Alles over Alblasserdam...

Column

Ontwikkeling en updates over besmetting met coronavirus in en om Alblasserdam. Hebben we nu ook een Pandemie in Alblasserdam? (vrijdag 20 maart 2020)

Afbeelding bij Column: Ontwikkeling en updates over besmetting met coronavirus in en om Alblasserdam. Hebben we nu ook een Pandemie in Alblasserdam?

Jawel hoor en ik denk zelfs meer dan één. Pandemie is namelijk ook een bordspel. Vanochtend hoorde ik zelfs op de radio dat het deze dagen een vaak gekocht spel is...... Pandemie is een zogenaamd coöperatief bordspel. Hierbij spelen de spelers mét, in plaats van tegen elkaar om zo samen een gemeenschappelijk doel te bereiken. De tegenstander is hierbij het spel zelf. De auteur van het spel is Matt Leacock en het wordt wereldwijd door Z-Man Games, Q.W.G. uitgegeven. Het is spel is gemaakt voor kinderen vanaf 10 jaar en is met 2-4 spelers te spelen. Spelduur is gemiddeld 45 tot 60 minuten. Probeer het maar eens uit.

De spelers zijn de leden van een team dat ten strijde trekt tegen dodelijke ziektes. Het team reist over de hele wereld om de verschillende infecties te bestrijden. De spelers moeten wel samenwerken. Elke speler moet zijn individuele specialiteiten gebruiken in dit spel. De klok tikt echter steeds verder, terwijl de verspreiding van de ziekten ook steeds sneller gaat. Lukt het de spelers om alle geneesmiddelen op tijd te ontdekken en zo de pandemie af te remmen of te stoppen?

De spelers winnen direct en gezamenlijk pas het spel als alle vier de ziektes die in het spel voorkomen zijn genezen. De spelers winnen ook als ze geen ziektes meer hoeven uit te roeien in iedere besmette stad. Zodra het vierde en laatste geneesmiddel is gevonden, is het spel afgelopen en heb je met je team gewonnen. Het uitroeien helpt je dus. Maar heeft verder geen invloed op winst of verlies.

Bron van de foto hieronder en het vergrote fragment hierboven waarop twee spelers het spel aan het spelen zijn: Mat?j Ba?ha / CC BY-SA

Deskohraní 190909 - PandemicNu wil ik de situatie waar we nu in de wereld in zitten, absoluut niet vergelijken met een spel, maar ook in onze echte wereld gaat het nu dus over winnen of verliezen en de manier waarop je gaat winnen.

Alles wat ons kabinet onder aanvoering van premier Mark Rutte aan maatregelen doorvoert is er opgericht om van het corona-virus te winnen, al zal dat helaas ook verliezers opleveren. Veel verliezers! 

We worden de laatste dagen overspoeld met allerlei maatregelen en welgemeende adviezen vanuit allerlei commissies, allerlei wetenschappers en mensen die denken dat ze er alles van weten.

Maar laten we in deze column nu maar eens even 'gewoon' naar de betekenis van het woord pandemie gaan kijken. Een pandemie is een epidemie die zich over continenten verspreidt.

Een pandemie wordt veroorzaakt door een virus dat nog nooit of al een heel lange tijd niet meer gewoed heeft, waardoor er geen of een verminderde weerstand voor is. Zo stierven er tijdens de pandemische Spaanse griep van 1918 wereldwijd naar schatting meer dan 20 miljoen mensen. Ook onder de planten of dieren kan een epidemie pandemische vormen aannemen. Het vogelgriepvirus H5N1 en hiv (aids) zijn hiervan voorbeelden. Het SARS-CoV-2 virus, voor het eerst vastgesteld in China, is helaas nu in 2020 ook al heel snel uitgegroeid tot een pandemie.

Dus mijn opmerking in de titel of we nu ook een pandemie in Alblasserdam hebben, slaat eignlijk nergens op. Een pandemie is niet plaatselijk, maar gaat veel verder. Een pandemie is een weredlwijde epidemie.....

De rol van epidemieën in de wereldgeschiedenis kan nauwelijks worden overschat. Gedurende vele millennia was de natuurlijke bevolkingsgroei vaak ternauwernood voldoende om de gevolgen van regelmatig optredende epidemieën en hongersnoden te herstellen. Die hingen vaak met elkaar samen, want ondervoeding en hongersnoden verminderden de weerstand tegen ziekten en bevorderden daardoor het optreden van epidemieën.

