'Stichting Noodopvang Papendrecht/Alblasserwaard' geeft in Nieuwsbrief verdrietige informatie

21 augustus 2014
'Stichting Noodopvang Papendrecht/Alblasserwaard' geeft in Nieuwsbrief verdrietige informatie

ALBLASSERWAARD / PAPENDRECHT - 'Stichting Noodopvang Papendrecht/Alblasserwaard' geeft in het onderstaande verhaal uit haar Nieuwsbrief van juli 2014 verdrietige informatie. Het verhaal uit deze nieuwsbrief drukken we hieronder integraal af.

"Deze Nieuwsbrief geeft informatie aan sponsors en anderen over het werk van onze Stichting. We hebben deze keer verdrietig nieuws over een gezin dat uit elkaar gescheurd werd deze week. De ouders van Hermine zijn uit ons land uitgezet en naar Armenië gestuurd. We zijn niet alleen verdrietig over het lot van dit gezin, maar ook boos en teleurgesteld over de manier waarop dit ging. Er werden voor hen door Armenië grensdocumenten verstrekt op andere namen, terwijl de eigen namen en gegevens bekend waren.  Als de goede pasfoto er maar op zit en een stempel, vindt Nederland het correct. Met verkeerde documenten ben je echter je eigen identiteit kwijt en heb je geen enkel burgerrecht. Een trouwacte of geboortebewijs is dan ineens niet meer van waarde.

In een uitzending van Zembla werd in mei ook aandacht gevraagd voor een verhaal over grensdocumenten voor uitzetting naar Guinee. Net als uit Armenie nodigt Nederland ook uit dat land geregeld grenswachten uit die in Nederland een aantal mensen te spreken krijgen die geen geldige papieren hebben en hier geen verblijfsvergunning hebben. Deze delegatie maakt dan grensdocumenten, ook voor mensen die tot nu toe geen paspoort konden krijgen omdat ze bijvoorbeeld niet bekend zijn in de administratie van dat land. Dat gold ook voor de ouders van Hermine. De streek waar ze gewoond hadden is inmiddels Azerbeidjaans geworden in de oorlog die de beide landen gevoerd hebben, en dus komen ze niet voor in de Armeense administratie. De oplossing is dan om andere namen te geven.

De delegatie die grensdocumenten schrijft is Nederland graag van dienst en de papieren worden snel geleverd. Dit systeem blijkt echter nogal vatbaar voor corruptie. Het TV-programma Zembla stuurde een journalist naar Guinee om dat eens uit te zoeken en ontdekte dat de papieren verstrekt waren door een niet meer bestaand ministerie. Als er maar een foto op zit en een stempel, vindt Nederland het correct.

Vergissingen zijn menselijk, maar documenten met andere namen zijn geen vergissingen meer.
De advocaat blijft bezig om dit nader uit te zoeken, waar ook onze contacten via KerkinActie kunnen helpen. Dit verhaal is nog niet af, ook politiek nog niet.

Voor Maro en George, ook een echtpaar uit Armenië, is het spannend of gehoor zal worden gegeven aan het verzoek van hun advocaat om een verblijf op medische gronden toe te staan. Hun behandeling in  Centrum45 voor oorlogstrauma’s is nog niet afgelopen, want de behandeling wordt poliklinisch voortgezet. Ze hebben in 2011 moeten vluchten uit Armenië omdat ze vreesden voor hun leven. De achtergronden zullen we u besparen, maar we horen soms vreselijke verhalen. Die periode heeft psychische trauma’s opgeleverd. Eigenlijk kan de behandeling pas effect hebben als mensen niet meer voortdurend in angst zitten dat ze teruggestuurd worden. Pas dan kunnen ze tot rust komen en herstellen. U kunt zich voorstellen dat het verhaal van Hermine’s ouders hen erg heeft aangegrepen.

Voor het gezin van Hermine en voor Maro en George hebben we een paar weken geleden voorbede gevraagd in de kerken van Alblasserdam (waar ze wonen) en Papendrecht. De families zijn  blij met deze aandacht en voelen zich gesteund. Wilt u hen blijven gedenken?

Tot slot ons derde gezin: Ashot en Tina, met hun zoontje Hayko van 2 jaar. Ze zijn erg blij met hun huis in Alblasserdam. Ze voelen zich al goed thuis. Hayko kan nu  na de vakantie naar de peuterspeelzaal en kan zich verder ontwikkelen. Ashot is al 13 jaar (!)  in ons land, Tina nog niet zo lang, maar  beiden spreken ze behoorlijk Nederlands.
Ze hebben geen inkomen en zoeken naar werk bij particulieren: een tuin bijhouden, huishoudelijk werk doen, laminaat leggen, muren sauzen etcetera. Weet u iemand die daar wel hulp bij kan gebruiken?   We zullen graag voor hen bemiddelen en even meegaan naar een eerste afspraak.

Financiën
Eigenlijk konden we ons de opvang van dit derde gezin niet veroorloven, maar dankzij sponsoring voor een half jaar van een huis hebben we het toch aangedurfd. Wie sponsort een huis voor een volgend half jaar?
Zoals altijd in de zomer is ons banksaldo op een dieptepunt. Wilt u er voor blijven zorgen dat we ons diaconale werk kunnen blijven doen?

Hartelijk dank daarvoor.
Namens de families die we ondersteunen moet ik u allen hartelijk groeten en bedanken voor de hulp die we hen dankzij u als Stichting Noodopvang konden geven.  Ook Hermine vroeg met nadruk om dit door te geven namens haar ouders. God zegene u,"

Aldus het verhaal uit de nieuwsbrief van Stichting Noodopvang Papendrecht/Alblasserdwaard (www.noodopvangpapendrecht.nl)
Tekst: Mevr. T.Kouwenhoven (Voorzitter SNP)

Gerelateerde wijken:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.