In Vinex-wijken wordt minder gescheiden

08 augustus 2016 door Hennie van der Zouw
In Vinex-wijken wordt minder gescheiden

DRECHTSTEDEN -  Het aantal Vinex-wijken in de Drechtsteden valt wel mee. Zoveel zijn er niet. In Alblasserdam heb je Waterhoven/Lange Steeg, in Hendrik-Ido-Ambacht Volgerlanden en in Sliedrecht Baanhoek-West. Ten onrechte hebben ze een slechte naam gekregen omdat zij nieuwbouw waren.

Van het aantal stellen in deze wijken (totaal ruim 8300) is binnen een jaar nog niet 2 procent uit elkaar gegaan. De onderliggende meetperiode was over heel 2014 en het ging om stellen tussen de 25 en 55 jaar oud.

Vandaar ook dat het Centraal Bureau voor de Statistiek in een landelijk onderzoek heeft gesteld dat in Vinex-wijken koppels (gehuwd of ongehuwd) minder snel uit elkaar gaan dan gemiddeld elders in Nederland. In heel ons land ging in 2014 3,3 procent van de stellen uit elkaar. In de Vinex-wijken was dat 2,6 procent. In de wijken van de genoemde Drechtsteden was het nog lager: namelijk slechts 162 stellen die uit elkaar gingen in 2014.

De lagere scheidingskans in Vinex-wijken heeft volgens het CBS veel te maken met de demografische kenmerken van de bewoners. In Vinex-wijken wonen bijvoorbeeld relatief veel gezinnen met kinderen, mensen met een hoog inkomen en mensen met een koopwoning. Stellen met deze kenmerken gaan minder vaak uit elkaar. 

Opvallend is wél dat mensen die een lager inkomen hebben en in een huurhuis wonen, driemaal zo sneller worden ‘ontkoppeld’.

Wanneer stellen binnen en buiten Vinex-wijken met elkaar vergeleken worden, is er nauwelijks verschil in scheidingskans. Vinex-stellen met kinderen, een hoog inkomen en een koopwoning gingen even vaak uit elkaar als hetzelfde type stellen op landelijk niveau (respectievelijk 14 en 15 op de duizend stellen).

Deze berekeningen zijn ook gedaan voor het jaar 2008. In dat jaar lagen de scheidingskansen iets hoger, maar ook toen was het landelijke cijfer even hoog als dat van Vinex-wijken.

Koploper in Nederland op het gebeid van scheidingen is de wijk Almere-Poort.  Daar gingen in 2014 ruim 51 van de duizend stellen uit elkaar (5 procent).

Volgens het CBS wonen in een stad, zoals Dordrecht, allerlei samenstellingen door elkaar. Gezinnen en alleenstaanden van verschillend inkomen en woonniveau. In een Vinex-wijk wonen voornamelijk gezinnen met kinderen. Ze zijn over het algemeen ook wat beter gesitueerd.  

Vinex staat voor Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra en slaat op de bouw van nieuwe locaties, vaak aan de rand van steden of net daarbuiten, in de periode tussen 1 januari 1995 en 1 januari 2005.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.