woensdag 14 april 2021

Alles over Alblasserdam

15
jun

Landvast vertoonde: Il traditore

Begin jaren '80 blijkt de vrede binnen de Siciliaanse maffia, de Cosa Nostra, van korte duur. Tommaso Buscetta, een hooggeplaatst lid van de Cosa Nostra duikt onder in Brazilië. Intussen worden zijn vertrouwelingen één voor één vermoord. Wanneer Buscetta opgepakt wordt en uitgeleverd aan Italië, neemt hij een beslissing die de geschiedenis zal veranderen: hij zal als eerste de omertà (zwijgplicht) doorbreken.

Il traditore vertelt het waargebeurde verhaal achter het Maxi-proces (1986-1992) tegen de maffia in Palermo. Met het proces werd het bestaan van de Cosa Nostra bewezen. Regisseur Marco Bellochio werd met zijn film – inmiddels een grote bioscoophit in Italië - geselecteerd voor de hoofdcompetitie van het Cannes Filmfestival.

In Nederland is Bellochio weliswaar minder bekend dan landgenoten Pasolini of Bertolucci, maar sinds de jaren ’60 is hij een grote naam in het Italiaanse filmlandschap. In zijn films, waaronder het spraakmakende I pugni in tasca (1965), gaat hij de strijd aan met de bourgeoisie, de kerk en het leger. In Il traditore nu dus ook met de maffia.

 

Met een groet van uw recensent.

Zie hieronder een trailer van deze film.

 

Recensie nummer 688 van uw recensent.

Genre: Drama
Cast & Crew: Pierfrancesco Favino, Maria Fernanda Cândido, Fausto Russo Alesi, Fabrizio Ferracane
Regie: Marco Bellocchio
Lengte: 2:33 deze voorstelling is zonder pauze
Kijkwijzer: 16 jaar en ouder
Pluspunten: Prachtige film over de strijd tegen de Italiaanse Mafia
minpunten: Waarom alleen in de filmclub?
Eindcijfer: 9