Ook oorlogen waren zeer bevorderlijk voor het optreden van epidemieën, die vaak veel meer slachtoffers kostten dan de gevechten zelf. Omdat geschiedschrijvers vaak geen geschoolde medici waren, is uit geschiedverslagen vaak niet ondubbelzinnig vast te stellen om welke ziekte het ging. Een woord als "pestis" werd voor uiteenlopende ziekten gebruikt, niet alleen voor de gevreesde builenpest of andere vormen van pest.

Veroorzakers van pandemie
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (W.H.O.) kan een pandemie ontstaan wanneer aan de volgende drie eisen is voldaan:
- Het opkomen van een ziekte die nieuw is aan de populatie;
- De ziekte infecteert mensen en veroorzaakt zware klachten;
- De ziekte verspreidt zich gemakkelijk onder de bevolking.

Een ziekte die erg wijd verspreid is of veel mensen doodt is niet meteen een pandemie; de ziekte moet ook infecterend zijn. Zo is kanker bijvoorbeeld wel een ziekte die veel doden veroorzaakt, maar wordt het niet als een pandemie gezien, omdat het niet overgedragen kan worden.

Zoals u van mij gewend bent, ga ik nu ook even een duik in de geschiedenis nemen en kom dan een ware golf van allerlei pandemieën tegen.


Pandemieën in de Geschiedenis
- De zogenaamde 'Pest van Antoninus' woedde van 165 tot 180 na Christus en was vermoedelijk een pokken- of mazelenpandemie, die zich over het gebied van het Romeinse Rijk uitbreidde en rond de vijf miljoen doden zou hebben veroorzaakt.
- De zogenaamde 'Pest van Cyprianus,' die vanaf 250 n. Chr. het Romeinse rijk teisterde.
- De zogenaamde 'Pest van Justinianus,' brak in 541 uit in Egypte. De gevolgen waren tot in de 8e eeuw merkbaar. De pest verspreidde zich rond het Middellandse Zeegebied, het Midden-Oosten en delen van West-Europa. De zogenaamde 'Pest van Justinianus' had miljoenen doden tot gevolg.
- De Pest (1347-1352), die zich uitbreidde over geheel Europa en naar schatting 25 miljoen doden veroorzaakte, een derde van de toenmalige Europese bevolking. Zie afbeelding hiernaast.)
- De Pest (1896 tot rond 1945), die zich wereldwijd uitbreidde met zo'n 12 miljoen doden.
- De Spaanse griep (1918-1920), verspreidde zich wereldwijd, en veroorzaakte 500 miljoen zieken en 20 tot 100 miljoen doden.
- De Aziatische griep (1957) met een miljoen doden.
- De Hongkonggriep (1968) met 700.000 doden.
- De Mexicaanse griep (11 juni 2009 tot augustus 2010) met ten minste 13.763 doden.
- Covid-19. Op 11 maart 2020 stelde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) officieel vast dat de uitbraak van het SARS-CoV-2 virus tot een pandemie heeft geleid. Er waren op die dag 4.550 doden en 122.399 besmettingen geregistreerd.

Bron
De bron van dit hierboven genoemde SARS-CoV-2 is nog niet definitief vastgesteld. Op 22 januari 2020 publiceerden wetenschappers van de Universiteit van Peking, Guangxi Traditional Chinese Medical University, Universiteit van Ningbo en Wuhan Biology Engineering College een artikel waarin zij vermoedden dat het virus een natuurlijke recombinant is. Het zou veel gelijkenis vertonen met een vleermuizencoronavirus en 'een coronavirus van onbekende oorsprong'. Zij zien een slangensoort als waarschijnlijkste besmettingsbron van 2019-nCoV. Eerste wetenschappelijke reacties op dat artikel uitten twijfels aan het bestaan van een virus dat zowel zoogdieren als koudbloedige dieren als gastheer heeft.

Een bijgewerkte preprint van het artikel dat op 23 januari 2020 verscheen, legt de waarschijnlijke oorsprong van 2019-nCoV bij vleermuizen. Het genoom komt voor 96% overeen met dat van een vleermuizencoronavirus.


Epidemiologie
Het virus is in december 2019 voor het eerst ontdekt in Wuhan in Zuid-Centraal-China. Het verspreidde zich in de eerste helft van januari 2020 vanuit de provincie Hubei, waarvan Wuhan de hoofdstad is, naar andere delen van China. Eind januari liep het aantal besmettingen in China op tot boven de tienduizend. Het overgrote deel daarvan was in Hubei. In alle andere provincies was het virus intussen ook aangetroffen.

Vanaf half januari 2020 dook het virus in naburige landen en gebieden op en in landen waarmee China veel internationaal verkeer heeft. Aanvankelijk waren er buiten China alleen patiënten die zelf recent in China waren als toerist, zakenreiziger of voor familiebezoek. Later traden infecties buiten China op.

