Friday 24 September 2021

Alles over Alblasserdam

23
sep

Landvast vertoonde: Oh Boy

Geschreven door: Hennie van der Zouw
Deel dit bericht met je vrienden!
De tragikomedie 'Oh Boy', gefilmd in zonnig zwart-wit, is een portret van een jongeman op de rand van volwassenheid. 
Met o.a. Tom Schilling: Alexander Altomirianos: Inga Birkenfeld.
Niko is bijna 30, ziet er goed uit, maar heeft nog absoluut niets met zijn leven gedaan. Op zekere morgen komt alles echter in een stroomversnelling: vriendin, vader, geld, studie… zelfs een kopje koffie bestellen, lijkt onmogelijk te zijn geworden in het vriendelijke Berlijn.
Hoe moeilijk kan het zijn om in het Berlijn van nu - hipster hang-out nr.1 - een kopje koffie te bestellen? Erg moeilijk, zo ondervindt drop-out Niko (Duitslands it-boy Tom Schilling) op een dag. De dag begint al in mineur bij zijn (ex-)vriendin, en vanaf dat moment gaat het alleen maar bergafwaarts.
Hij raakt zijn rijbewijs kwijt na een bizarre psychologische test, zijn bankrekening is geblokkeerd en een ontmoeting met een oud-klasgenoot pakt pijnlijk uit. Gaandeweg begint er iets te dagen bij Niko. Tot nu toe kwam hij met zijn mooie ogen overal mee weg, maar nu is het tijd om volwassen te worden.
Eén van de mooie dingen aan 'Oh Boy' is de subtiele, maar uiterst treffende humor. De dialogen die Niko onder andere heeft met de koffieverkoopster, de ambtenaar die zijn rijbewijs intrekt en een oud-klasgenote die hij toevallig tegen het lijf loopt, zijn zo scherp en tegelijkertijd realistisch, dat je je lach moeilijk kan inhouden. Dit komt niet alleen door het soepele samenspel van Schilling en de rest van de cast, ook de vanzelfsprekendheid waarmee de acteurs hun rol spelen is doorslaggevend. Het verhaal is daardoor niet alleen vaak grappig, maar ook heel geloofwaardig.
Pluspunten:   Zonnig zwart-wit.            
Minpunten:     Berlijn in kleur is ook mooi..
Kijkwijzer:       12 jaar.
Lengte:           1 uur en 28 minuten.
Cijfer:               7,5
Een filmgroet van uw filmrecensent.
Zie hieronder een trailer van deze film:

Recensie nummer 16 van uw recensent.