Eerste ronde Perspectiefnota in de gemeenteraad

05 juli 2008

ALBLASSERDAM - Op 2 juli 2008 vergaderde de gemeenteraad over de Perspectiefnota 2009 waarin de hoofdlijnen voor de begroting voor 2009 en volgende jaren worden uitgezet. De leden van de gemeenteraad hebben hun bijdragen geleverd in de eerste ronde van het debat. Op 9 juli antwoordt het college van burgemeester en wethouders. Dan is ook de tweede ronde van het debat.
 
Van Lavieren (PvdA) constateert dat duidelijk is wat het college wil. De gemeentelijke organisatie gaat de goede kant op. De PvdA gaat akkoord met de extra verhoging van de Onroerende Zaak Belasting (OZB). De Suswachters moeten ook na 2010 hun werk blijven doen. Kunnen we het zwembad vijf jaar open houden met de middelen die in de begroting staan? De PvdA maakt zich zorgen over de voortgang van de projecten.
 
Ruikes (CDA) constateert dat de gemeente structureel te veel heeft uitgegeven. De Perspectiefnota is een aanzet om de reserves weer op peil te brengen. De jaarrekening over 2008 wordt een ijkpunt voor de verbetering van de bedrijfsvoering. Het CDA wil een bestemmingsreserve voor de nieuwbouw van het zwembad. Het college heeft opvallend veel gerealiseerd, maar de beeldvorming bij de bevolking is slecht. Daarom heeft het herstellen van het vertrouwen bij de inwoners de hoogste prioriteit.
 
De Gier (VVD) vindt dat de Perspectiefnota het nieuwe elan laat zien van het college. De VVD dient bij het behandelen van de begroting voor 2009 een amendement in over de Onroerende Zaak Belasting (OZB).
Leeuwis (VVD) zegt dat het college haar voornemens moet waarmaken. Hoopgevend is dat driekwart van het collegeprogramma wordt uitgevoerd.
 
Verheij (SGP) constateert dat de zwaardere doelen uit het college­programma waarschijnlijk niet worden gerealiseerd. Hoe staat het met de eerste prioriteit uit het collegeprogramma: het realiseren van woonruimte? Hoe is de stand van zaken op het gebied van onderwijs? Verwezenlijkt het college zijn ambities op het gebied van de buitenruimte? Het college zou vijf of tien punten moeten uitkiezen die in ieder geval vóór de verkiezingen gerealiseerd moeten zijn.
 
Clements (ChristenUnie) zegt dat begrotingsdiscipline in de komende jaren belangrijk is. Het college zou echte keuzen moeten maken en dan vaststellen hoeveel ruimte er is voor nieuw beleid. De ChristenUnie is tegen extra verhoging van de Onroerende Zaak Belasting (OZB). Hij constateert dat de gemeentelijke tarieven niet zijn gematigd en dat er bestuurlijk weinig is gedaan aan de voortgang van de projecten.
 
Op 9 juli 2008 antwoordt het college in eerste ronde. Daarna is er een tweede ronde van het debat over de Perspectiefnota.

Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.