Per 13 februari waren bij de WHO 170 besmettingen buiten China bekend. 89% daarvan leidde niet tot besmettingen. De overige 19 leidden tot vier grotere clusters met negen of meer besmettingen. Van zestien gevallen in vier landen wordt gezocht naar de oorsprong van die besmettingen.

In de tweede helft van februari werd duidelijk, dat de strikte maatregelen in China de infecties sterk verminderden. In de rest van de wereld ontstonden verschillende nieuwe infectieclusters.

Sterfgevallen
Het eerste sterfgeval buiten China vond plaats op de Filipijnen, daar overleed op 1 februari 2020 een 44-jarige Chinese man aan een ernstige longontsteking die door het virus was veroorzaakt. Op 7 februari waren er wereldwijd 638 sterfgevallen in verband gebracht met het virus.

Op 9 februari 2020 overtrof het aantal van 881 gestorven personen dat van de SARS-epidemie uit 2002 en 2003 waaraan 774 mensen stierven. Het aantal besmette personen was al veel groter, omdat het sterftepercentage van 10% bij SARS hoger was dan bij het nieuwe virus, namelijk naar schatting 2%. Naarmate bij meer patiënten een zeer mild verloop van de ziekte wordt gezien, schatten deskundigen dat het sterftepercentage uiteindelijk lager zal blijken.

Eind februari waren circa 2.800 mensen aan het virus gestorven. Op 1 april waren er volgens het C.S.S.E. 43.291 mensen aan het coronavirus overleden. Het C.S.S.E. is het Center for Systems Science and Engineering gevestigd aan de Johns Hopkins University (J.H.U.) in Baltimore in de Verenigde Staten. Hieronder een interessant staatje:

Cijfers omtrent het Coronavirus

Besmettingen
hele Wereld

Besmettingen
Nederland
Sterfgevallen
hele Wereld
Sterfgevallen
Nederland
Genezen Wereld Genezen
 Nederland
01-04-2020 874.081 13.614 43.291 1173 185.194 259
02-04-2020 951.901 14.697 48.320 1339 202.541 260
03-04-2020 * 1.030.628 14.793 54.137 1487 218.771 260
04-04-2020
05-04-2020

* Cijfers van vrijdagmiddag 3 april 2020 om 14:00 uur Nederlandse tijd.

Het coronavirus
In China komen er half maart nauwelijks nieuwe besmettingen bij van Covid-19 virus. Het land lijkt de situatie onder controle te hebben. In de Chinese stad Wuhan, waar de coronapandemie is begonnen, is het laatste noodhospitaal zelfs al gesloten. Daar kwamen op 15 maart welgeteld vier nieuwe besmettingen bij. Dat is erg weinig op een stad van ruim 11 miljoen inwoners.

In de rest van China kwamen er diezelfde 15e maart slechts 16 nieuwe besmettingen bij. Ruim 81.000 mensen in China hebben het longvirus gekregen. Daarvan zijn er inmiddels al zo’n 65.000 volledig van hersteld.

Ook uit Zuid-Korea komen positieve berichten. Het aantal nieuwe besmettingen neemt daar half maart ook al af. Het is hoopgevend dat de maatregelen in China en een aantal andere landen effect hebben. De vraag is nu of de maatregelen in Nederland van half maart en de rest van Europa drastisch genoeg zijn om het virus te controleren en het normale leven weer voorzichtig aan op te gaan pakken, zoals in China lijkt te gebeuren.

De Covid-19 Pandemie in Alblasserdam en Omstreken (Bron: RIVM)
Op 17 maart 2020 worden de eerste twee gevallen met het coronavirus in Alblasserdam gemeld. Nog geen sterfgevallen gelukkig. Het R.I.V.M. geeft dan trouwens op die datum slechts 1 geval in Alblasserdam aan. Hieronder een overzicht van de toch wel verontrustende ontwikkelingen in ons dorp en de regio.

Het R.I.V.M. benadrukt dat de werkelijke aantallen hoger liggen, omdat niet iedereen wordt getest!

Updates 31 maart 2020: De coronagegevens vanaf vandaag gewijzigd naar aantal opgenomen patiënten
Er zijn verschillende manieren om de verspreiding van COVID-19 in Nederland te laten zien. De beste data die er op dit moment zijn, zijn de ziekenhuisopnames per gemeente.  Daarom vanaf 31 maart hieronder te zien het aantal opgenomen personen in het ziekenhuis.

