100.000ste bezoeker te Kinderdijk

02 oktober 2006

ALBLASSERDAM - Op 29 september heeft de 100.000ste bezoeker de bezoekmolen van Kinderdijk bezocht. Ze werd welkom geheten door de burgemeesters Sierksma van Nieuw Lekkerland en Van den Bergh van Alblasserdam. De 100.000ste bezoeker komt uit de Verenigde Staten. Ze hoort tot een reisgezelschap dat Kinderdijk per boot aandoet, als onderdeel van een Europese riviercruise.

Jaarlijks bezoeken honderdduizenden mensen Kinderdijk en omgeving. De afgelopen drie jaren bleef het aantal – betalende - bezoekers van de bezoekmolen steken tussen de 80 en 90.000. De stichting verwacht dit jaar het oude topjaar 2002 te overtreffen. In dat jaar met o.a. een Floriade te Zoetermeer bezochten 102.998 toeristen en recreanten de bezoekmolen.

Het toegenomen aantal bezoekers laat zich verklaren. Met de komst van de steiger aan de Lekdijk is Kinderdijk, ondernemers en stichting, er in geslaagd bijna 10.000 passagiers van Grand Circle Tours via een arrangement aan zich te binden. Naast een bezoek aan de molen en het Wisboomgemaal bevat dit arrangement ook een vaart met een fluisterboot en een bezoek aan de werkplaats of restauratie. Dit zijn niet alleen meer bezoekers, maar ook mensen die wat meer over hebben voor kwaliteit. Ook andere touroperators blijken geïnteresseerd in de nieuwe mogelijkheden op Kinderdijk.
Ook de publiciteit dit voorjaar rond het boek “Kinderdijk, Land, Wind en Water” en het “er op uit” arrangement Kinderdijk per spoor en boot hebben bijgedragen aan een toename van de bezoekersaantallen. Ondanks de relatieve flauwte van een deels (te) hete en deels (te) natte zomer.

Kinderdijk hoopt deze stijgende lijn in bezoekersaantallen en bestedingen de komende jaren vast te houden. In het kader van het jaar van de molen zullen in 2007 de nodige activiteiten worden ontplooid en als het aan de stichting ligt wordt ook komend jaar geïnvesteerd in zowel instandhouding als kwaliteitsverbetering.

Feestelijk tintje
De burgemeesters, beiden bestuurder van de stichting, konden de honderdduizendste bezoeker met een “nieuwigheid “ verblijden. Hij is de eerste bezoeker die een uitgewerkt stukje werelderfgoed mocht ontvangen voorzien van een bewijs van authenticiteit. Voor vrienden en donateurs wordt dit een nieuwe mogelijkheid om bij te dragen aan de instandhouding van het werelderfgoed Kinderdijk.
En er is ook goed nieuws voor de stichting.
Grand CircleTours zal via haar stichting ook dit jaar Kinderdijk steunen. De sponsorbijdrage voor seizoen 2006/7 bedraagt $ 20.000,--.
De stichting heeft een groot aantal subsidieverzoeken lopen bij het Rijk. De provincie heeft voor een aantal infrastructurele maatregelen een fors bedrag aan Rijkssteun opgenomen. De stichting is met steun van de convenantpartijen, de provincie voorop, een zelfde bedrag op tafel te leggen.

Gerelateerde wijken:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.