College krijgt standje van rekenkamer

23 januari 2009
College krijgt standje van rekenkamer

ALBLASSERDAM - De rekenkamercommissie Alblasserdam heeft onderzocht of en hoe er onderzoek naar de bedrijfsvoering binnen de gemeente Alblasserdam wordt uitgevoerd.

De conclusie is dat het college aan de raadsambitie, noch aan de wettelijke verplichting heeft voldaan om periodiek onderzoek te doen naar de doeltreffendheid en doelmatigheid van het door hem gevoerde bestuur. De wijze waarop het college de voorgenomen herpositionering ziet in samenhang met de verbetering van de bedrijfsvoering als geheel, wordt door de rekenkamercommissie toegejuicht. Daarbij hoort volgens de rekenkamercommissie dat raad en college alle uit te voeren onderzoeken binnen de gemeente nog eens in samenhang bekijken. Dat is vooral bedoeld om een te grote stapeling van diverse onderzoeken te voorkomen. Het is de reden voor de titel van het rapport “de toren gecontroleerd”. Het college neemt alle conclusies en aanbevelingen over, maar wil ze pas over een half jaar uitvoeren.

De wijze waarop het college de voorgenomen herpositionering ziet in samenhang met de verbetering van de bedrijfsvoering als geheel, wordt door de rekenkamercommissie toegejuicht. De rekenkamercommissie rekent erop dat het college de goede voornemens ook daadwerkelijk uit zal voeren en dat de raad daar actief op zal toezien.

De plaats van collegeonderzoek in de plaatselijke controletoren
Het college kan collegeonderzoek inzetten om het eigen beleid of de eigen organisatie tegen het licht te houden, maar ook om daarover pro-actief verantwoording te kunnen afleggen aan de raad.
Dat betekent niet noodzakelijkerwijs dat er extra onderzoek wordt uitgevoerd, wel dat voorgenomen onderzoek voor dit doel wordt ingericht. Daarbij kan het college (ook binnen de kaders van de wet) allerlei keuzes maken ten aanzien van de plaatselijke inrichting en uitvoering van collegeonderzoek.

De vier aanbevelingen van de Rekenkamer betreffen:
• Het in kaart brengen van onderzoek binnen de gemeente.
• Het betrekken van een speciale adviescommissie (auditcommissie) bij de nadere invulling van het collegeonderzoek.
• Het opstellen van een nieuwe verordening.
• In het verlengde van de nieuwe verordening, te komen tot een vastgelegde werkwijze (onderzoeksprotocol).

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.