Alblasserdam
17 maart 2020:  2 positief geteste personen met het coronavirus
20 maart 2020:  3 positief geteste personen met het coronavirus
22 maart 2020:  4 positief geteste personen met het coronavirus
25 maart 2020:  5 positief geteste personen met het coronavirus
26 maart 2020:  6 positief geteste personen met het coronavirus in Alblasserdam
29 maart 2020:  7 positief geteste personen met het coronavirus in Alblasserdam
-Na 29 maart gaf het RIVM hier geen gegevens meer over door-

De in het ziekenhuis opgenomen Alblasserdamse patienten vanaf 31 maart 2020:

31 maart 2020:  2 positief geteste Alblasserdammers met het coronavirus in het ziekenhuis
2 april 2020: 3 positief geteste Alblasserdammers met het coronavirus in het ziekenhuis
3 april 2020: 4 positief geteste Alblasserdammers met het coronavirus in het ziekenhuis

* 2 april 2020: Burgemeester Paans meldt: In Alblasserdam elfde inwoner getest met coronavirus.

Dordrecht
12 maart 2020:    1 positief getest person met het coronavirus
17 maart 2020:    4 positief geteste personen met het coronavirus
19 maart 2020:    8 positief geteste personen met het coronavirus
20 maart 2020:  11 positief geteste personen met het coronavirus
21 maart 2020:  12 positief geteste personen met het coronavirus

22 maart 2020:  13 positief geteste personen met het coronavirus
23 maart 2020:  17 positief geteste personen met het coronavirus
24 maart 2020:  23 positief geteste personen met het coronavirus
25 maart 2020:  26 positief geteste personen met het coronavirus in Dordrecht
26 maart 2020:  28 positief geteste personen met het coronavirus in Dordrecht

27 maart 2020:  32 positief geteste personen met het coronavirus in Dordrecht
28 maart 2020:  36 positief geteste personen met het coronavirus in Dordrecht
29 maart 2020:  42 positief geteste personen met het coronavirus in Dordrecht
30 maart 2020:  46 positief geteste personen met het coronavirus in Dordrecht
-Na 30 maart gaf het RIVM hier geen gegevens meer over door -

De in het ziekenhuis opgenomen Dordtse patienten vanaf 31 maart 2020:

31 maart 2020:  26 positief geteste Dordtenaren met het coronavirus in het ziekenhuis
1 april 2020: 30 positief geteste Dordtenaren met het coronavirus in het ziekenhuis
2 april 2020: 32 positief geteste Dordtenaren met het coronavirus in het ziekenhuis
3 april 2020: 40 positief geteste Dordtenaren met het coronavirus in het ziekenhuis

* 26 maart 2020: Eerste corona sterfgeval in Dordrecht: Op donderdag 26 maart meldt het AD: Dordtenaar (78) overleden in het Albert Schweitzer Ziekenhuis aan de gevolgen van het coronavirus.
* 27 maart 2020: Tweede corona sterfgeval in Dordrecht: Een 87-jarige vrouw uit Dordrecht is op 27 maart overleden aan de gevolgen van het coronavirus, zo laat burgemeester Wouter Kolff weten.
* 1 april 2020: Derde corona sterfgeval in Dordrecht: Een 52-jarige Dordtenaar is overleden als gevolg van het coronavirus. Dat twittert burgemeester Wouter Kolff deze woensdagochtend.
* 2 april 2020: Vierde corona sterfgeval in Dordrecht: Burgemeester Wouter Kolff mendt: Helaas kreeg ik zojuist opnieuw een sterfgeval als gevolg van het Coronavirus gemeld: het gaat om een 81-jarige inwoonster van Dordrecht

Hendrik-Ido Ambacht
22 maart 2020:   1 persoon positief getest op het coronavirus
23 maart 2020:   2 personen positief getest op het coronavirus
25 maart 2020:   3 personen positief getest op het coronavirus
26 maart 2020:   5 personen positief getest op het coronavirus in Hendrik-Ido-Ambacht
29 maart 2020:   6 personen positief getest op het coronavirus in Hendrik-Ido-Ambacht
-Na 29 maart gaf het RIVM hier geen gegevens meer over door -

De in het ziekenhuis opgenomen Ambachtse patienten vanaf 31 maart 2020:

31 maart 2020:  3 positief geteste Ambachters met het coronavirus in het ziekenhuis

Papendrecht
17 maart 2020:  1 persoon positief getest op het coronavirus
20 maart 2020:  2 personen positief getest op het coronavirus
22 maart 2020:  4 personen positief getest op het coronavirus
23 maart 2020:  5 personen positief getest op het coronavirus
25 maart 2020:  6 personen positief getest op het coronavirus
28 maart 2020:  7 personen positief getest op het coronavirus
-Na 28 maart gaf het RIVM hier geen gegevens meer over door -

