Soli Deo Gloria viert 115e verjaardag met goed bezochte concerten

24 november 2014 door Hennie van der Zouw
Soli Deo Gloria viert 115e verjaardag met  goed bezochte concerten

ALBLASSERDAM - Christelijke muziekvereniging Soli Deo Gloria Alblasserdam bestaat dit jaar 115 jaar. Om deze mijlpaal in de geschiedenis van de vereniging te vieren werd op zaterdag 22 november een muzikale feestdag georganiseerd.

Opleidingsgroepen
Het middagconcert stond in het teken van de opleidingsgroepen die Soli heeft. Jeugdslagwerkgroep SoliD begon het optreden met “Go on Four” waarmee ze het in grote getalen op dit concert afgekomen publiek lieten horen dat ze heel wat konden verwachten op deze middag.
Nadat ook de “nieuwe” lichting leerling slagwerkers van dit lesseizoen (Emiel, Toby, Luuk, Julian en Ralph) waren toegevoegd aan het ensemble, vervolgde SoliD onder leiding van hun dirigent Bert Slingerland het optreden met “Fundrums 3”. Daarna was het de beurt aan opleidingsorkest Solide om hun kunsten te laten horen aan het publiek. Het orkest onder leiding van hun dirigent René Boogaarts pakte daarbij flink uit met de “Circus Suite”. Het publiek kon met behulp van speciale lichteffecten de acrobaten, bij wijze van spreken door de piste vliegen. Dat de vereniging ondanks de hoge leeftijd nog altijd jong is en vol energie zit werd deze middag wel bewezen. Geconcentreerd en met overduidelijk veel plezier werd het ingestudeerde programma door de jonge leden voor het publiek uitgevoerd.

Kleurwedstrijd
Ter gelegenheid van het 115 jarig jubileum heeft Soli een kleurwedstrijd georganiseerd.  Door de jury werden Thijmen Lont, Cathlijn van Bruggen en Sebastiaan Lont tot winnaars gekozen. Zij ontvingen een leuke prijs als waardering voor hun inzet.

Koninklijk concert
Na een feestelijke maaltijd in Landvast maakten de leden en dirigenten van Soli zich gereed voor het concert van de Fanfare en de Melody Percussion Band. De fanfare begon het concert wat als thema “Koninklijk” had meegekregen, gebaseerd op de viering van 200 jaar Koninklijk der Nederlanden wat op dit moment in Nederland gevierd wordt. De fanfare olv dirigent Jurgen Nab speelde o.a. het werk “van Oranje”, wat door componist Carl Wittrock geschreven is voor de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden. Spectaculair was ook de uitvoering van Crown Imperial, de door William Walton geschreven mars die gebruikt wordt voor kroningsceremonies in het Verenigd Koninkrijk. Ook tijdens de huwelijksceremonie van Prins William en Catherine Middleton werd deze mars ten uitvoer gebracht.

Het tweede deel van de avond werd ingevuld door de Melody Percussion Band van Soli. De slagwerkers van de MPB speelden olv dirigent Theo Vet o.a. het werk “Kermis in ’t durrep” van componist Henk Martens. De uitstekende muzikale uitvoering van dit werk werd ondersteund met oude filmbeelden van kermissen uit de beginjaren van de vorige eeuw. Met deze combinatie verraste de MPB het aanwezige publiek en werd veel indruk gemaakt. De MPB besloot het jubileumconcert met “Celebration”, waarbij het publiek zich graag mee liet voeren in het enthousiasme van de MPB.

De juiste koers
Voorzitter David van Kwawegen nam in zijn toespraak het publiek mee terug naar het jaar 1899, het jaar dat Soli Deo Gloria werd opgericht. Luchtbanden voor de fiets waren net uitgevonden en dames droegen grote veren op hun hoeden. Het was de tijd dat muziekverenigingen als paddenstoelen uit de grond schoten. In die tijd zag ook Soli het levenslicht, alleen voor mannen zoals in die tijd gebruikelijk was. Er is over die begintijd bekend dat er een ijzeren wil was om ten koste van alles te slagen in het maken van goede muziek en daar ook het nodige plezier aan te beleven. Ook in de huidige tijd wordt door alle onderdelen van Soli nog een hoog muzikaal niveau nagestreefd.

Van Kwawegen spreekt dan ook vol trots over de muziekopleiding van Soli waar vakbekwame docenten, jonge mensen weten te inspireren om hun smartphone aan de kant te leggen en alleen of met z’n allen muziek te maken en vaardig te worden in het bespelen van een instrument. Het spreekwoord zegt, wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Hoe die toekomst er uit ziet kunnen we niet zien maar van Kwawegen heeft er vertrouwen in dat de vereniging op dit moment een stabiele koers vaart. Een koers waarin bewuste keuzes gemaakt worden om ook te kunnen blijven varen als er storm op steekt. Bij alle onderdelen wordt met ambitie en liefde voor goede muziek gewerkt aan mooie programma’s en worden ontwikkelingen binnen de sectoren op de voet gevolgd om tot een actueel en evenwichtig beleid te komen. Soli Deo Gloria, een vereniging om trots op te zijn!

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.