Colleges bespreken Wmo beleidsplan Drechtsteden

02 juli 2014 door Hennie van der Zouw
Colleges bespreken Wmo beleidsplan Drechtsteden

DRECHTSTEDEN - Ouderen en mensen met een beperking moeten vanaf 1 januari 2015 langer thuis kunnen blijven wonen. Hun eigen kracht en netwerk staan hierbij centraal.

Ter ondersteuning biedt iedere gemeente lokaal een pakket met basisvoorzieningen. Daarnaast zijn er voorzieningen op maat voor mensen die specifieke zorg en ondersteuning nodig hebben. Dat staat in het Wmo Beleidsplan Drechtsteden 2015 dat in de komende twee weken in de zes colleges van B&W wordt vastgesteld.
 
Vanaf 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor het ondersteunen van kwetsbare inwoners, zoals ouderen en mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Voorheen kregen deze groepen ondersteuning vanuit het Rijk via de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).

Efficiënter en dichtbij
Voor de nieuwe taken hebben de gemeenten fors minder te besteden dan het huidige rijksbudget. Zij zullen de zorg daarom efficiënter en dichterbij de mensen organiseren. Door meer nadruk te leggen op de eigen verantwoordelijkheid en de zorg en ondersteuning in de wijken te regelen verwachten gemeenten dat mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen en dat de vraag naar duurdere maatwerkoplossingen afneemt.

Eigen kracht en algemene voorzieningen
Inwoners kunnen dus eerst kijken wat zij zelf of met hun netwerk kunnen doen om zelfstandig te blijven wonen en functioneren. Als aanvulling daarop biedt de gemeente basisvoorzieningen, zoals welzijnswerk en algemeen maatschappelijk werk. Deze voorzieningen regelt iedere gemeente zelf. De gemeenten zetten zich in om dit pakket met voorzieningen de komende jaren verder te versterken.
 
Het particulier initiatief in de samenleving wordt ook gestimuleerd om zulke voorzieningen aan te bieden. De Drechtsteden hebben oog voor de bezorgdheid die er op dit moment leeft bij mensen die zorg nodig hebben. Zij spannen zich dan ook in om zo snel mogelijk concrete oplossingen aan te bieden en hun inwoners hierover te informeren.

Maatwerk blijft
En voor mensen waar de eigen kracht en de algemene voorzieningen niet toereikend zijn, bieden de Drechtsteden maatwerkvoorzieningen. Deze oplossingen op maat, zoals begeleiding en dagbesteding worden regionaal geregeld en uitgevoerd door de Sociale Dienst Drechtsteden.

Besluitvorming
In september 2014 staat het Wmo Beleidsplan 2015 op de agenda van de gemeenteraden in de zes Drechtsteden. Welke algemene voorzieningen een gemeente biedt, hoe de zorg en ondersteuning in de gemeente wordt georganiseerd wordt dan besproken.
Over de uitwerking hiervan zal naar verwachting in november 2014 meer bekend zijn, wanneer de lokale uitvoeringsprogramma’s Wmo worden vastgesteld in de zes colleges van B&W.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.