Centrum Alblasserdam krijgt komende jaren flinke impuls

30 maart 2016 door Hennie van der Zouw
Centrum Alblasserdam krijgt komende jaren flinke impuls

ALBLASSERDAM - Het centrum van Alblasserdam krijgt de komende jaren een flinke impuls om zo meer levendigheid in en meer samenhang tussen de verschillende winkel- en verblijfsgebieden te realiseren.

Dinsdagavond 29 maart stelde de gemeenteraad de visie op het centrumhart vast, waarmee de eerste stap is gezet in de ontwikkeling van het dorpshart tot een uitnodigende, vriendelijk ogende plek waar functies logisch bij elkaar komen en waar inwoners, ondernemers en bezoekers elkaar kunnen ontmoeten. De raad sprak zich positief uit over het proces waarmee deze visie tot stand is gekomen en noemde dit een mooi voorbeeld van samenwerking met inwoners en partners, zoals met de Samenlevingsagenda beoogd wordt.

Inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners zijn het afgelopen jaar nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van deze visie. "Het is mooi om te zien dat na dit interactieve proces de inbreng van inwoners zichtbaar is in de besluiten die de gemeenteraad heeft genomen", vindt wethouder Arjan Kraijo (Toerisme en Centrumontwikkeling).

Het doel van de visie is de verschillende initiatieven in het dorp in samenhang met elkaar te ontwikkelen zodat ze elkaar versterken.

Gemeentehuis en Raadhuisplein als eerste aanpakken
Eén van de eerste zaken die wordt aangepakt is de herinrichting van het Raadhuisplein in samenhang met de renovatie van het gemeentehuis. Tijdens de presentatie van de visie begin dit jaar hebben inwoners aangegeven dat zij deze twee als belangrijkste ontwikkellocaties zien. Medio april is bekend welke architect het ontwerp gaat maken voor de renovatie van het monumentale gemeentehuis, dat na de renovatie breder gebruikt kan worden dan door bestuur en ambtenaren alleen. Omdat het ambtelijk apparaat, mede door samenwerking binnen de Drechtsteden, is ingekrompen is er ruimte vrij voor anderen. Inmiddels is de gemeente hierover in gesprek met een aantal lokale ondernemers en maatschappelijke partners om te kijken op welke manier deze vrije ruimte op een creatieve manier kan worden ingevuld zodat deze bijdraagt aan een levendig centrum.

Ook voor het Raadhuisplein wordt nog dit jaar een eerste ontwerp gemaakt.

Haven-Zuid als toeristisch knooppunt
Haven-Zuid is een tweede belangrijke ontwikkellocatie, vinden zowel inwoners als de gemeenteraad. Dit gebied moet een belangrijk toeristisch knooppunt in de regio worden van waaruit toeristen het werelderfgoed Kinderdijk kunnen bezoeken. Tegelijkertijd moet het revitaliseren van de haven bijdragen aan een levendig centrum.

Ook hier zijn enkele lokale ondernemers bezig met de voorbereidingen voor verschillende nieuwe initiatieven. Zo heeft de eigenaresse van de Tourist Info Alblasserdam een plan ingediend voor een nieuw gebouw voor fietsverhuur en kaartverkoop op het Zuiderstek, zijn er plannen voor een shuttleservice tussen Haven-Zuid en het werelderfgoed Kinderdijk en wordt op dit moment een camperplaats voor 45 campers aangelegd.

Verkeerscirculatieplan
Andere locaties waarvoor plannen in ontwikkeling zijn of die al worden aangepakt, zijn het Bochanen-terrein (bouw supermarkt en woningen), het voormalige Wipmolenterrein en Bos Rijkee. Ook wordt in het licht van de visie op het centrumhart een verkeerscirculatieplan gemaakt dat de verkeersafwikkeling inclusief parkeren rond en op de nieuw te ontwikkelen locaties in kaart brengt.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.