In Alblasserdam is 98 procent van grond in woonkernen te slap: Hogere kosten in bouw en infrastructuur

28 november 2016 door Hennie van der Zouw
In Alblasserdam is 98 procent van grond in woonkernen te slap: Hogere kosten in bouw en infrastructuur

ALBLASSERDAM - De bouwkosten en voor infrastructuur zijn in de Drechtsteden vaak hoger vanwege de aanwezigheid van kleiveen- en veengronden in de woonkernen. In de meeste gemeenten, die onder de Drechtsteden vallen, is de grond te slap om te volstaan zonder heiwerken bij bouwwerken of bij infrastructuur (wegen, straten, havens, rioleringen en spoorrails) zonder extra zand of zonder extra verdichtingen. Bij heel lichte bouwwerken kan men volstaan met eenvoudige funderingen.

In een groot gedeelte van de randstad in Zuid- en Noord-Holland moet men echter zwaardere funderingen hebben in de woningbouw en bij infrastructurele werken. Het landoppervlak van Zuid-Holland bestaat voor bijna 60 procent uit klei- en veengronden. De rest is (harde) klei of zand dat vooral in de duingebieden voorkomt. Het ‘plaatje’ voor heel Nederland is te zien op dit kaartje.

In Dordrecht is 78 procent van de grond in de woonkernen té slap. In Alblasserdam is dat zelfs 98 procent. In Papendrecht 92 procent, in Sliedrecht 90 procent, in H. I. Ambacht 89 procent en in Zwijndrecht 86 procent. Dordrecht komt er dus nog genadig van af ten opzichte van de andere Drechtsteden.

Als het gaat om de gemeenten en hun infrastructuur dan hebben zij vaak extra uitgaven door de aanwezigheid van klei- en veengronden. Overigens wordt daarmee wel rekening gehouden in de algemene uitkering uit het gemeentefonds van de nationale overheid. Daarbij wordt gekeken naar het percentage slechte grond in zijn geheel en de ligging binnen de gemeente.

Een ingewikkelde kwestie waar deskundige ambtenaren veel mee te maken krijgen hoewel dat maar eenmaal hoeft te worden vastgesteld.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.