Alblasserdam bestrijdt onkruid met heet water

20 juli 2016 door Hennie van der Zouw
Alblasserdam bestrijdt onkruid met heet water

ALBLASSERDAM - In Alblasserdam bestrijden we sinds begin dit jaar het onkruid op straten, stoepen en wegen op een milieuvriendelijke manier met heet water. Daarvoor gebruiken we de WAVE-methode (WAVE staat voor Water Als Vitaal Element). Het water wordt in de machine verwarmd tot 130 graden Celsius, onder hoge druk. Vervolgens komt het water uit de machine, onder lage druk, met een constante temperatuur van 98 graden Celsius. Door het hete water sterft het onkruid af.

''Het gebruik van chemische middelen om onkruid te bestrijden was lange tijd heel gebruikelijk. De methode met hete water is een milieuvriendelijke manier om onkruid te bestrijden. Met de combinatie van vegen, heet water en gerichte bestrijding bereiken we op een duurzame wijze hetzelfde resultaat'', aldus wethouder Peter Verheij (Buitenruimte).

Deze methode is niet alleen duurzaam omdat er geen chemische middelen meer worden gebruikt, ook wordt er geen onnodig water verbruikt. Dankzij een sensor herkent het apparaat onkruid en wordt alleen daar waar nodig gesproeid. Voordeel is ook dat de bestrating met deze manier van onkruidbestrijding niet beschadigt. Met de WAVE-methode wordt het hele seizoen door onkruid bestreden, in plaats van 1 à 2 keer met de oude methode. De firma Wolterinck B.V voert de onkruidbestrijding in opdracht van de gemeente Alblasserdam uit.

Wat kunt u doen als inwoner?
Regelmatig vegen voorkomt de groei van onkruid. Als inwoner kunt u zelf ook meehelpen met het onkruidvrij houden van uw woonomgeving door regelmatig uw stoep te vegen en de rijbaan en parkeervakken zoveel mogelijk vrij te houden als de veegauto langs komt. Op deze wijze werken we samen aan een schoon en veilig Alblasserdam.

Iets kapot? Meld het bij de wijklijn
Is er iets stuk of ervaart u ongemak in de openbare ruimte van uw woonomgeving? Meld dat dan bij de Wijklijn, dan komt uw melding direct bij de juiste afdeling en kunnen we snel in actie komen. Denk bijvoorbeeld aan een kapotte straatverlichting, een gat in de bestrating of een omgevallen boom. U vindt de Wijklijn op onze website (www.alblasserdam.nl/meldpunt) maar u kunt natuurlijk ook naar het gemeentehuis bellen via het telefoonnummer 14078. 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.