Tanja van Essen europees kampioen Line throw

07 september 2009 door Ad van Herk
Tanja van Essen europees kampioen Line throw

ALBLASSERDAM - Afgelopen weekend vond het driedaags Europees kampioenschap ‘Lifesaving’ plaats in Eindhoven en Eersel. De trotse afvaardiging van de Alblasserdamse Reddingsbrigade (ARB), Tanja van Essen, wist bij dit evenement voor 15 tot 19-jarigen te schitteren op meerdere onderdelen. Op liefst twee onderdelen wist zij met haar team een medaille in de wacht te slepen, namelijk op de Simulated Emergency Response Competition (SERC) en de ‘Line throw’. Bij dit laatste onderdeel werd zelfs een Europees record tot stand gebracht.

Op vrijdagavond 4 september werd het evenement feestelijk geopend door de voorzitter van NOC*NSF Erica Terpstra. In het Pieter van den Hoogenband zwemstadion sprak Terpstra haar lof uit over dit juniorenkampioenschap, en gaf aan dat “met de plannen om in 2028 de Olympische Spelen naar Nederland te halen, het NOC*NSF extra trots kan zijn op de Reddingsbrigade, omdat Reddingsbrigades Nederland én aan topsport doet én Nederland een stukje beter, veiliger, schoner en gelukkiger maakt door het reddingswerk”. Hierna werd direct aangevangen met het onderdeel SERC. Bij dit onderdeel wordt voor elk van de veertien deelnemende landen een ongeval gesimuleerd, welke vervolgens snel, bekwaam en effectief behandeld moet worden. Het team van Van Essen wist hier direct een mooi Nederlands affiche neer te zetten, want zij kreeg een zilveren medaille omgehangen.

Zaterdag bleef men in het zwemstadion van Eindhoven, om daar de binnenwater ‘pool’ onderdelen af te werken. Daar stonden vier individuele en drie estafetteonderdelen op het programma. Tanja was geselecteerd voor de 50m popduiken, en wist daar goed mee te komen door zestiende van Europa te worden. Hierna volgde voor de dames een vijfde plaats op de torpedoboeiestafette en popvervoerestafette, maar deze resultaten staken bleek af tegenover de fabuleuze prestatie tijdens de ‘Line Throw’. Op dit onderdeel dient een reddingslijn naar een drenkeling geworpen te worden, zodat deze zo snel mogelijk naar de kant gehaald kan worden. Tanja werd samen met de Heytse Renske Venner Europees kampioen door goud ‘binnen te slepen’. De sensatie was helemaal groot, toen bleek dat zelfs het Europees jeugdrecord met een volle seconde was aangescherpt.

Het slotakkoord van dit EJK werd gespeeld in Eersel, op een kleine twintig kilometer van Eindhoven. Daar werden de buitenwater onderdelen ‘ocean’ afgewerkt, waar Tanja op alle onderdelen uitkwam, mede vanwege een ziektegeval. De spectaculaire onderdelen en buiten wateromstandigheden waren een pittige uitdaging voor de vijftienjarige Van Essen. Bij de beachflags en boardrace eindigde zij keurig op een middenmoot positie. Op de run-swim-run bleek Tanja beter uit de voeten te komen, want na een snelle hardloopstart verzilverde zij haar voorsprong door XXX te worden, wat zorgde voor de broodnodige punten in het totaalklassement. Tenslotte droeg Tanja haar steentje bij in de estafettes, en zowel bij de Rescuetube race als bij de Boardrescue race kwam team Nederland in de finale terecht. […]. In het totaalklassement bracht dit Nederland tot een zevende plaats, waarbij de dames zesde werden. De Italiaanse equipe kon naar huis met de titel European Junior Lifesaver 2009.

Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.