maandag 18 januari 2021

Alles over Alblasserdam

06
jan

Het Corona-Virus, de slachtoffers en de vaccinatie, ook in Alblasserdam

Op de avond van dag dat de Amerikaanse President Donald Trump zijn ware aard liet zien en zijn aanhangers opriep, om de bekrachtiging van de overwinning in de Amerikaanse Presidentsverkiezingen van Joe Biden, te gaan verhinderen, probeerde ik deze nieuwe column te beginnen.

Op deze dag, 6 januari 2021 wanneer de eerste Nederlandse zorgmedewerkster werd ingeent tegen Covid-19, kwam ook het nieuws naar buiten dat er vanaf 15 januari in onze regio en dus ook in Alblasserdam gevaccineerd zal gaan worden. Laten we proberen om deze ontwikkelingen in onze regio en in Alblasserdam vanaf deze datum eens bij te gaan houden in deze 'column' die dus eigenlijk geen column is, maar meer een artikel met hoofdpunten die ook van belang zijn voor ons dorp Alblasserdam.

Hieronder begin ik met bijzondere nieuwsberichten rondom Corona uit deze eerste weken van het nieuwe jaar.

Donderdag 14 januari 2021
Unicef: "Dichte scholen zijn enorm risico"  

Vijftig organisaties onder leiding van Unicef roepen het kabinet op om naar alternatieven te zoeken voor de sluiting van de scholen. De sluiting leidt tot enorme ontwikkelingsrisico's voor kinderen en jongeren, stellen ze. De partijen, waaronder ook het Trimbos-instituut, de Nederlandse ggz en Jantje Beton, maken zich grote zorgen. Ze zeggen dat het aantal kwetsbare kinderen groeit en dat de schoolsluiting hun situatie verergert en acuut maakt. Als er goede afspraken worden gemaakt over de veiligheid en over afstand houden, dan kunnen de scholen voortaan openblijven, vinden de organisaties. 

Woensdag 13 januari 2021
OMT denkt aan versoepelen in maart  

Als de huidige daling van het aantal coronabesmettingen doorzet, duurt het tot zeker begin maart voordat er sprake kan zijn van versoepelingen. Het OMT schrijft in een advies aan het kabinet dat het aantal ic-opnames met de trend van nu, pas tegen die tijd gedaald is tot de drempelwaarde van tien per dag. Het aantal opnames van coronapatiënten op gewone afdelingen en op de ic's stabiliseerde zich de afgelopen weken. Deze week zette een daling in. Het RIVM en andere betrokkenen praten deze ochtend de Tweede Kamer bij over de stand van zaken. Vooral de Britse virusmutatie baart hun grote zorgen.  

Maandag 11 januari 2021:
Kabinet kijkt nog naar basisscholen

De verlenging van de lockdown geldt ook voor scholen,maar het kabinet kijkt nog wel of de verlenging voor de basisscholen minder dan drie weken kan duren.Dat hangt af van nader onderzoek naar de mogelijke gevolgen van de Britse variant van het coronavirus voor leerlingen in de basisschoolleeftijd. Dat de basisscholen na 18 januari dicht blijven,lijkt dus wel zeker,alleen is nog niet duidelijk hoelang precies. Mogelijk wordt dat deze week bekend. Na het besluit in december om ook basisscholen te sluiten kwam er veel kritiek,ook omdat als een reden genoemd werd dat ouders dan thuisblijven.

Vrijdag 8 januari 2021:
Nog geen Alblasserdams nieuws maar: Het Pfizer-vaccin lijkt effectief bij mutaties

Het vaccin van Pfizer/BioNTech lijkt ook te werken tegen een aantal mutaties van corona, waaronder de varianten die rondgaan in het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika. Dat zegt het bedrijf op basis van een studie met onderzoekers van de Universiteit van Texas. Het onderzoek, dat nog niet beoordeeld is door onafhankelijke wetenschappers, werd uitgevoerd met bloed van twintig proefpersonen die met het vaccin van Pfizer/BioNTech zijn geïnjecteerd. Pfizer zegt dat het vaccin niet alleen tegen de N501Y-mutatie in de Britse en Zuid-Afrikaanse variant werkt, maar ook tegen vijftien andere mutaties. Dit is natuurlijk wel heel goed nieuws in deze dagen dat de uitbraak van de nieuwe mutatie heel het verenigd koninkrijk lijkt lam te leggen, met meer dan 60.000 nieuwe besmettingen met deze mutatie van het corona-virus per dag. 

