Friday 24 September 2021

Alles over Alblasserdam

20
sep

Landvast vertoonde: Night Train to Lisbon

Geschreven door: Hennie van der Zouw
Deel dit bericht met je vrienden!
Dit is een film met een heel weemoedig verhaal over een verloren mensenleven
Niet iedere acteur kan even goed uit de voeten met het Engels met een Portugees randje dat in deze boekverfilming gesproken wordt, maar deze onhandige taalkeuze verhindert niet dat de film 'Night Train to Lisbon' een heel indrukwekkende film is geworden.
Aangenaam langzaam , misschien soms te langzaam, vallen de puzzelstukjes in elkaar, in dit weemoedige verhaal over een verloren mensenleven, dat met veel spannende flashbacks wordt verteld.
Het leven van Raimund Gregorius gespeeld door Jeremy Irons, een geliefde leraar Latijn en deskundige in oude talen, neemt wel een heel bijzondere wending, wanneer hij een mysterieuze jonge vrouw behoedt, haar leven te beëindigen door van de Kirchenfeldbrücke in Bern te springen.
Als de vrouw vervolgens spoorloos verdwijnt, laat ze haar jas bij Raimund achter, met daarin een fascinerend boek van de Portugees Arztes Amadeu de Prado en een nachttreinticket naar Lissabon......
Raimund besluit het ticket te gebruiken en al zoekende naar de achtergrond van het boek en de schrijver, ontvouwt zich langzaam een tragische liefdesgeschiedenis, een liefdesgeschiedenis vol emotionele intriges en overdenkingen naar de ware zin van het leven.
De Europese Unie zou nog wat kunnen leren van 'Night Train to Lisbon'. De Deen Bille August verfilmde de bestseller van Zwitser Pierre Mercier in Portugal, met rollen voor - onder anderen - de Brit Jeremy Irons, de Franse Charlotte Rampling en de Duitse Martina Gedeck.
Pluspunten:  Jeremy Irons.            
Minpunten:     Het verhaal kabbelt een beetje te rustig voort.
Kijkwijzer:      12 jaar.
Lengte:          1 uur en 50 minuten.
Cijfer:             7,5
Een filmgroet van uw filmrecensent.
Zie hieronder een trailer van deze film:

Recensie nummer 15 van uw recensent.