Populieren aan Edisonweg gekapt: Dit voorjaar gelijkwaardige bomen teruggeplant

24 februari 2015 door Hennie van der Zouw
Populieren aan Edisonweg gekapt: Dit voorjaar gelijkwaardige bomen teruggeplant

ALBLASSERDAM - De Nationale Bomenbank kapt deze week in opdracht van de gemeente Alblasserdam 48 populieren aan de Edisonweg. Het gaat om populieren die staan aan de Edisonweg tussen de rotonde Edisonweg en de A15 aan de zijde van het industrieterrein Vinkenwaard-Zuid.

De gemeente laat haar bomen twee keer in de drie jaar door de Bomenwacht keuren op veiligheid. Uit de laatste keuring is gebleken dat de bomen diverse gebreken vertonen waardoor de veiligheid niet meer te garanderen is. Van sommige bomen is het wortelgestel slecht of is de kracht uit het hout, waardoor ze takken kunnen verliezen of instabiel raken en kunnen omvallen. Om gevaarlijke situaties te voorkomen heeft de gemeente voor deze 48 populieren een kapvergunning aangevraagd.

Voorafgaand aan de kap heeft de gemeente aan Wouter den Boer Natuurlijk, deskundige op het gebied van natuurbeheer en – ontwikkeling, gevraagd advies uit te brengen over de invloed van de kap van de bomen op de flora en fauna. Hij adviseert dit voorjaar nog nieuwe bomen aan te planten, onder meer in het belang van vleermuizen. De gemeente volgt zijn advies op en plant in het voorjaar bomen terug van dezelfde grootte. Op dit moment onderzoekt de gemeente nog welke bomen hier het best teruggeplaatst kunnen worden.

De Nationale Bomenbank verwacht vandaag (dinsdag) klaar te zijn met het omzagen van de bomen en woensdag 25 februari nodig te hebben om de takken te versnipperen en het dikke stamhout af te voeren. Tijdens de werkzaamheden assisteren de medewerkers van de Buitendienst bij het regelen van het verkeer.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.