woensdag 8 december 2021

Alles over Alblasserdam

17
okt

Landvast vertoonde: Fill the Void

Geschreven door: Hennie van der Zouw
Deel dit bericht met je vrienden!

‘Fill the void’ – een prachtige inkijk in de wereld van het orthodoxe Jodendom

Shira - de jongste dochter uit een orthodox joods gezin - kijkt enorm uit naar haar bruiloft. Op het moment dat haar droom bijna wordt verwezenlijkt, slaat het noodlot toe. Haar oudere zus Esther sterft tijdens de geboorte van haar zoon en Shira’s huwelijk wordt uitgesteld.

Esthers weduwnaar Yochay wordt voorgesteld te hertrouwen in het buitenland. Shira’s moeder wil – na de dood van haar dochter – niet ook haar schoonzoon én kleinkind verliezen en doet een schokkend voorstel: Shira wordt gedwongen te kiezen tussen gehoorzaamheid aan haar familie en haar eigen gevoelens.

Met haar debuut ‘Fill the void’ biedt de orthodox joodse Rama Burshtein een unieke inkijk in een wereld waar geloof, tradities en bijbehorende dilemma’s centraal staan. Burshtein maakt zelf deel uit van deze wereld. De keuze waar Shira voor komt te staan, laat zien welke pijnlijke eisen elk geloof kan stellen. Als een moderne Jane Austen laat zij Shira worstelen tussen de heersende conventies en de haar eigen gevoelens.

Hoofdrolspeelster Hadas Yaron, die de rol van Shira speelt, werd op het Filmfestival van Venetië bekroond als beste actrice. FILL THE VOID werd overladen met vele prijzen en is de officiële inzending voor de Oscar Beste Buitenlandse Film van Israël.

Op 16 oktober was er voor deze film zoveel belangstelling, dat hij terug komt naar Landvast. Hij draait wederom op maandag 6 en 7 januari 2014 in het reguliere filmclub-programma. En op woensdag 8 januari (20.30 uur) is er nog een voorstelling in het kader van de Landvastavonden van de Ontmoetingskerk. Woensdag 8 januari is er na afloop weer een korte nabespreking

Pluspunten:       Unieke inkijk in het orthodoxe jodendom    
Minpunten:         Slechts 1 keer in Landvast vertoont.
Kijkwijzer:           Alle leeftijden
Lengte:               1 uur en 30 minuten
Cijfer:                  8
 
Een filmgroet van uw filmrecensent.
 
Zie hieronder voor een trailer van deze film: