Alblasserdam investeert in ontwikkeling molengebied

25 november 2015
Alblasserdam investeert in ontwikkeling molengebied

ALBLASSERDAM - Alblasserdam investeert €400.000,- in de ontwikkeling van het molengebied Kinderdijk. Hiermee draagt het dorp bij aan het behoud van het Werelderfgoed voor huidige en toekomstige generaties én aan borging van de leefbaarheid van de omgeving. De gemeenteraad ging gisteravond unaniem akkoord met de plannen voor het molengebied, na een discussie gevolgd door een stemverklaring van de SGP voor de eerbiediging van de zondagsrust.

In totaal wordt er door verschillende partijen 6,7 miljoen in het gebied geïnvesteerd. Behalve de €400.000,- van Alblasserdam investeren ook Molenwaard (€600.000,-) en ook de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk in het gebied. Het grootste deel van de totale 6,7 miljoen wordt opgebracht door provincie Zuid-Holland, de Rijksdienst Cultureel Erfgoed en het bedrijfsleven. Met dit geld worden onder andere bezoekersstromen in goede banen geleid, het behoud van het werelderfgoed gegarandeerd en de leefbaarheid van de omgeving gewaarborgd en waar mogelijk verbeterd.

Evenwichtige mix toeristen en bewoners
Naast de hierboven genoemde maatregelen wil Alblasserdam ook maatregelen op het gebied van visitors management. Deze tweeledige aanpak zorgt voor een evenwichtige mix van bezoekers en toeristen van buiten de regio en van bewoners en recreanten uit de directe omgeving. Hiertoe is een maatregelenpakket ontwikkeld gericht op het managen van (groeiend) toeristisch bezoek, het managen van de vraag en het beter leiden van verkeersstromen waarvan niet alleen het Werelderfgoed maar ook haar omgeving zal profiteren.

Vrijetijdseconomie
De investering en voorgenomen maatregelen sluiten aan bij de ontwikkeling van het beleid voor de vrijetijdseconomiesector in Alblasserdam. De plannen rond Haven-Zuid als transferium zijn daarbij een belangrijk onderdeel. Ook het vervoer over water, zoals onder andere met de Waterbus, is veelbelovend en wordt verder ontwikkeld. Wethouder Arjan Kraijo (Toerisme): "Met visitors management kunnen we de toekomstige stromen toeristen beter sturen. Bijvoorbeeld naar het terrein Haven-Zuid, dat daarmee meer en meer de transferiumfunctie kan gaan vervullen, zodat we verkeer van de dijk kunnen halen."

Regionaal fonds
Er wordt een fonds opgericht met als doelstelling de leefbaarheid en de landschappelijke en cultuurhistorische kwaliteiten van het gebied te bewaken. Dit fonds wordt gevuld met bijdragen uit de inkomsten van betalende bezoekers aan het molengebied. Zo worden de opbrengsten uit recreatie en toerisme en het cultureel erfgoed weer geherinvesteerd in de lokale en regionale economie.  De gemeenten Molenwaard, Alblasserdam en het SWEK zullen dit fonds gezamenlijk beheren.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.