De in het ziekenhuis opgenomen Papendrechtse patienten vanaf 31 maart 2020:

31 maart 2020:  0 positief geteste Papendrechters met het coronavirus in het ziekenhuis
1 april 2020: 1 positief geteste Papendrechter met het coronavirus in het ziekenhuis

Sliedrecht
17 maart 2020:  1 persoon positief getest op het coronavirus
20 maart 2020:  2 personen positief getest op het coronavirus
21 maart 2020:  3 personen positief getest op het coronavirus
24 maart 2020:  4 personen positief getest op het coronavirus
25 maart 2020:  5 personen positief getest op het coronavirus

26 maart 2020:  7 personen positief getest op het coronavirus
27 maart 2020:  6 personen positief getest op het coronavirus in Sliedrecht
30 maart 2020:  7 personen positief getest op het coronavirus in Sliedrecht
-Na 30 maart gaf het RIVM hier geen gegevens meer over door -

De in het ziekenhuis opgenomen Sliedrechtse patienten vanaf 31 maart 2020:

31 maart 2020:  1 positief geteste Sliedrechter met het coronavirus in het ziekenhuis
1 april 2020:   2 positief geteste Sliedrechters met het coronavirus in het ziekenhuis

* Burgemeester Bram van Hemmen van Sliedrecht meldde op 21 maart dat de eerste patient met corona in Sliedrecht inmiddels genezen verklaard is.
* 27 maart 2020: Eerste corona sterfgeval in Sliedrecht: Ook in Sliedrecht is een coronapatiënt overleden. Dat meldde burgemeester Bram van Hemmen rond het middaguur van 27 maart via  Twitter.

Zwijndrecht
16 maart 2020:   3 positief geteste personen met het coronavirus
17 maart 2020:   4 positief geteste personen met het coronavirus
18 maart 2020:   5 positief geteste personen met het coronavirus
19 maart 2020:   6 positief geteste personen met het coronavirus
24 maart 2020:   8 positief geteste personen met het coronavirus

25 maart 2020:   9 positief geteste personen met het coronavirus in Zwijndrecht
26 maart 2020: 11 positief geteste personen met het coronavirus in Zwijndrecht
27 maart 2020: 13 positief geteste personen met het coronavirus in Zwijndrecht
29 maart 2020: 15 positief geteste personen met het coronavirus in Zwijndrecht
30 maart 2020: 18 positief geteste personen met het coronavirus in Zwijndrecht
-Na 30 maart gaf het RIVM hier geen gegevens meer over door -

De in het ziekenhuis opgenomen Zwijndrechtse patienten vanaf 31 maart 2020:

31 maart 2020: 9 positief geteste Zwijndrechters met het coronavirus in het ziekenhuis
3 maart 2020: 11 positief geteste Zwijndrechters met het coronavirus in het ziekenhuis 

* 21 maart 2020: Eerste corona sterfgeval in Zwijndrecht: Op zaterdagavond 21 maart maakte het Albert Schweitzer Ziekenhuis bekend dat een 82-jarige patient uit Zwijndrecht in het ASZ is overleden.Maar hoe ziet de ontwikkeling van deze zeer besmettelijke ziekte er in onze provincie Zuid-Holland en in heel Nederland uit? Over Zuid-Holland kan ik niet echt een lijst met aantallen vanaf het begin van de besmettingen vinden, maar pas vanaf 11 maart:

Zuid-Holland
11 maart 2020:     57 positief geteste mensen met het coronavirus in Zuid-Holland
12 maart 2020:     68 positief geteste personen met het corona virus in onze provincie (+ 11)
16 maart 2020:   136 positief geteste gevallen met het coronavirus in onze provincie (+ 70)
17 maart 2020:   175 positief geteste mensen met het coronavirus in Zuid-Holland (+ 39)
18 maart 2020:   241 positief geteste mensen met het coronavirus in Zuid-Holland (+ 66)

19 maart 2020:   312 positief geteste mensen in Zuid-Holland met het coronavirus (+ 71)
20 maart 2020:   405 positief geteste mensen met het coronavirus in onze provincie (+ 93)
21 maart 2020:   486 positief geteste mensen met het coronavirus in onze provincie (+ 81)
22 maart 2020:   585 positief geteste mensen met het coronavirus in Zuid-Holland (+ 99)
23 maart 2020:   647 positief geteste mensen met het coronavirus in Zuid-Holland (+ 62)

