Alblasserdam haalt vriendschapsband met Sered aan

18 juni 2009
Alblasserdam haalt vriendschapsband met Sered aan

ALBLASSERDAM - Al enige jaren heeft de gemeente Alblasserdam contacten met de stad Sered in Slowakije. In het kader van internationale contacten binnen Europa hebben Alblasserdam en Sered sinds 2003 uitwisseling gehad van bestuurders en organisaties uit de beide gemeenten. Twee jaar geleden tijdens het bezoek van de burgemeester van Sered aan Alblasserdam is een samenwerking aangegaan voor een periode van vijf jaar.

In Alblasserdam is er een werkgroep Jumelage onder voorzitterschap van wethouder Sjoerd J. Veerman, bestaande uit de leden Van Lavieren en Lok (PvdA); Karsten de Vries (CDA); Lies Nieuwenhuis (VVD), Peter Verheij (SGP),  Jan Drost (CU) en ambtelijk ondersteund door Wim Roos. De werkgroep probeert jaarlijks een uitwisseling van een vereniging of organisatie van of naar Sered te organiseren. Vorig jaar is besloten dat ook het gemeentebestuur van Alblasserdam Sered zou bezoeken.

Bezoek
De gemeenteraad en het College van B&W van Alblasserdam hebben op 11 en 12 juni de vriendschapsband met Sered aangehaald. Als eerste stond een ontmoeting met de gemeenteraad van Sered op het programma. De Nederlandse Ambassadeur in Slowakije, Rob Swartbol, benadrukte bij deze ontmoeting het belang van vriendschapsbanden tussen gemeenten in Nederland en Slowakije. “Nederland en Slowakije zijn belangrijke handelspartners. Ook bewaken Slowaakse militairen kamp Holland in Afghanistan.” Tijdens de ontmoeting met de gemeenteraad stonden de beider bestuurlijke organisaties centraal.

Onderwijs en sport
De Alblasserdammers maakten verder kennis met de schooldirecteuren van Sered en kregen een rondleiding op de ‘Juray Fándly’school. Eerder bracht Alblasserdam computers naar Sered. Deze zijn vooral door de scholen en de plaatselijke bibliotheek gebruikt. Een ontmoeting met vertegenwoordigers van de sportverenigingen leidde tot nieuwe mogelijkheden voor uitwisseling tussen sportverenigingen. Eerder bracht de jeugd van VV Alblasserdam een bezoek aan Sered en omgekeerd kwamen voetballers uit Sered naar Alblasserdam.

Muziek
Tijdens een cultureel programma in het plaatselijke ‘cultuurhuis’ stonden diverse optredens van muzikale talenten uit Sered centraal. Het plaatselijke kerkkoor trad eerder op in Landvast tijdens een uitwisseling met COV Egberts in 2008. In 2007  bracht COV Egberts een bezoek aan Sered. Mooi was om zo’n avond te maken dat muziek grensoverschrijdend is en dat zonder woorden het heel goed mogelijk is om elkaar te verstaan. Muziek de taal van het hart.

Economie
Op industrieel terrein werd een bezoek aan de firma Hubert gebracht. Met een omzet van € 20 miljoen euro op het gebied van ‘sparkling wines’, andere wijnproducten en gedestilleerde drank behoren zij tot een van de grootste bedrijven in Sered.
De Historische Vereniging West Alblasserwaard heeft tijdens dit bezoek contacten gelegd met het kleine en fraaie museum in Sered en onderzoekt mogelijkheden om tot uitwisseling te komen. Naast het uitwisselen van kennis over het lokale onderwijs, de sport, de cultuur en de lokale economie zijn de warme onderlinge contacten versterkt. De gemeenten Alblasserdam en Sered willen doorgaan met uitwisselingen tussen burgers, verenigingen en bedrijven.

‘Europa voor de burger’
De uitwisseling tussen beide gemeenten is mede mogelijk gemaakt door subsidie van het EU programma ‘Europa voor de burger’. Dit programma heeft als doel om diverse activiteiten en organisaties te ondersteunen die een actief Europees burgerschap stimuleren. Meer informatie hierover is te vinden op www.europadecentraal.nl.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.