Alblasserdam op zoek naar andere exploitant Nedstaal

07 november 2016 door Hennie van der Zouw
Alblasserdam op zoek naar andere exploitant Nedstaal

ALBLASSERDAM - Alblasserdam probeert er alles aan te doen om de gevolgen van de sluiting van staalbedrijf Nedstaal op te vangen. Burgemeester Paans zegt dat de gemeente actief meehelpt om een nieuwe exploitant te interesseren voor het bedrijf. Tegelijk wil Paans de medewerkers van Nedstaal zoveel mogelijk begeleiden naar ander werk.

Het nieuws dat Nedstaal na 80 jaar de deuren sluit, is hard aangekomen in Alblasserdam. Paans spreekt van een enorme schok. Van de 200 medewerkers die eind dit jaar op straat belanden, wonen er veel in Alblasserdam.

Paans kan aan de sluiting zelf niets veranderen. "Als een bedrijf zelf tot de conclusie komt dat het bedrijfseconomisch niet rendabel te maken is in de huidige marktomstandigheden, dan is dat in de eerste plaats de keus van het bedrijf zelf."

Volgens de burgemeester wist de huidige eigenaar van het bedrijf, de Andus Group, waar hij aan begon. "Dit was een partij die na het faillissement twee jaar geleden al een doorstart wist te maken en dus ook wist hoe moeilijk het zou zijn."

DNA van Alblasserdam
Toch hoopt de gemeente dat een nieuwe exploitant wordt gevonden die de productielijnen van Nedstaal wil voortzetten. Het bedrijf zit in het DNA van Alblasserdam, zegt Paans. En er zijn in de wereld niet zoveel productielijnen voor hoogwaardig staal. Nederland telt er maar twee: Tata Steel in IJmuiden en Nedstaal in Alblasserdam.

Paans waakt ervoor om valse verwachtingen te wekken. "Er moet wel een businessmodel aan ten grondslag liggen, waar dat nieuwe bedrijf in gelooft."

Werk naar werk
De gemeente Alblasserdam wacht niet af of het lukt om een nieuwe exploitant te vinden. Samen met het UWV wordt geprobeerd om de werknemers van Nedstaal naar ander werk te begeleiden.

"Alblasserdam heeft daar helaas ervaring mee", zegt Paans. Twee jaar geleden raakten bij de doorstart van Nedstaal tachtig mensen hun baan kwijt. Ook zij zijn zoveel mogelijk aan ander werk geholpen.

Maakindustrie heeft het moeilijk
Maar sindsdien zijn de marktomstandigheden er niet beter op geworden. Scheepswerven in de regio hebben ook veel ontslagen aangekondigd. "De maakindustrie heeft het moeilijk", concludeert Paans.

Nedstaal ligt net buiten het dorp aan het Rapenburg. Op het terrein zijn twee bedrijven gevestigd waar samen 500 mensen werken: de ovens van Nedstaal en FN Steel, een apart bedrijf dat van het geproduceerde staal eindproducten maakt, zoals staaldraad.

Nedstaal ging twee jaar geleden failliet. Het bedrijf kwam toen in handen van de Andus Group uit Vianen. Die maakte vrijdag bekend dat Nedstaal de deuren sluit. Alle 200 werknemers van Nedstaal verliezen eind dit jaar hun baan.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.