Nedstaal wil uitstel van Betaling

16 oktober 2014
Nedstaal wil uitstel van Betaling

ALBLASSERDAM - Staalproducent Nedstaal vraagt vandaag om uitstel van betaling bij de Rechtbank Rotterdam. Nedstaal is werkgever van 280 personeelsleden, en produceert in Alblasserdam blokgegoten staal voor de smeed- en kogellagermarkt. De onderneming kampt al sinds het begin van de crisis in 2009 met verliezen.

Deze worden veroorzaakt door een combinatie van relatief hoge inkoopprijzen en lage marktprijzen en voortdurende zwakke vraag in de sectoren machinebouw, mijnbouw, windenergie en grote investeringsgoederen. Als gevolg van de lage vraag naar staal in Europa en de daarmee verband houdende overcapaciteit is de concurrentie, met name uit China en Korea, hevig. Nedstaal ziet zich genoodzaakt tot deze stap. Zij verwacht dat deze procedure haar enige adempauze zal kunnen brengen. In overleg met de bewindvoerders wordt een oplossing voor de schuldenproblematiek gezocht.

Staalproducent Nedstaal uit Alblasserdam heeft vanmorgen aan de Rechtbank Rotterdam om uitstel van betaling van haar schulden gevraagd. Ze heeft tevens verzocht om een zogenaamde afkoelingsperiode. Dit laatste is gedaan om de bewindvoerders de gelegenheid te geven om te bepalen welke goederen zij voor de onderneming willen behouden, bijvoorbeeld met het oog op de voortzetting of de verkoop van het bedrijf. Nedstaal is met 280 personeelsleden een van de gevestigde werkgevers in de regio.

Nedstaal is met een omzet van bijna 100 miljoen euro op jaarbasis tevens een in de markt erkende producent van zogenaamd blokgegoten staal voor de smeedmarkt, en daarnaast een van de grote marktspelers op het gebied van de productie van staal voor het maken van kogellagers voor de auto-industrie.
De onderneming kampt al sinds het begin van de crisis in 2009 met verliezen en haar positie is aan het verslechteren. Dit wordt veroorzaakt door een combinatie van relatief hoge inkoopprijzen en lage marktprijzen en voortdurende zwakke vraag in de sectoren machinebouw, mijnbouw, windenergie en grote investeringsgoederen.

Een groot deel van de omzet in de smeedmarkt wordt behaald in Duitsland, Italië en Frankrijk. De grote klanten van de onderneming in deze landen hebben
zelf last van forse vraaguitval. De Rechtbank heeft vandaag twee bewindvoerders benoemd om samen met de directie de verdere koers van de onderneming te gaan bepalen. De bewindvoerders zijn mr. J.P.M. Borsboom en mr. R.J.R.M. de Bok. Nedstaal verwacht dat in de adempauze die deze
procedure haar zal kunnen brengen, in overleg met de bewindvoerders, een oplossing voor de schuldenproblematiek gevonden zal kunnen worden. Dit betreft met name haar aanzienlijke verplichtingen aan leveranciers.

Nedstaal heeft actief geprobeerd een strategische koper te vinden om gezamenlijk de uitdagingen waar deze industrie voor staat op een succesvolle manier onder ogen te zien. Er lopen in dat kader gesprekken met meerdere partijen, waarvan enkele reeds in een gevorderd stadium zijn aanbeland. Om die reden is de huidige inschatting dat rekening wordt gehouden met een faillissement, maar dat verkoop van Nedstaal met behoud van gedeeltelijke
werkgelegenheid voor de regio tot de reële mogelijkheden behoort.

De onderneming zet in op behoud van de productiefaciliteit in Alblasserdam, optimaal behoud van banen en de beste oplossing voor haar schuldeisers en alle overige betrokkenen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.