Dominee Rini Rikkert neemt afscheid van de Eltheto-gemeente

19 mei 2014
Dominee Rini Rikkert neemt afscheid van de Eltheto-gemeente

ALBLASSERDAM - Sinds oktober 2005 is Dominee Rini Rikkert als predikant verbonden geweest aan de Elthetokerk, een Protestantse (PKN) gemeente in Alblasserdam.  

Daarvoor werkte Rini zeven jaar met veel plezier in de Hervormde dorpskerk van Kerk- en Kapel-Avezaath. 
 
De Elthetogemeente, waar Rini Rikkert dus vanaf oktober 2005 werkzaam was, werkt samen met de VVP, de Vereniging voor Vrijzinnig-Protestanten. Het is een kleine, levendige groep mensen die gewend zijn om zelf na te denken en hun eigen mening te vormen. Er wordt veel georganiseerd: thema-avonden, koffieochtenden, gespreksgroepen……. 
 
Op haar eigen website verwoordt Rini Rikkert haar beroep zelf als volgt: “Een dominee heeft het mooiste vak van de wereld. Je werkt met mensen, er is veel afwisseling, (kerkdiensten, bezoekwerk, studie, organisatie, noem maar op) en je kan er veel creativiteit in kwijt. Het mooiste vind ik toch wel, dat het contact met God overal een rol in speelt. In de kerk wordt gezegd dat je als voorganger van een gemeente door God zelf geroepen bent, dus eigenlijk sta ik in dienst van Hogerhand. Een betere Baas kan ik me niet wensen. Hogerhand geeft namelijk nooit bevelen, hoogstens adviezen. Ik ben zelf verantwoordelijk voor mijn keuzes, mijn leven, mijn werk. Heel plezierig, voor zo'n eigenwijs mens als ik ben. Al leer ik wel steeds meer, dat overgave aan de wil van God pas echt gelukkig maakt. En die Wil - daar blijf je een levenlang naar zoeken.  En dat hoeft geen solistisch gebeuren te zijn, we kunnen elkaar daarbij helpen en stimuleren.”
 
Maar na 18 mei 2014 ging die zoektocht van Dominee Rini weer een nieuwe dimensie krijgen, toen ze met emeritaat ging……
 
Rini Rikkert is geboren in 1951 te Amsterdam, en begon op latere leeftijd met een theologiestudie aan de universiteit van Utrecht. Na vier jaar als geestelijk verzorger gewerkt te hebben in de Humanitaskliniek te Rotterdam, werd ze bevestigd tot predikant in de Hervormde gemeente van Kerk- en Kapel-Avezaath. Sinds september 2005 is ze parttime predikant bij de vrijzinnig-protestantse Eltheto-gemeente hier in Alblasserdam. Zij omschrijft zichzelf graag als ‘spiritueel-vrijzinnig’.
 
Naast het parttime predikanten-werk gaf ze workshops en lezingen over engelen en meditatie. Zij schreef ook een boek met als titel ‘Contact met God’.
 
In 2005 had ze als predikant, voor het eerst na zeven jaar werk in de gemeente, recht op drie maanden studieverlof.  Via internet vond ze een appartement aan zee op Tenerife, en ze was van plan om zich daar helemaal alleen terug te trekken en zich bezig te gaan houden met het onderwerp 'geloof en emoties'. Na een maand had ze de dikke stapel boeken over dit onderwerp uit. Twaalf uur per dag lezen, zeven dagen per week... dat schoot lekker op. Ze schreef een verslag, ging tevreden slapen en werd de volgende morgen wakker met het vaste voornemen om een boek te gaan schrijven. De titel had ze al slapend ook al vastgesteld, evenals de titels van een aantal hoofdstukken. Ze kon zo beginnen. Nu was er natuurlijk al langer een vaag idee geweest om ooit eens een boek te gaan schrijven. Ze was 54, al zo lang ze zich kon heugen was ze bezig met spiritualiteit en persoonlijke groei, er moest toch genoeg wijsheid bij elkaar gesprokkeld zijn om eens uitgebreid op papier te zetten? Nu, op die vroege Spaanse morgen, was ineens helder hoe het moest, en kwam in twee maanden het boek 'Contact met God' tot stand. Ze heeft er keihard aan gewerkt, en geweldig van genoten, aldus Dominee Rini Rikkert op haar eigen website. 
 
In voorgaande kerkelijke seizoenen werd er in de Elthetokerk weer invulling gegeven aan de vertrouwde activiteiten, maar zo nu en dan werd het ook ANDERS gedaan: In plaats van de reguliere kerkdienst werd er een ‘ELAN-ontmoeting’ georganiseerd met telkens een andere, verrassende inhoud. ELAN staat voor ELthetokerk ANders, maar natuurlijk ook voor bezieldheid, vuur en enthousiasme. 
 
Op afgelopen zaterdagmiddag 17 mei van ongeveer van 12-17 uur werd er als gemeente op een informele manier afscheid genomen van Rini. Een kopje koffie/thee, wat lekkers erbij, herinneringen ophalen, zingen, alles kon. 
 
Op zondagochtend 18 mei werd er dan een afscheidsdienst voor ds. Rini Rikkert, die dit voorjaar met emeritaat gaat, georganiseerd.
 
De afscheidsdienst werd vanaf 10 uur, in de Elthetokerk gehouden. Daarna, bij het koffiedrinken, was er nog volop gelegenheid om Rini nog even persoonlijk te spreken.
 
Citaat van Rini Rikkert uit haar boek 'Contact met God' :
 
“Contact, ieder menselijk contact, begint bij jezelf. Als je zelf al nauwelijks contact hebt met je eigen diepste verlangens en gevoelens, zullen alle andere contacten ook oppervlakkig blijven. Als je dit simpele regeltje niet kent, blijf je wanhopig bezig met het zoeken naar bevrediging van allerlei wensen die je uiteindelijk altijd weer onbevredigd achterlaten”.
 
Achtergrond en bronnen bij de tekst: www.elthetokerk.nl en www.rinirikkert.nl.
 
Foto’s zijn afkomstig van de website: www.elthetokerk.nl
 
 
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.