Start nieuwe streekomroep verschoven naar januari 2028
DORDRECHT - De nieuwe streekomroep PRIMA – waarin per 1 januari 2027 de regionale publieke omroepen, waaronder RTV Dordrecht, zouden integreren – komt er pas op 1 januari 2028. Dat is een gevolg van een keuze van het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer.
De Dordtse mediawethouder Rik van der Linden schrijft daarover aan de gemeenteraad van Dordrecht, die dinsdag 26 november de (financiële) toekomst van RTV Dordrecht op de agenda heeft staan. Gezien de actualiteit wordt niet gewacht tot de commissievergadering op 3 december, maar zal de raad wellicht al spreken over een motie.
De brief van wethouder Rik van der Linden (media):
Beste raad,
Hierbij informeer ik u, in relatie tot het mediabeleid, over het volgende:
Het kabinet heeft afgelopen week in de mediabegrotingsbrief de Tweede Kamer onder andere geïnformeerd over de voortgang van de stelselwijziging voor de lokale publieke omroepen. Deze hervorming is door het kabinet opnieuw bevestigd als een essentiële stap om de lokale journalistiek te versterken. De invoering van het nieuwe stelsel is een jaar uitgesteld en is nu op 1 januari 2028 gepland. Dit geeft OCW, gemeenten en omroepen meer ruimte om juridische en organisatorische processen, zoals afstemming op Europese regelgeving en de voorbereiding van de nieuwe aanwijzingsprocedure, zorgvuldig uit te voeren. De start van de internetconsultatie van de nieuwe wet is wel eind dit jaar beoogd.
De kabinetsplannen blijven verder ongewijzigd: overheveling van financiering van het Gemeentefonds naar het Rijk, aanvulling van de totale jaarlijkse investering tot ca. €28 miljoen vanuit OCW, schaalvergroting via streekomroepvorming, en versterking van de positie van de NLPO tot coördinatie- en samenwerkingsorgaan. Daarnaast wil het kabinet zorgen dat gemeenten de mogelijkheid houden om lokaal maatwerk te bieden via aanvullende financiering.
Ook blijft het kabinet extra investeren in de professionalisering van de sector. Voor 2025 is €15,7 miljoen beschikbaar gesteld, onder meer via de Regeling Professionalisering Lokale Omroepen van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Daarnaast blijft de NLPO omroepen ondersteunen met begeleiding, trainingen en de inzet van kwartiermakers, gericht op journalistieke kwaliteit, governance en samenwerking in de streek.
Wat betekent dit voor de gemeente?
Tot 2028 blijven gemeenten verantwoordelijk voor de financiering van lokale omroepen via het Gemeentefonds. Het kabinet geeft aan dat zij verwacht dat gemeenten ook in de overgangsperiode een ondersteunende rol zullen blijven spelen, zodat omroepen zich optimaal kunnen voorbereiden op het nieuwe stelsel.
Met vriendelijke groet,
Rik van der Linden
Portefeuillehouder media