Tegenslag voor VV Alblasserdam

08 januari 2011 door Ad van Herk

ALBLASSERDAM - In de voetbalwereld is het gebruikelijk dat al in het begin van een jaar wordt nagedacht over het nieuwe seizoen en meer specifiek over de gewenste trainer.
Ook bij de vv Alblasserdam is er natuurlijk uitgebreid stilgestaan bij dit punt en het is niet moeilijk voor te stellen dat de selectie en het bestuur graag verder zou willen gaan met dhr. C. Spaan als hoofdtrainer.Gesprekken hierover verliepen in goede harmonie en prettige sfeer. Echter dhr. Spaan heeft het besluit genomen om aan het einde van het lopende seizoen te stoppen. Belangrijke overwegingen voor hem om tot dit besluit te komen zijn tweeledig, enerzijds heeft hij in sportieve zin met deze vereniging alles bereikt wat maar denkbaar is en anderzijds ziet hij ook op tegen weer een stressvolle periode met misschien wel enkele vertrekkende spelers, maar ook het formeren van een nieuwe trainersstaf en het opnieuw inpassen van nieuwe spelers die graag in een team willen komen spelen wat zich nu in de top van de 1e klasse weet. Dit alles overwegend is dhr. Spaan tot zijn besluit gekomen om te stoppen met het trainerschap bij vv. Alblasserdam.

Dit zeer recente besluit is voorafgaand aan de Nieuwjaarsreceptie op zaterdag 8 januari aan de selectie en staf bekend gemaakt en vervolgens in de Nieuwjaarstoespraak van de voorzitter aan de leden gemeld.

Voor de voetbalvereniging Alblasserdam is dit een enorm verlies en tevens een zorg om voor een opvolging te moeten zorg dragen. Maar voor de vereniging overheerst een groot gevoel van dankbaarheid voor de ongekende prestaties die onder leiding van dhr. Spaan tot stand is gebracht. Daarom is zijn besluit met begrip en respect geaccepteerd.

Terugkijkend op zijn komst vier jaar geleden toen de selectie bijna degradeerde uit de 3e klasse maar onder zijn leiding meteen twee periodetitels wist te winnen en dankzij een kampioenschap directe promotie naar de 2e klasse afdwong. Vervolgens in de 2e klasse weer tweemaal periodekampioen werd en ook weer via het kampioenschap directe promotie naar de 1e klasse wist te bereiken met als doel zich daar proberen te handhaven. Het succesverhaal in de 1e klasse ligt nog vers in het geheugen want met een vervangende periodetitel en de daarop volgende nacompetitie werd met alle pech van de wereld zelfs de promotie naar de hoofdklasse net misgelopen.

Nu in het lopende speeljaar 2010 – 2011 staat de selectie in de winterstop weer op de 1e plaats in de 1e klasse met 5 punten voorsprong op nr. 2 en is er al een periodetitel binnengesleept. Dit is bereikt onder moeilijke omstandigheden. Met een kleine selectie en in een vereniging die financieel en bestuurlijk op de rand van de afgrond balanceerde. Met het leveren van een krachtsinspanning op elk gebied is de vereniging overeind gebleven en mag weer vooruit zien, geholpen door een sportieve prestatie op 1e klasse niveau is er weer belangstelling van talentvolle spelers die graag op dit niveau willen spelen.

Dat alles is voor een belangrijk deel bereikt door de inzet en het inzicht wat Cees Spaan heeft in de voetballerij, noem hem gerust een “voetbaldier”. Zijn meest opvallende kwaliteit is het spelinzicht, hij voelt een wedstrijd aan en weet op cruciale momenten door omzettingen in het team een wedstrijd te laten kantelen. Daarnaast is hij ook een geweldig people-manager, hij weet mensen aan zich te binden. Naast al die voetbal kwaliteiten is het ook een sfeerbepalende trainer die voor zijn groep staat en als het moet met zijn muzikale zangtalent  soms een extra dimensie brengt.

Zo kijkt de vv. Alblasserdam met een zeer tevreden gevoel terug op deze uiterst succesvolle samenwerking met een trainer die synoniem staat voor succes. Het bestuur zal zeker voor een fantastisch afscheid gaan zorgen maar ziet zich nu geplaatst voor een belangrijke zorg, de continuïteit binnen de vereniging. Tekenend voor de mens Spaan is dat hij hierbij alle hulp aan de vereniging al heeft aangeboden, los van zijn vertrek, om te helpen zoeken naar geschikte vervangingen voor die plaatsen waar dit gewenst is om op dit niveau te kunnen blijven presteren.

In dit geval is er inderdaad in goed onderling overleg een respectvol besluit genomen en dat verdient dhr. Spaan niet alleen vanwege zijn sportieve prestaties.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.