Ook jongeren uit de Drechtsteden aan het woord in de Tweede Kamer

18 april 2018 door Hennie van der Zouw
Ook jongeren uit de Drechtsteden aan het woord in de Tweede Kamer

DRECHTSTEDEN - Politiek Den Haag ondergedompeld in leefwereld van jongeren tijdens het Nationaal Jeugddebat op 23 april 2018.

Op maandag 23 april staat de Tweede Kamer weer bol van jonge energie. NJR organiseert dan voor de 23e keer het Nationaal Jeugddebat. Hét evenement waar jong Nederland haar politieke stem laat horen. Dit keer komen 125 jongeren uit heel Nederland samen om hun nauwkeurig voorbereide plannen aan de politici voor te leggen.

Het Nationaal Jeugddebat geeft ook dit jaar jongeren uit alle provincies van Nederland een stem, zodat zij met beleidsmakers kunnen bespreken wat voor hen belangrijk is. Verschillende onderwerpen komen aan bod, van het debatteren over “aanpak kindermishandeling” met minister De Jonge tot “drugsgebruik onder jongeren” met Kamerleden Raemakers (D66) en Westerveld (GroenLinks).

Daarnaast zal er gedebatteerd worden over het thema “discriminatie op de arbeidsmarkt” met staatssecretaris Van Ark, het thema “natuur- en klimaatveranderingen” komt aan bod bij Speciaal Gezant Klimaat, Marcel Beukeboom en de dag wordt afgesloten met een debat over “studiestress” met Margrite Kalverboer, De Kinderombudsman.

Deelnemende jongeren uit de Drechtsteden zijn afkomstig uit:
• Ablasserdam
• Dordrecht
• Papendrecht

Jonge energie
Het besmettelijke optimisme, de stuiterende energie en het denken in kansen van jongeren is voor de politici die deelnemen aan het Nationaal Jeugddebat altijd weer overrompelend. Het kan dus zomaar zijn dat zij overgaan tot verregaande toezeggingen, wat in het verleden ook regelmatig is gebeurd.

Voorbereidingen
Aan het Nationaal Jeugddebat gingen al vele debatten vooraf; in het najaar van 2017 vonden de Provinciale Jeugddebatten plaats, voorrondes waar uiteindelijk de nationale debaters uit voortkwamen. Deze debaters komen uit alle provincies, van verschillende schooltypes en zijn van allerlei leeftijden en culturen. Zo zijn zij een representatieve afspiegeling van de Nederlandse jeugd. De jongeren droegen zelf de thema’s aan waarover ze wilden debatteren en kregen op verschillende trainingsmomenten debatskills aangeleerd.

In de politiek wordt veel beslist voor jongeren, daarom is het belangrijk dat jongeren kunnen meepraten over wat volgens hen belangrijk is. Het Nationaal Jeugddebat betrekt jongeren bij de politiek en hun frisse ideeën komen via dit project terecht in de Nederlandse politiek.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.