vrijdag 28 januari 2022

Alles over Alblasserdam

24
sep

Landvast vertoont: The Photograph

Geschreven door: Hennie van der Zouw
Deel dit bericht met je vrienden!

In The Photograph ontketent één foto een wervelwind van bijzondere verhalen. Over New York en haar zwarte bewoners, over trots en traditie, over de kracht van fotografie, en over de grootvader van regisseur Sherman De Jesus. De Jesus vertrekt met een duidelijke missie naar New York: achterhalen welk verhaal er schuilgaat achter de enige foto die hij van zijn grootvader, Juan de Jesus, heeft.

Een zwart-wit portret van een trotse man in een wit tropenpak, een echte heer anno 1920. Belangrijk detail: Juan de Jesus was een zwarte man. Fotograaf James Van Der Zee (1886-1983) legde deze tijdsgeest vast in tienduizenden foto’s. Hij bracht zwarte mensen in beeld zoals ze zelf graag gezien wilden worden: van hun beste kant, in hun mooiste pak, als de mensen die ze waren.

The Photograph maakt zichtbaar welke revolutie Van Der Zee’s werk ontketende en hoe het gedachtegoed van de Harlem Renaissance nog overal in Harlem voortleeft. Van hedendaagse fotografen als Jamel Shabazz, die zich door Van Der Zee laten inspireren, tot de bittere strijd van activisten tegen de gentrificatie van de wijk die nog altijd symbool staat voor black pride en zwarte cultuur.

 

 

Met een groet van uw recensent.

Zie hieronder een trailer van deze film.

 

Recensie nummer 811 van uw recensent.

Genre: Documentaire
Cast & Crew: New York en haar zwarte bewoners
Regie: Sherman De Jesus
Lengte: 1:40 deze voorstelling is zonder pauze
Kijkwijzer: Negen jaar en ouder
Pluspunten: De Zwart-Wit weergave
minpunten: De titel
Eindcijfer: 9