Alblasserdamse kattenredder krijgt oorkonde van Partij voor de dieren

04 juni 2010 door Ad van Herk

ALBLASSERDAM -Wijnand van den Ende, eigenaar van het Alblasserdamse Touwhuis Van Adrichem, heeft vandaag, 3 juni, een oorkonde gekregen uit handen van Esther Ouwehand, Tweede Kamerlid namens de Partij voor de Dieren. De ondernemer kreeg het eervolle document omdat hij belangeloos honderd meter touw ter beschikking heeft gesteld, waarmee tientallen katten van de verdrinkingsdood gered kunnen worden. Elk jaar verdrinken er in Nederland honderden katten in stadsgrachten, omdat ze niet op de hoge oever kunnen klimmen. Door touwens langs de kades te hangen, lukt het veel viervoeters wel om weer op het droge te komen.

Ouwehand vertelde, terwijl zij de oorkonde overhandigde, ontzettend trots te zijn op ondernemers als Van den Ende. “We hebben in Leiden, waar ik woon, veel kades kunnen voorzien van zijn touwen. Daar zijn we ongelofelijk blij mee. Petje af voor deze Alblasserdamse ondernemer.”

Aaf Verkade uit Leiden, die ook bij de overhandiging aanwezig was, bedacht vorig jaar een even simpele als doeltreffende oplossing: een dik touw in lussen bevestigd aan de kadewand, waarlangs katten uit de gracht kunnen klimmen. “De prijs van zo’n touw is net iets te duur voor een particulier,” vertelde Verkade, initiatiefneemster van Kat uit de Gracht. “Ik ben met mijn buurtgenoten op zoek gegaan naar touwfabrikanten en zo kwamen we uit bij Touwhuis van Adrichem. Zijn geleverde touw is heel erg goed, uv- bestendig en spierwit. We zijn er echt dolgelukkig mee.”

Negen katten gered
Over zijn sponsoring vertelt de Alblasserdammer: “Het zijn vooral reststukken touw die ik anders misschien wel had weggegooid. Zo zijn de touwen dus gelukkig goed terecht gekomen.” Volgens Verkade zijn er met de touwen van Van den Ende aan de Leidsche kademuren al negen katten gered uit de buurt waar zij zelf woont: “Dat wil zeggen: negen katten waarvan we het hebben gezien. Misschien zijn het er wel veel meer, maar die klimmen dan bijvoorbeeld ’s nachts uit de gracht.”

Hoewel katten bekend staan als haast acrobatische dieren, gebeurt het volgens Verkade nog erg vaak dat een kat in het water valt: “Zeker bij grachten vallen de dieren er regelmatig in. Katten lopen namelijk altijd op een randje. Ze hoeven maar te schrikken van een auto of een rotje en ze liggen in het water. We hebben lang gezocht naar een oplossing, want dingen als trappetjes of balken zijn niet toegestaan.”

De Partij voor de Dieren steunt het initiatief en heeft het idee gepromoot bij haar werkgroepen in het land. Inmiddels worden ook in Noord-Holland, Utrecht en Flevoland vergelijkbare initiatieven opgestart. Tweede Kamerlid Esther Ouwehand is erg blij met de schenking van het touwhuis maar is nog niet tevreden: “Eigenlijk moet dit in het hele land worden opgepakt. In heel veel steden zijn hoge kademuren waar katten niet tegenop kunnen. Het zou prachtig zijn als we zo veel verdriet kunnen voorkomen.”

Als verrassing overhandigde mevrouw Van den Ende een T-shirt met de naam van Aaf Verkade er op geborduurd. “Ik vind het een goed initiatief en wilde haar ook helpen met de actie.” Behalve Verkade en Ouwehand was ook Dick de Vos, gemeenteraadslid in Leiden aanwezig

Bericht van: Peter Stam

Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.