Hieronder het landelijke nieuws van 6 januari 2021, de dag dat deze doorlopende column begon:  

Woensdag 6 januari 2021:
Lockdown waarschijnlijk verlengd  

De lockdown in Nederland wordt na 19 januari waarschijnlijk met minimaal twee weken verlengd. Haagse bronnen melden aan de NOS dat het kabinet het aantal besmettingen nu te hoog vindt. Versoepelingen zouden vanuit dat perspectief geen goed signaal zijn. Er is nog geen definitieve knoop doorgehakt. Het kabinet wacht eerst nog het advies van het OMT af. Gisteren zei premier Rutte al dat de huidige besmettingscijfers niet hoopvol zijn. In Nieuwsuur voorzag OMT-lid Marc Bonten ook geen snel einde van de lockdown. Het RIVM zegt nog geen overtuigend lockdowneffect te zien. 

Woensdag 6 januari 2021: 
Eerste Moderna-vaccins snel naar NL

De eerste vaccins van de Amerikaanse farmaceut Moderna worden waarschijnlijk volgende week geleverd aan Nederland. Minister De Jonge van Volksgezondheid benadrukt wel dat die eerste levering beperkt zal zijn. In het eerste kwartaal komen er 400.000 doses van het vaccin beschikbaar. Het vaccin gaat eerst naar ouderen en verpleeghuizen. De Jonge wacht nog op een advies van de Gezondheidsraad. Op basis van dat advies wordt bepaald welke groep voorrang krijgt  Huisartsen gaan veel van de prikken zetten. Daarbij gaan ze zichzelf ook direct vaccineren met de eerste doses.

Woensdag 6 januari 2020:
Eerste covidvaccinatie in Nederland

In Veghel is de eerste persoon in Nederland gevaccineerd.De prik was voor Sanna Elkadiri (39) uit Eindhoven. Zij is medewerker in een verpleeghuis voor dementerende ouderen in Boxtel. Zij kreeg het Pfizer/BioNTech-vaccin in het bijzijn van onder meer minister De Jonge en vertegenwoordigers van het RIVM, de GGD's en farmaceut Pfizer. In Veghel worden vandaag 36 mensen ingeënt. Ook in een aantal ziekenhuizen wordt begonnen met vaccineren. Daar zijn medewerkers in de acute zorg het eerst aan de beurt. Het inenten van iedereen vanaf 18 jaar moet volgens planning eind september klaar zijn. 

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima noemen de start van de vaccinaties een "keerpunt dat hoop geeft op een uitweg uit deze crisis". In een bericht op Twitter bedanken ze verder iedereen die eraan meewerkt. "Nu is het van belang om samen vol te houden", besluiten ze het bericht. 

Woensdag 6 januari 2020:
De GGD ZHZ geeft op 15 januari eerste vaccinatie tegen corona aan zorgmedewerker

Op 15 januari 2021 start de GGD ZHZ met het vaccineren van zorgpersoneel in Dordrecht en onze regio. De Deetos sporthal is de centrale locatie voor de regio Zuid-Holland Zuid waar zorgpersoneel zich kan laten vaccineren. De eerste prik wordt 's morgens om 7.55 uur gegeven, direct daarna gaat het vaccineren van de zorgprofessionals echt van start. De GGD ZHZ zal zeven dagen per week van 8.00 tot 20.00 uur gaan vaccineren. Zorgpersoneel ontvangt via de werkgever een uitnodiging om een afspraak voor de vaccinatie te maken. Al vanaf de eerste dag waarop het callcenter voor het maken van afspraken operationeel was, heeft zorgpersoneel zich massaal aangemeld voor een vaccinatie.

