Zetelwinst voor drie partijen in Alblasserdam

22 maart 2018 door Hennie van der Zouw
Zetelwinst voor drie partijen in Alblasserdam

ALBLASSERDAM - Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Alblasserdam zijn de SGP, de PvdA en de VVD als winnaars uit de bus gekomen. De partijen kregen er elk een zetel bij. In Alblasserdam waren drie zetels meer te verdelen dan vier jaar geleden. Twee zetels zijn het gevolg van de groei van de bevolking tot meer dan 20.000 inwoners. De derde zetel viel vrij omdat de lokale partij Leefbaar Alblasserdam in de afgelopen periode haar zetel inleverde.

Burgemeester Jaaps Paans: "Het gemeentebestuur heeft de afgelopen vier jaar nadrukkelijk met inwoners en organisaties in het dorp samengewerkt. De uitslag laat zien dat de kiezers het gevoerde beleid waarderen.'' Bijna 61 procent van de kiesgerechtigden bracht zijn stem uit. Daarmee is de opkomst een fractie hoger dan vier jaar geleden.

Voorlopige uitslag
De voorlopige uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Alblasserdam is als volgt:

SGP : 5 zetels, 2311 stemmen
PvdA: 4 zetels, 1777 stemmen
CDA : 3 zetels, 1480 stemmen
VVD : 3 zetels, 1379 stemmen
D'66  : 2 zetels, 1071 stemmen
CU   : 2 zetels, 919 stemmen

Referendum
Een meerderheid van de Alblasserdammers is voor uitbreiding van de bevoegdheden van de inlichtingendiensten AIVD en MIVD. Dat blijkt uit de uitslag van het referendum dat ook gisteren werd gehouden. Er waren 4660 stemmen voor en 3408 stemmen tegen. Landelijk zijn er juist meer tegenstanders dan voorstanders.

Openbare zitting
Morgen, op vrijdag 23 maart 2018 stelt het hoofdstembureau om 10.00 uur in een openbare zitting de definitieve uitkomst van de stemming vast. Zij maakt het aantal uitgebrachte stemmen per partij en per kandidaat bekend. Aansluitend stelt het centraal stembureau in een openbare zitting de uitslag van de stemming vast. Zij maakt de zetelverdeling en de gekozen kandidaten bekend. De openbare zitting vindt plaats in het gemeentehuis aan de Cortgene 2.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.