24 maart 2020:   758 positief geteste mensen met het coronavirus in Zuid-Holland (+ 111)
25 maart 2020:   887 positief geteste mensen met het coronavirus in Zuid-Holland (+ 129)
26 maart 2020: 1042 positief geteste mensen met het coronavirus in Zuid-Holland (+ 155)
27 maart 2020: 1249 positief geteste mensen met het coronavirus in Zuid-Holland (+ 207)
28 maart 2020: 1508 positief geteste mensen met het coronavirus in Zuid-Holland (+ 259)

29 maart 2020: 1669 positief geteste mensen met het coronavirus in Zuid-Holland (+ 161)
30 maart 2020: 1810 positief geteste mensen met het coronavirus in Zuid-Holland (+ 141)
31 maart 2020: 1949 positief geteste mensen met het coronavirus in Zuid-Holland (+ 139)
1 april 2020: 2193 positief geteste mensen met het coronavirus in Zuid-Holland (+ 244)
2 april 2020: 2416 positief geteste mensen met het coronavirus in Zuid-Holland (+ 223)
3 april 2020: 2622 positief geteste mensen met het coronavirus in Zuid-Holland (+ 206)

In Nederland werd op 27 februari 2020 de eerste patiënt met het coronavirus gevonden. In andere landen, binnen en buiten Europa, dook het virus eerder al op.

Besmettingen in heel Nederland (Bron: RIVM)
  5 maart 2020:     82 positief geteste personen met het coronavirus
  6 maart 2020:   128 positief geteste personen met het coronavirus (+ 46)
  7 maart 2020:   188 positief geteste personen in Nederland met het coronavirus (+ 60)
  8 maart 2020:   265 positief geteste personen met het coronavirus (+ 77)
  9 maart 2020:   321 positief geteste personen met het coronavirus (+ 56)

10 maart 2020:   383 positief geteste personen met het coronavirus (+ 62)
11 maart 2020:   505 positief geteste personen met het coronavirus (+ 122)
12 maart 2020:   614 positief geteste personen met het coronavirus (+ 109)
13 maar 2020:    804 positief geteste personen met het coronavirus (+ 190)
14 maart 2020:   959 positief geteste personen met het coronavirus (+ 155)

15 maart 2020: 1135 positief geteste personen met het coronavirus (+ 176)
16 maart 2020: 1413 positief geteste personen met het coronavirus (+ 278)
17 maart 2020: 1705 positief geteste personen met het coronavirus (+ 292)
18 maart 2020: 2051 mensen in Nederland positief getest op het coronavirus (+ 346)
19 maart 2020: 2460 mensen positief getest op het coronavirus in Nederland (+ 409)

20 maart 2020: 2994 mensen positief getest op het coronavirus in heel Nederland (+ 534)
21 maart 2020: 3631 mensen positief getest op het coronavirus in heel Nederland (+ 637)
22 maart 2020: 4204 mensen positief getest op het coronavirus in heel Nederland (+ 573)
23 maart 2020: 4749 mensen positief getest op het coronavirus in heel ons land (+ 545)
24 maart 2020: 5560 mensen positief getest op het coronavirus in heel Nederland (+ 811)

25 maart 2020: 6412 mensen positief getest op het coronavirus in heel Nederland (+ 852)
26 maart 2020: 7431 mensen positief getest op het coronavirus in heel Nederland (+ 1019)
27 maart 2020: 8603 mensen positief getest op het coronavirus in heel Nederland (+ 1172)
28 maart 2020: 9762 mensen positief getest op het coronavirus in heel Nederland (+ 1159)
29 maart 2020: 10866 mensen positief getest op het coronavirus in heel Nederland (+ 1104)

30 maart 2020: 11750 mensen positief getest op het coronavirus in heel Nederland (+ 884)
31 maart 2020: 12595 mensen positief getest op het coronavirus in heel Nederland (+ 845)
1 april 2020: 13614 mensen positief getest op het coronavirus in heel Nederland (+ 1019)
2 april 2020: 14697 mensen positief getest op het coronavirus in heel Nederland (+ 1083)
3 april 2020: 15723 mensen positief getest op het coronavirus in heel Nederland (+ 1026) 

Het RIVM benadrukt dat het werkelijke aantal besmetting hoger ligt, omdat niet iedereen getest wordt, maar alleen degenen met ‘risico op een ernstig ziektebeloop’. In het begin van de epidemie werd in Nederland veel getest. Dat ging niet alleen om personen met klachten, maar ook om hen die in contact waren gekomen met patiënten. Nu gaat het alleen om mensen met zware klachten, waardoor ook het aandeel ziekenhuisopnames en overleden patiënten hoger zal liggen.

