Combineren dijkversterking en ruimtelijke ontwikkelingen blijkt kansrijk

13 oktober 2016 door Hennie van der Zouw
Combineren dijkversterking en ruimtelijke ontwikkelingen blijkt kansrijk

ALBLASSERWAARD - Er zijn volop kansen om dijkversterkingen in de toekomst te combineren met andere projecten op of rond de dijken en daarnaast het waterbewustzijn onder inwoners verder te vergroten. Dat blijkt uit het MIRT-onderzoek Alblasserwaard-Vijfheerenlanden (A5H) van elf gemeenten, Waterschap Rivierenland, provincie Zuid-Holland, Rijkswaterstaat en het ministerie van Infrastructuur en Milieu. De partijen voerden het onderzoek uit om voorbereid te zijn op de dijkversterkingen die de komende jaren plaats gaan plaatsvinden. In het kader van het Deltaprogramma moeten de dijken uiterlijk in 2050 aan strengere normen voldoen om ook in de toekomst droge voeten te houden. Gedeputeerde Adri Bom van Provincie Zuid-Holland bood het eindrapport vandaag aan in het bestuurlijk overleg over het MIRT (Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport) met onder andere minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu.

Gemeenten, provincie en waterschap hebben aangegeven graag met elkaar verder te willen samenwerken om de gevonden kansen ook daadwerkelijk te verzilveren. Bram van Hemmen, duo-voorzitter van de gebiedsraad en burgemeester van Sliedrecht: "Dat we in zo'n vroeg stadium intensief samenwerken met overheden, bedrijfsleven en organisaties is uniek. Nooit eerder trokken partijen in de regio zo intensief met elkaar op. We willen goed voorbereid zijn op ruimtelijke ontwikkelingen. Door nu al onderzoek te doen, is de kans groter dat we noodzakelijke dijkversterkingen in de periode tot 2050 kunnen combineren met wensen die in het gebied aanwezig zijn voor wonen, werken en recreëren. Ook kunnen we door dit vroege onderzoek alvast met inwoners, bedrijven, natuur-, cultuur- en toeristische organisaties over de toekomst nadenken."

Gebiedsopgaven en thema’s
Er zijn in het onderzoek drie gebieden geanalyseerd waar slimme combinaties mogelijk zijn: Sluis-Ameide, Kinderdijk-Alblasserdam en Sliedrecht. In Sluis-Ameide is onderzoek gedaan naar het verbinden van de verschillende recreatiegebieden en het ontwikkelen van betere toegang tot deze gebieden. In Kinderdijk-Alblasserdam wordt gekeken naar verbeterde bereikbaarheid van het molengebied in Kinderdijk, een recreatieve verbinding tussen De Alblas en De Noord en de bereikbaarheid van scheepsbouwer IHC. In Sliedrecht zijn drie varianten bedacht voor een toekomstige versterking van de Rivierdijk. Naast deze drie gebieden zijn ook op andere delen in de regio slimme combinaties mogelijk. Daarvoor kunnen de ervaringen van de drie uitgewerkte gebieden als voorbeeld dienen. Ook is regionaal onderzoek gedaan naar de thema's natuur, toerisme en recreatie, bereikbaarheid en de inrichting van dijken en oevers. Adri Bom, duo-voorzitter van de gebiedsraad en gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland: "De kracht en identiteit van de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden staan voor ons centraal. Met dat uitgangspunt zijn we gaan onderzoeken hoe we dit kunnen koppelen aan dijkversterking. Ruimtelijke ontwikkelingen en dijkversterking in samenhang bekijken vraagt om slimme en vernieuwende ideeën. Met de opbrengst van dit onderzoek kunnen en willen we samen verder. We gaan nu werken aan een plan van aanpak voor de komende jaren." 

Waterbewustzijn
In het MIRT-onderzoek is ook het waterbewustzijn van de inwoners in het gebied onderzocht. Hieruit blijkt dat het overgrote deel van de inwoners rekening houdt met maatregelen aan de dijken in de toekomst, maar de mogelijke impact daarvan wordt nog onderschat. Transparante communicatie en in gesprek gaan over de uitkomsten van dit onderzoek helpen om dit bewustzijn verder te vergroten. In ieder geval de gemeenten Papendrecht en Sliedrecht organiseren naar aanleiding van het onderzoeksrapport informatiebijeenkomsten. De andere gemeenten die aan het MIRT-onderzoek mee hebben gewerkt zijn Alblasserdam, Gorinchem, Zederik, Giessenlanden, Lingewaal, Molenwaard, Leerdam, Vianen en Hardinxveld-Giessendam.

Het complete eindrapport is te lezen via www.a5h.nl. Daar verschijnt binnenkort ook een publieksvriendelijke versie van het rapport.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.