Zij zullen het vaccin van BionTech/Pfizer toegediend krijgen. Het vaccin wordt twee keer toegediend met een tussenpauze van 21 dagen. Dat betekent dat zorgprofessionals die zich aanmelden, in de periode van vaccinatieweek 1 tot en met 3 de eerste vaccinatieprik toegediend krijgen. In vaccinatieweek 4 tot en met 6 ontvangen zij de tweede prik.

Woensdag 6 januari 2021
EMA keurt Moderna-vaccin goed

Het coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut Moderna is goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau EMA. De EU kan het vaccin binnen afzienbare tijd inzetten. Het is het tweede vaccin dat door de EU is goedgekeurd..Uit onderzoek blijkt dat Moderna in 94,1 procent van de gevallen bescherming biedt tegen covid-19. Bij mensen die toch ziek worden, blijken de verschijnselen minder ernstig 6,2 miljoen van de 160 miljoen doses die de EU heeft besteld,komen naar Nederland. Ze zijn vooral bedoeld voor het inenten van verpleeghuisbewoners en thuiswonende ouderen.  

Woensdag 6 januari 2021
Kritische Kamer achter plan inenten

Het kabinet kan ondanks felle kritiek van met name de oppositie door met het vaccinatieplan. Minister De Jonge en premier Rutte lagen flink onder vuur maar een meerderheid staat in principe achter de gekozen koers. Vooral de late vaccinatiestart,in vergelijking met andere landen in Europa, werd de beide bewindslieden aangewreven. De Jonge maakte excuses dat hij had gezegd dat de start in andere landen vooral symbolisch was. Ook Rutte erkende dat ze beter hadden moeten anticiperen. De Kamer drong er bij het kabinet op aan te kijken hoe kwetsbare ouderen zo snel mogelijk een prik kunnen krijgen. 

Maar het lijkt me ook nog steeds machtig interessant om wat Covid-19 gegevens te blijven bijhouden, en daar start ik dan op 7 januari 2021 weer mee.


Hierboven een foto van de situatie op 12 oktober 2021.

Hoeveel slachtoffers heeft Covid-19 inmiddels al gemaakt? (Gegevens per week)

 Datum          

 Slachtoffers 
 Wereldwijd

 Slachtoffers
 in Nederland
 Slachtoffers in Regio
 Zuid-Holland-Zuid
 Slachtoffers
 in Alblasserdam
 07-01-2020  1.884.885  12.096  356  15
 14-01-2021  1.980.391  12.786  368  15
 21-01-2021        
         
         
         

Bron gegevens in de hierbovenstaande tabel: RIVM, GGD en John Hopkins University. 

Een groet van uw columnist
Hennie van der Zouw

Column nummer 67
 

Deel dit bericht met je vrienden!

Hennie van der Zouw

Hennie van der Zouw

Hennie van der Zouw, oud leerkracht uit het basisonderwijs en inmiddels 'pensionado' is geboren in Bolnes in de gemeente Ridderkerk en sinds 1995 is hij inwoner van Alblasserdam. Hennie is getrouwd en vader van een zoon. Hij is geinteresseerd in computers, I.C.T., stripverhalen, sport en geschiedenis.

Hennie heeft in de laatste dertig jaar een aantal artikelen gepubliceerd in het Stripschrift, een blad met achtergrondverhalen over strips en het beeldverhaal in het algemeen.

Hennie is ook de webmaster van de websites van H.V. Anderz.

Hennie heeft inmiddels, onder pseudoniem een aantal sportboeken en een eerste deel van een roman-cyclus geschreven en in eigen beheer gepubliceerd bij Brave New Books. De boeken over wielrennen, voetbal en schaatsen weerspiegelen Hennie 's interesse in sport. 

Er zijn onder zijn eigen naam inmiddels ook twee bundels van zijn op alblasserdam.net gepubliceerde columns verschenen en nu is hij druk bezig met een tweedelige biografie over zijn vader, waar inmiddels het eerste deel van is verschenen.

In 2021 zal de derde bundel van de columns verschijnen. Columns, altijd verankert in de geschiedenis, die proberen om Alblasserdam in het grotere verband van de wereldgeschiedenis en de tijd te laten zien......

 

Overzicht columns