College van B&W adviseert in revisietraject vergunningen Nedstaal en FNSteel

24 maart 2016 door Hennie van der Zouw
College van B&W adviseert in revisietraject vergunningen Nedstaal en FNSteel

ALBLASSERDAM - In het kader van het revisietraject van de vergunningen van Nedstaal/Heros en FNsteel kijkt het college van burgemeester en wethouders van Alblasserdam kritisch mee met Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie Zuid-Holland. In dit traject heeft het college van B&W op basis van wetgeving het recht om als wettelijk adviseur advies uit te brengen aan Gedeputeerde Staten.

De Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid treedt namens Gedeputeerde Staten op als het bevoegd gezag en behandelt de provinciale vergunningen van beide bedrijven. In dit advies vraag het college van B&W speciaal aandacht voor de Alblasserdamse thema's luchtkwaliteit, gezondheid, veiligheid en geurhinder.

Advies college van B&W
In het revisietraject worden de bedrijven aan de Rapenburg 1 opgesplitst. Nedstaal en Heros worden samengevoegd en krijgen één vergunning. FNsteel krijgt ook een aparte vergunning.

Naast de voor Alblasserdam belangrijke thema's roept het college van B&W de Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid Holland op om in gesprek te gaan met de bedrijven om samen te onderzoeken op welke wijze strengere normen gerealiseerd kunnen worden dan het wettelijk maximum vraagt.

In het advies merkt de gemeente op dat er sprake is van twee onderscheidende bedrijven en geadviseerd wordt om met dit onderscheid in de vergunningen rekening te houden.

De gemeente is en blijft in gesprek met de betrokken bedrijven om in een open sfeer samen te werken aan een gezond en leefbaar Alblasserdam. Het advies van de gemeente wordt in alle openheid met de betrokken bedrijven en de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) besproken.

Het advies van het college van B&W vormt de basis voor de op te stellen zienswijze voor het revisietraject. Het college van B&W stelt deze zienswijze op en huurt hiervoor expertise in omdat de Omgevingsdienst de rol heeft van het bevoegd gezag. De gemeenteraad wordt hierbij actief betrokken en gevraagd om input te leveren op de concept-zienswijze. Deze zienswijze wordt rond 20 mei 2016 verwacht.

Actualisatietraject
Het advies van het college van B&W in het kader van het revisietraject is in lijn met de eerder uitgebrachte zienswijze van 9 februari 2016 in het kader van het actualisatietraject. In dit eerdere traject werd de huidige vergunning van de bedrijven aan de Rapenburg 1 op initiatief van het bevoegd gezag geactualiseerd om aan Europese wetgeving te voldoen. Tijdens een open gesprek met OZHZ en afzonderlijk met FNsteel en Nedstaal/Heros heeft de gemeente destijds op hoofdlijnen de zienswijze van de actualisatie doorgesproken. Ook de gedeputeerde is uitgenodigd. De gemeente heeft deze gesprekken als positief ervaren.

Klik hier voor het advies van het College van B&W.

Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.