Rookwolk Moerdijk giftig?

10 januari 2011 door Ad van Herk

DRECHTSTREEK - Een geruststellende overheid, die aangaf dat er geen giftige stoffen zijn vrijgekomen bij de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk, is veel te vroeg gekomen met een analyse waaruit zou blijken dat de rookwolk van de brand bij Moerdijk niet giftig zou zijn.

Het AD liet vandaag een onderzoek uitvoeren op de vrijgegeven lijst met de bij het bedrijf opgeslagen stoffen door toxicoloog professor Jos Kleinjans, verbonden aan de universiteit van Maastricht. Deze stelde: “Er staan stoffen op die ik liever niet had gezien, omdat die nog altijd bij brand gevaarlijk en risicovol zijn voor de gezondheid.”

Volgens de overheid zouden gevaarlijke stoffen meteen zijn verbrand, echter in de wolk waren stoffen aanwezig als componenten van zware metalen, tetra (kankerverwekkend) en xyleen. Ook lag er op het terrein van Chemie-Pack dimethylaniline, dat bij verbranding voor giftige stoffen zorgt.

Getuigen beweren dat op het buitenterrein van Chemie-Pack chemische stoffen gewoon werden overgegoten, waarbij ook gemorst werd en derhalve regelgeving niet zou worden opgevolgd.

Volgens medewerkers van het bedrijf is de brand ontstaan tijdens het afvullen van een lading; Een vonk zou een ontvlambare stof in brand hebben gezet.

Bijzonder is dat er geen brandmeldinstallatie op het buitenterrein, waar de stoffen worden afgevuld aanwezig was en ook binnen in het bedrijf niet. Ook is het verwonderlijk dat de brand zo groot heeft kunnen worden. Een dergelijk bedrijf moet toch over een enorm goed intern blussysteem beschikken?

Ook rijzen vragen of dit soort chemische bedrijven wel zo dicht bij het leefgebied van mensen gesitueerd mogen zijn. Zo ligt de gemeente Dordrecht tussen o.a. Chemi-Pack, Quaron in Zwijndrecht, Chemproha in Zwijndrecht (dat overigens midden in leefgebied ligt(!) ) en DuPont. Is het risico voor de volksgezondheid hierdoor niet onaanvaardbaar hoog?

De burger in de Drechtsteden voelt zich sinds de brand onveilig. Hoe zal dit aflopen? Welke geboorteafwijkingen zullen er in de toekomst plaatsvinden of hoeveel extra gevallen van kanker zal dit opleveren? Kunnen wij de overheid wel vertrouwen en beschermd zij ons als burgers voldoende tegen dit soort gevaren?

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.