuisplein vertrekt.
Wanneer?
4 mei 2009 van 19.30 tot 00.00 uur
Organisator
4 mei Comité Dodenherdenking Alblasserdam
691 27 07
j.guldenmundt@planet.nl
Locatie:
Oorlogsmonument Polderstraat
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.