Nieuwe zwembad sieraad voor Alblasserdam

07 oktober 2014
Nieuwe zwembad sieraad voor Alblasserdam

ALBLASSERDAM - De gemeente heeft een nieuw zwembad laten bouwen aan de Sportlaan bij Sportcentrum Blokweer. Aanstaande zaterdag 11 oktober 2014 wordt deze officieel geopend door drievoudig olympisch kampioen Pieter van den Hoogenband. Daarna is iedereen tussen 15 en 17 uur welkom om het zwembad te bewonderen.

Het nieuwe bad vervangt het bestaande bad dat aan het einde van zijn technische levensduur was gekomen en hoge onderhouds- en energiekosten had. Het zwembad is gebouwd op basis van het 2521-concept. Alblasserdam is de eerste gemeente in Nederland waar dit type zwembad is gebouwd. In dit project werkte de gemeente nauw samen met zwem- en poloclub Wiekslag, de Alblasserdamse reddingsbrigade en Sportcentrum Blokweer.

Het nieuwe zwembad zal worden geëxploiteerd door de Beheer Stichting Sport Alblasserdam. Het oude zwembad gaat plaats maken voor de tweede fase van het woningbouwproject Hof en Singel.

Bouwlocatie
Het nieuwe zwembad is aan de bestaande sporthal vastgebouwd op de oude parkeerplaats van Sportcentrum Blokweer aan de Sportlaan 3.

Projectverloop
Omdat het zwembad een grote bijdrage levert aan de sociale infrastructuur in Alblasserdam, vond de gemeente het belangrijk om te investeren in een nieuw zwembad. In november 2011 heeft de gemeenteraad daarom besloten een nieuw zwembad te bouwen volgens het 2521-concept. De gemeente heeft in samenwerking met zwem- en poloclub Wiekslag, de Alblasserdamse reddingsbrigade en sportcentrum Blokweer het standaardconcept aangepast aan de locatie en behoeftes.

Op 23 april 2013 heeft de gemeenteraad het krediet voor de bouw verstrekt. Uit de aanbesteding is Stout B.V. uit Hardinxveld-Giessendam als aannemer naar voren gekomen. Omdat de technische installaties voor zuiver en hygiënisch zwemwater specifieke kennis vereisten, is dit onderdeel apart aanbesteed en gegund aan Lotec B.V. uit Eindhoven.De gemeente heeft voor de zomervakantie van 2013 voorbereidende werkzaamheden laten verrichten, waaronder de aanleg van tijdelijke parkeerplaatsen en het bouwrijp maken van het terrein. De buitenberging en voormalige horecagedeelte zijn gesloopt. In oktober 2013 is de bouw gestart door het slaan van de eerste paal. Het zwembad is op 22 september open gegaan en wordt op 11 oktober 2014 officieel in gebruik genomen.

Het concept "2521 Gewoon Zwemmen" is ontwikkeld door 2521 Gewoon Zwemmen BV en is een initiatief van de KNZB. De naam verwijst naar de maten van het bad: 25 x 21 meter. Het bad heeft acht banen. Een deel daarvan heeft een beweegbare bodem waardoor altijd een deel van het bad in de volledige lengte beschikbaar is voor banen zwemmen. In het zwembad zitten verder kleed- en doucheruimtes, een verhuurbare ruimte, een vergaderruimte en technische ruimtes.Het concept is uniek vanwege de lagere bouwkosten ten opzichte van een traditioneel bad, de duurzaamheid en het maatschappelijke ondernemerschap zonder winstoogmerk. De lagere kosten worden onder andere bereikt door de bovengrondse bouwmethode en doordat de verenigingen en de Beheer Stichting Sport Alblasserdam zich actief inzetten bij de exploitatie van het zwembad.

Onderstaande video over het 2521-concept in Alblasserdam is op initiatief van de Beheer Stichting Sport Alblasserdam (BSSA) gemaakt:

 

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.