Ruimte maken voor extra water

17 februari 2016 door Hennie van der Zouw
Ruimte maken voor extra water

ALBLASSERDAM -  Morgen, donderdag 18 februari, start aannemingsbedrijf De Jong Zuurmond uit Beesd in opdracht van de gemeente met voorbereidend werk voor de aanleg van extra wateropslag bij bedrijventerreinen Vinkenwaard en Hoogendijk. Door de aanleg van bedrijventerreinen is in dit gebied het verharde oppervlak de laatste decennia fors toegenomen. Dit zorgt ervoor dat regenwater minder goed in de grond wordt opgenomen. De aanleg van nieuw open water maakt dat het regenwater hier kan worden opgevangen en voorkomt dat we met grote regenbuien natte voeten krijgen.

Bomen kappen en herplanten
Om dit water aan te kunnen leggen, kapt het aannemingsbedrijf op diverse locaties bomen en lage begroeiing. In het kader van de Boswet is hiervoor melding gedaan bij het ministerie van Economische Zaken die toestemming heeft verleend. Deze werkzaamheden nemen ongeveer drie weken in beslag. Na het broedseizoen, in september, begint het graafwerk voor de aanleg van het water. Binnen drie jaar worden op nader te bepalen locaties nieuwe bomen geplant om de kap te compenseren.

Zorgvuldig locaties bepalen
Op basis van diverse onderzoeken naar onder andere archeologie, bodem en natuur heeft de gemeente, in overleg met Rijkswaterschap en Waterschap Rivierenland, de locaties voor de nieuwe waterberging zorgvuldig bepaald. Een flora- en faunaonderzoek heeft bijvoorbeeld uitgewezen waar wel en waar niet bomen gekapt kunnen worden. Waar mogelijk worden bestaande watergangen verlengd of verbreed.

Waterberging in fasen
In 2014 is al gestart met de aanleg van extra waterberging op gemeentelijk grondgebied. In deze tweede fase wordt open water aangelegd op grond van Rijkswaterstaat. Het gaat om locaties langs de snelweg A15 ter hoogte van de Kelvinring, Grote Beer, het werkterrein van Rijkswaterstraat en nabij de op- en afrit van de snelweg.

Waterplan
De aanleg van waterberging is een afspraak uit het gemeentelijk waterplan (2006) dat Waterschap Rivierenland en de gemeente hebben opgesteld. Het waterplan beschrijft maatregelen die nodig zijn om de waterhuishouding in de gemeente op orde te brengen.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.