Blijft Bos Rijkee behouden na verkoop Wipmolen?

30 januari 2009

ALBLASSERDAM - Iedereen is blij met de verkoop van de oude Wipmolen aan Westwaard Wonen, zodat daar seniorenwoningen gebouwd kunnen worden. Maar de vreugde werd overschaduwd door de vrees voor het verlies van een stukje natuur in de kern van Alblasserdam.

Het gaat dan met name om het strookje groen tussen het Cortgene 3 en 9, dat direct grenst aan het Bos van Rijkee. Westwaard Wonen koopt dit stukje grond namelijk van de gemeente Alblasserdam. En het was woensdag tijdens de gemeenteraadsvergadering niet bekend wat de plannen zijn van Westwaard met dit natuurgebiedje in het centrum van Alblasserdam. Westwaard Wonen heeft natuurbehoud namelijk niet in haar takenpakket zitten, maar houdt zich vooral bezig met bouwen en wonen.
De Alblasserdamse politiek vreesde dat Westwaard over enkele jaren met het snode plan zou komen om het strookje bos te kappen en er beton voor in de plaats te zetten. Onnodige vrees, zo bleek een dag later, toen directeur Jaap de Gruijter van Westwaard Wonen onomwonden meedeelde dat wat hem betreft het gehele bos Rijkee behouden blijft. Of zit er een adder onder het gras?

Glas water
”We respecteren de huidige bestemming van dit gedeelte”,vertelt De Gruijter over het stukje bos direct naast de stoep van de Zeevaartschoolllaan. “We hebben geen snode plannen met dit gebied, maar willen wel graag de regie kunnen voeren over het groen. Westwaard Wonen investeert namelijk in een aantal seniorenwoningen op de Wipmolenlocatie. We doen dat voor de komende veertig of vijftig jaar, en we vinden het dan wel belangrijk dat dat gebied groen blijft.”
Het lijkt dus op een storm in een glas water, gecombineerd met een Babylonische spraakverwarring; de gemeenteraad van Alblasserdam is bang dat Westwaard gaat bouwen op de strook grond, en Westwaard is bang dat de gemeente toestemming gaat geven om daar te bouwen. Van alle kanten wordt de strook natuur tussen Cortgene 3 en 9 op die manier beschermd.

Of toch niet?
Of toch niet? Want zowel Jaap de Gruijter van Westwaard Wonen als wethouder Sjoerd Veerman van de gemeente Alblasserdam geven aan dat er de komende tien jaar niets zal gebeuren. “Maar hoe het daarna gaat, dat weten we natuurlijk nog niet”, vertellen beiden onafhankelijk van elkaar. Het lijkt verdacht veel op een een-tweetje tussen Westwaard en het gemeentebestuur, dat zal uitmonden in beton op de genoemde groenstrook. “Het is geven en nemen”, vertelde burgemeester Lennie Huijzer afgelopen woensdag veelbetekenend.
De gemeenteraad van Alblasserdam wil in de tussentijd dolgraag dat het stukje tussen Cortgene 3 en 9 open blijft. De volksvertegenwoordigers zullen de komende tien jaar alert moeten blijven want anders volgt er opeens een bestemmingsplanwijziging of iets dergelijks.

Planning
Intussen zijn de bouwplannen voor het terrein van de voormalige Wipmolen in volle gang. Westwaard Wonen koopt het gebied voor een bedrag van ruim 1,3 miljoen euro en wil zo snel mogelijk plannen presenteren voor de bouw van een seniorencomplex met waarschijnlijk tussen de zestig en tachtig seniorenwoningen. Het gebouw wordt maximaal 27 meter hoog.
Wanneer de sloop van de voormalige Wipmolen zal plaatsvinden, kon Jaap de Gruijter vorige week niet meedelen. Wethouder Sjoerd Veerman hoopt dat de seniorenwoningen volgend jaar gebouwd kunnen worden.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.