Levensreddende hyperthermiebehandeling moet naar Nederland komen

29 november 2010

ALBLASSERDAM - De laatste wens van de in augustus j.l. aan baarmoederhalskanker overleden Bianca Baijens, toen 31, is dat de apparatuur voor grootschalige hyperthermiebehandeling naar Nederland gaat komen. Door toepassing van hyperthermie wordt een kankercel met microgolven beïnvloedt, waardoor deze als het ware koorts gaat krijgen. Vervolgens werkt een chemotherapie of bestraling veel effectiever, omdat de kankercellen verzwakt raken door de koorts. Tegenwoordig is apparatuur beschikbaar die heel precies ingezet kan worden, waardoor een effectieve behandeling ontstaat.

Saillant detail is dat Bianca Baijens viroloog was en tijdens haar leven 10 jaar lang onderzoek heeft gedaan naar baarmoederhalskanker. Hyperthermie is dan ook niet een onzekere nieuwe technologie, het heeft bewezen te werken. In Duitsland zijn al 4 plaatsen waar een dergelijke behandeling kan worden ondergaan.

Om de laatste wens van Bianca ook realiteit te maken hebben de ouders van Bianca het project “walking on a dream” opgezet. Of deze engelstalige naam enig verwijs heeft naar de Australische groep 'Empire Of the Sun' met het gelijknamige album / nummer“walking on a dream”, is deze redactie onbekend, echter de thematiek van dit nummer en deze projecttitel vertaalt zich in het Nederlands naar zoiets als “verder gaan met een droom”.

Deze droom is het bijeen brengen van één miljoen euro binnen anderhalf jaar, een behoorlijk bedrag, maar de ouders van Bianca zijn vastbesloten dit bedrag binnen te slepen.

Er worden verschillende activiteiten georganiseerd en daarnaast zendt de EO op 2 december a.s. Om 22.20 op Ned 1 het programma 'Namens jou' uit, waar dit onderwerp aan bod gaat komen. Kijken dus!

Meer informatie is te vinden op: www.walkingonadream.nl en www.hyperthermie.nl
 

Giften:
Walking on a Dream
Giro 2995
Erasmus MC Vriendenfonds

Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.