Het totaal aantal gemelde patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis:
30 maart 2020: 3990 gemelde patienten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis (+ 507)
31 maart 2020: 4712 gemelde patienten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis (+ 722)
1 april 2020: 5159 gemelde patienten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis (+ 447)
2 april 2020: 5784 gemelde patienten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis (+ 652)
3 april 2020: 6286 gemelde patienten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis (+ 502)

Procentueel gezien kwam tot nu toe 32 procent van alle vastgestelde besmettingen in het ziekenhuis terecht. Van het totale aantal patiënten kwam 8,2 procent te overlijden. Het aantal dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis terechtkomt, kan ook hoger liggen, omdat besmetting soms later wordt vastgesteld. (Bron RIVM)

Sterfgevallen aan het coronavirus in Nederland (Bron: RIVM)
  6 maart 2020:     1 sterfgeval aan corona in ons land
  8 maart 2020:     3 sterfgevallen aan corona in ons land (+ 2)
10 maart 2020:     4 sterfgevallen aan corona in Nederland (+ 1)
11 maart 2020:     5 sterfgevallen aan corona in ons land (+ 1)
13 maart 2020:   10 mensen overleden aan corona in ons land (+ 5)

14 maart 2020:   12 mensen overleden aan corona in Nederland (+ 2)
15 maart 2020:   20 mensen in Nederland overleden aan het coronavirus (+ 8)
16 maart 2020:   24 mensen in ons land overleden aan het coronavirus (+ 4)
17 maart 2020:   43 mensen in ons land aan het coronavirus overleden (+ 19)
18 maart 2020:   58 mensen in ons land overleden aan het coronavirus (+ 15)

19 maart 2020:   76 mensen in ons land overleden aan het coronavirus (+ 18)
20 maart 2020: 106 mensen in ons land overleden aan het coronavirus (+ 30)
21 maart 2020: 136 mensen in ons land overleden aan het coronavirus (+ 30)
22 maart 2020: 179 mensen in ons land overleden aan het coronavirus (+ 43)
23 maart 2020: 213 mensen in ons land overleden aan het coronavirus (+ 34)

24 maart 2020: 276 mensen in ons land overleden aan het coronavirus (+ 63)
25 maart 2020: 356 mensen in ons land overleden aan het coronavirus (+ 80)
26 maart 2020: 434 mensen in ons land overleden aan het coronavirus (+ 78)
27 maart 2020: 546 mensen in ons land overleden aan het coronavirus (+ 112)
28 maart 2020: 639 mensen in ons land overleden aan het coronavirus (+ 93)

29 maart 2020: 771 mensen in ons land overleden aan het coronavirus (+ 132)
30 maart 2020: 864 mensen in ons land overleden aan het coronavirus (+ 93)
31 maart 2020: 1039 mensen in ons land overleden aan het coronavirus (+ 175)
1 april 2020: 1173 mensen in ons land overleden aan het coronavirus (+ 134)
2 april 2020: 1339 mensen in ons land overleden aan het coronavirus (+ 166)
3 april 2020: 1487 mensen in ons land overleden aan het coronavirus (+ 148)

Met dank aan het R.I.V.M. en het Internet.

Column 62 van uw columnist.

- - - - - - - - - - - - -

Het R.I.V.M. meldde op donderdag 2 april 2020 om 14:00 uur:

Aantallen
Het totaal aantal gemelde patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis: 6.286 (+502)
Het totaal aantal gemelde overleden patiënten: 1.487 (+148)
Het totaal aantal positief geteste patiënten: 15.723 (+1.026)

Duiding
Vandaag zijn er 502 patiënten als in het ziekenhuis opgenomen gemeld. Er zijn sinds gisteren 148 personen als overleden gemeld. Deze mensen zijn niet allemaal in de afgelopen dag in het ziekenhuis opgenomen of overleden.

In de rapportage Data coronavirus is een grafiek opgenomen met het aantal ziekenhuisopnames naar meldingsdag en sterfgevallen per dag van overlijden. Door vertraging in de meldingen zijn er ook extra gevallen van voorgaande dagen.

De eerste effecten van de maatregelen lijken zichtbaar. Het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten en het aantal gemelde overledenen in Nederland neemt minder snel toe dan je zonder maatregelen zou verwachten. Om de verspreiding van het virus blijvend te vertragen is een lange adem nodig. Het is dan ook heel belangrijk dat iedereen de maatregelen de komende periode blijft opvolgen.

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  krijgt via meerdere bronnen informatie over de uitbraak van het nieuwe coronavirus. De gegevens per dag van Stichting NICE (Nationale Intensive Care Evaluatie) zijn ook opgenomen in de rapportage Data coronavirus in Nederland. Deze cijfers worden continu bijgewerkt door Stichting NICE. De cijfers in deze rapportage lopen daarom wat achter op de actuele situatie.

