Wereldprimeur voor mensgerichte zorg bij Rivas Zorggroep: Eén Planetree-label voor alle woonlocaties en thuiszorg

08 mei 2017 door Hennie van der Zouw
Wereldprimeur voor mensgerichte zorg bij Rivas Zorggroep: Eén Planetree-label voor alle woonlocaties en thuiszorg

DRECHTSTEDEN - Rivas Zorggroep heeft afgelopen week officieel één Planetree-label behaald voor alle achttien woonlocaties en de thuiszorg. Hiermee heeft Rivas een wereldwijde primeur. Deze internationale erkenning voor mensgerichte zorg laat zien dat de medewerkers de werkwijze die hoort bij Planetree in het bloed hebben.

‘We zijn erg trots op dit geweldige resultaat’, zegt Lilian Bouman, programmamanager Planetree bij Rivas. ‘Dankzij de inzet van alle medewerkers van onze woonlocaties en de thuiszorg hebben we dit label kunnen bemachtigen.’

Mensgerichte zorg
Dankzij Planetree hebben de medewerkers naast de dagelijkse zorg scherp oog en aandacht voor de mens achter de cliënt. ‘In de praktijk betekent dit dat zij zoveel mogelijk rekening houden met onder andere de gewoonten van bewoners’, zegt Bouman. ‘Wanneer een bewoner altijd graag in zijn moestuin werkte, bekijken we hoe hij dit kan blijven doen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om onder begeleiding van een vrijwilliger naar zijn eigen moestuin te blijven gaan of door een ruimte in te richten in de tuin van de woonlocatie.’ Om zoveel mogelijk rekening te kunnen houden met de wensen en behoeften van de cliënten is er nauw contact met familie en mantelzorgers. ‘Samen regelen we de beste zorg die nodig is. De organisatie is daarbij altijd op zoek naar verdieping van de persoonlijke aanpak.’

Complimenten
Regelmatig kunnen de medewerkers rekenen op mooie complimenten van de (familie van) bewoners en thuiszorgcliënten. Deze werden ook gedeeld met de delegatie van Planetree Nederland tijdens hun bezoek aan Rivas. Bijvoorbeeld: ‘De medewerkers zijn vriendelijk en lief. Als ik een moeilijke week heb, dan zien ze het als ze binnenkomen en slaan ze een arm om je heen. Je wordt als mens gezien, als persoon’ en ‘Wat ik sterk vind, is dat de medewerkers echt meedenken. Met mijn moeder, maar ook met ons als gezin. Als we ons zorgen maken of vragen hebben, zijn de medewerkers altijd bereikbaar’.

Bezoek
In februari bracht de delegatie van Planetree Nederland het afrondende bezoek. Toen werden gesprekken gevoerd met bewoners, familie, medewerkers en vrijwilligers.
Na hun bezoek besloot Planetree Nederland Rivas bij het zogeheten International Designation Committee voor te dragen. Afgelopen week resulteerde dit in één Planetree-label voor alle woonlocaties van Rivas.

Fotobijschrift: Voorbeeld van Planetree in de praktijk bij Rivas Zorggroep in de woonlocatie, revalidatie en thuiszorg.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.