Aart Baas uit Nieuwegein wint Kemper Schaaktoernooi

21 maart 2016
Aart Baas uit Nieuwegein wint Kemper Schaaktoernooi

ALBLASSERDAM / PAPENDRECHT -  Aart Baas van schaakvereniging Lekstroom uit Nieuwegein heeft afgelopen zaterdag 19 maart de 16e editie van het befaamde Alblasserdamse schaaktaartenfestijn gewonnen. Dat betekende dat hij aan het einde van de middag niet alleen met een overheerlijke slagroomschnitte maar ook met de wisselbokaal naar zijn woonplaats Hei- en Boeicop terugreisde. In de eerste ronde zag er het overigens niet naar uit dat Aart aanspraak ging maken op de toernooiwinst. Hij kwam een stuk achter en in een glad verloren stelling terecht tegen de in blakende vorm verkerende Pascaliet Peter Pápai. Aart schwindelde zich echter uit de problemen door een matnet te breien, waarin Peter zich liet vangen.

Zelden beleefde het Kemper toernooi zo’n spannende ontknoping als in de 16e editie van het befaamde Alblasserdamse schaaktaartenfestijn. Aart Baas uit Hei- en Boeicop en Cor Oliemans uit Papendrecht gingen bij het ingaan van de laatste ronde samen aan de leiding met 5 punten uit 6 partijen. In een onderling duel zouden zij gaan uitmaken wie een jaar lang de wisselbeker mag afstoffen. Achter hen waren er echter nog drie kapers op de kust die bij een remise tussen de beide koplopers langszij konden komen: Teus Dekker, Paul de Freytas en Meinte Smink. Teus won inderdaad zijn laatste partij en Meinte versloeg Paul in een bloedstollende partij. Daarmee kwamen Teus en Meinte beiden op 5,5 punten. Het was niet voldoende voor  de toernooiwinst, want Aart wist Cor te verslaan en kwam daarmee op 6 punten.

Ook voor nummer 2, Teus, was er taart, net als voor de nummers 10, 16 en 24 (vooraf bepaald) en de nummers 3, 9 en 22 (na loting) in de eindstand. De laatste taart was voor Steyn de Lange die in de stand als hoogste jeugdspeler (tot 21 jaar) eindigde, met slechts 1,5 SB-punten voorsprong op Michael Bijkerk. Tot slot wonnen Matthias Rietveld en Dominggus Paays elk een magnetisch wandschaakbord vanwege hun indrukwekkende ratingprestaties.

Het toernooi werd geopend door de wethouder van Sport van Alblasserdam, de heer Arjan Kraijo. Hij deed dit door na enkele mooie woorden de eerste zet uit te voeren aan het bord van Michael Bijkerk en Peter van Wermeskerken.

Hierboven de eindstand van het toernooi. Opvallend dat iedere speler tenminste 1 partij heeft verloren en 1 partij heeft gewonnen.

Fotocollage: Impressie Kemper schaaktoernooi 2016 (Foto: SV Pascal)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.