Oversterfte
Sinds de griepepidemie van 2009 houdt het RIVM wekelijks het aantal overleden mensen in de gaten in samenwerking met het CBS Centraal Bureau voor de Statistiek  Centraal Bureau voor de Statistiek. De CBS-cijfers laten alle sterfgevallen in Nederland zien, ongeacht de doodsoorzaak. Gewoonlijk zijn er deze tijd van het jaar tussen de 2700 en 3000 sterfgevallen per week. De meest recente sterftecijfers in Nederland laten zien dat in de week van 19 tot en met 25 maart 2020 naar schatting tussen de 870 en 1181 meer personen overleden zijn dan verwacht in deze week. Een aanzienlijk deel daarvan is naar verwachting gerelateerd aan COVID-19. Welk deel dat precies is  wordt pas later uit de doodsoorzakenregistraties duidelijk. Voor meer informatie: www.rivm.nl/monitoring-sterftecijfers-nederland

Omdat niet alle COVID-19 patiënten getest worden, zijn de werkelijke aantallen in Nederland hoger zijn dan de aantallen die hier genoemd worden.

Zie ook Data coronavirus in Nederland.

Hennie van der Zouw

Hennie van der Zouw

Hier vind je de column van Hennie van der Zouw. Wil je reageren op een van de columns? Stuur hem dan een berichtje op hennie@avant.nl. Of bel hem op kantoor waar hij als vrijwilliger werkzaam is: Tel. nr. 088 - 65 40 402.

Over de columnist:

Hennie van der Zouw, oud leerkracht uit het basisonderwijs is geboren in Bolnes in de gemeente Ridderkerk en sinds 1995 is hij inwoner van Alblasserdam. Hennie is getrouwd en vader van een zoon. Hij is geinteresseerd in computers, I.C.T., stripverhalen, sport en geschiedenis.

Hennie heeft in de laatste vijftien jaar een aantal artikelen gepubliceerd in het Stripschrift, een blad met achtergrondverhalen over strips en het beeldverhaal in het algemeen.

Hennie is ook de webmaster van de websites van H.V. Anderz.

Hennie heeft inmiddels, onder pseudoniem een aantal sportboeken gemaakt en in eigen beheer gepubliceerd bij Brave New Books. De boeken over wielrennen, voetbal en schaatsen weerspiegelen Hennie;'s interesse in sport, en er zijn onder zijn eigen naam inmiddels ook twee bundels van zijn hier op www.alblasserdam.net gepubliceerde columns verschenen.

In december 2016, zo rond Sinterklaas is de tweede bundel van deze columns verschenen. Columns, altijd verankert in de geschiedenis, die proberen om Alblasserdam in het grotere verband van de wereldgeschiedenis en de tijd te laten zien......

Op deze website kunt u meer infomatie vinden over de gebundelde columns.


Hennie van der Zouw

Hennie van der Zouw

Hier vind je de column van Hennie van der Zouw. Wil je reageren op een van de columns? Stuur hem dan een berichtje op hennie@avant.nl. Of bel hem op kantoor waar hij als vrijwilliger werkzaam is: Tel. nr. 088 - 65 40 402.

Over de columnist:

Hennie van der Zouw, oud leerkracht uit het basisonderwijs is geboren in Bolnes in de gemeente Ridderkerk en sinds 1995 is hij inwoner van Alblasserdam. Hennie is getrouwd en vader van een zoon. Hij is geinteresseerd in computers, I.C.T., stripverhalen, sport en geschiedenis.

Hennie heeft in de laatste vijftien jaar een aantal artikelen gepubliceerd in het Stripschrift, een blad met achtergrondverhalen over strips en het beeldverhaal in het algemeen.

Hennie is ook de webmaster van de websites van H.V. Anderz.

Hennie heeft inmiddels, onder pseudoniem een aantal sportboeken gemaakt en in eigen beheer gepubliceerd bij Brave New Books. De boeken over wielrennen, voetbal en schaatsen weerspiegelen Hennie;'s interesse in sport, en er zijn onder zijn eigen naam inmiddels ook twee bundels van zijn hier op www.alblasserdam.net gepubliceerde columns verschenen.

In december 2016, zo rond Sinterklaas is de tweede bundel van deze columns verschenen. Columns, altijd verankert in de geschiedenis, die proberen om Alblasserdam in het grotere verband van de wereldgeschiedenis en de tijd te laten zien......

Op deze website kunt u meer infomatie vinden over de gebundelde columns.