woensdag 14 april 2021

Alles over Alblasserdam

09
mrt

Landvast vertoonde: Dark Waters

Deze film lijkt me verplichte kost voor de Nederlandse Chemie Industrie.

Omschrijving: Dark Waters vertelt het schokkende en waargebeurde verhaal van advocaat Rob Bilott (Oscar genomineerde Mark Ruffalo) die net partner is geworden bij een prestigieus advocatenkantoor.

Als bedrijfsadvocaat voor diverse grote chemie bedrijven, heeft hij reeds zijn sporen verdiend en daarmee zijn toekomst veilig gesteld. Wanneer hij op zijn werk benaderd wordt door een boer uit West Virginia, die beweert dat er giftig afval wordt geloosd op zijn land wat de oogst verpest en het vee doodt, raakt hij verstrengeld in een persoonlijk conflict.

In de hoop de waarheid boven water te krijgen, dient Bilott uiteindelijk een klacht in tegen chemie concern DuPont. Hij begrijpt dat er gevochten moet worden voor de gerechtigheid voor een gemeenschap die al jaren wordt blootgesteld aan dodelijke chemicaliën.

Het is het begin van een 15 jaar durend gevecht tegen het chemie concern, waarbij hij niet alleen zijn carrière en reputatie op het spel zet, maar ook zijn relatie met zijn vrouw Sarah (Oscar winnares Anne Hathaway) en zijn eigen gezondheid zwaar op de proef stelt.

 

Met een groet van uw recensent.

 

Zie hieronder een trailer van deze film.

 

Recensie nummer 683 van uw recensent.

 

Bedrijfsadvocaat Robert Bilott werd in 1998 door een veehouder uit Parkersburg (West Virginia) ingeschakeld om een rechtszaak aan te spannen tegen het chemiebedrijf DuPont. De veehouder meende dat het bedrijf een plaatselijke kreek, waar zijn vee van gedronken had en ziek van was geworden, vervuild had. In de daaropvolgende juridische strijd tegen DuPont bracht Bilott een decennialange geschiedenis van milieuverontreiniging aan het licht. Het ging in het bijzonder om de ongezonde effecten van perfluoroctaanzuur (C8), een van de PFAS.

Onder de titel The Lawyer Who Became DuPont's Worst Nightmare schreef journalist Nathaniel Rich in januari 2016 voor The New York Times een artikel over Bilotts lange, juridische strijd. Twee jaar later regisseerde Stephanie Soechtig met The Devil We Know (2018) ook een documentaire over het onderwerp.

Poly- en perfluoralkylstoffen (vaak afgekort als PFAS) is een verzamelnaam voor meer dan 6000 stoffen waarin onder andere een combinatie van fluorverbindingen en alkylgroepen voorkomen. Stoffen die tot deze groep behoren zijn onder andere perfluoroctaanzuur (PFOA, of C8) en perfluoroctaansulfonaat (PFOS). PFAS bevinden zich in alledaagse producten zoals kleding, anti-aanbakpannen en in AFFF-blusschuim. Een bron van PFAS zijn afvalstoffen die ontstaan bij de toepassing van de GenX-techniek. Deze bevinden zich in het afvalwater dat wordt geloosd. Een product van de GenX-techniek is teflon (polytetrafluoretheen), dat toegepast wordt als antiaanbaklaag in pannen.

Ingenieurs- en adviesbureau Sweco publiceerde maandag 25 november 2019 een zogenaamde hittekaart van 396 sterk verontreinigde locaties in Nederland. Het bureau pleit voor beperking van de productie.

In 2019 zijn door de introductie van het Tijdelijk Handelingskader voor PFAS veel infrastructurele, bagger- en bouwprojecten uitsluitend in Nederland in het nauw geraakt. De maatschappelijke en economische impact van de PFAS-regelgeving toont overeenkomsten met de Nederlandse stikstofcrisis. Eerder werden moestuinbezitters rond de fabriek van DuPont/Chemours in Dordrecht getroffen door beperkingen opgelegd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De beperkingen waren een reactie op de door Rijkswaterstaat aangetoonde verontreiniging door lekkages van PFAS-stoffen bij het bedrijf.

 

Genre: Drama
Cast & Crew: Mark Ruffalo, Anne Hathaway, Mare Winningham, Tim Robbins, Bill Camp, Victor Garber, William Jackson Harper, Bill Pullman
Regie: Todd Haynes
Lengte: 2:14 deze voorstelling is zonder pauze
Kijkwijzer: Negen jaar en ouder en verplichte kost voor iedereen die een leidinggevende functie in de chemische industrie heeft.
Pluspunten: Eindelijk wordt dit aan de kaak gesteld!
minpunten: Waarom niet eerder en langer in Landvast?
Eindcijfer: 9,5