dinsdag 26 oktober 2021

Alles over Alblasserdam

Kritiek op vroeg vertrek Arjan Dekker

28 mei 2009

ALBLASSERDAM - Erg makkelijk is wethouder Arjan Dekker (VVD) er woensdagavond niet vanaf gekomen; zijn aangekondigde vertrek per 1 september werd tijdens de raadsvergadering fel bekritiseerd door de SGP.

"U bent als wethouder gekozen voor vier jaar, zei Aart Boele (SGP) streng. "U maakt deel uit van een machtsevenwicht. In de ogen van mijn fractie kan een wethouder niet zomaar vertrekken. Ook vindt de SGP: als Dekker dan toch weg wil, laat hij dan maar per 1 maart gaan. "Als een publieke gezagsdrager zijn vertrek aankondigt, is hij eigenlijk al weg. Het is moeilijk om dan nog een politieke vuist te maken. Bovendien: volgens de wet is een wethouder een maand na zijn ontslagbrief ontslagen.
Boele herinnerde aan de 'bewogen geschiedenis die de raad met Dekker achter de rug heeft. "Zijn functioneren was regelmatig reden voor heftige emoties. Omdat hij beloofde met nieuwe inzet aan de slag te gaan, kreeg hij een nieuwe kans. In het licht van deze historie kan er van een zelfgekozen vertrek geen sprake zijn. De SGP maakt zich ook zorgen over de komende maanden. "Blijft de coalitie in stand, vervangen we nog een paar maanden, hoe ziet de komende tijd eruit?

Ook de ChristenUnie vindt dat Dekker, als hij toch weg wil, maar eerder moet gaan. "De timing is ongelukkig en niet tactvol uitgevoerd, merkte Arjan Zwaan op. "Juist omdat u na zwaar weer het vertrouwen hebt gekregen om de klus af te maken. Het belang van Alblasserdam komt niet tot zijn recht. We lezen de aankondiging van Dekkers vertrek als een ontslagbrief, dus het ontslag kan volgens de gemeentewet niet per 1 september ingaan.

De andere partijen zijn ook teleurgesteld, maar wel milder in hun oordeel. "Het scheelt de gemeente wachtgeld als de wethouder meteen een andere baan heeft, nuanceerde André Ruikes (CDA). "De timing is niet handig, we hebben nog een half jaar tot de verkiezingen. Het CDA vindt dat Dekker politiek verantwoordelijke zaken vanaf nu maar uit de weg moet gaan. Over de coalitie zei Ruikes: "Wat ons betreft blijft die in stand. De opvolging bestuderen we nog. Ook de VVD wil de coalitie doorzetten. "De ambities van Alblasserdam zijn groot, dat vraagt om continuering van de inzet, aldus Freek de Gier (VVD). PvdAer Rinus van Lavieren is het daarmee eens, maar voelt zich in de steek gelaten. "Het is alsof je in het begin van de tweede helft met tien man komt te voetballen. De Gier wil Dekkers keuze respecteren. "In de huidige tijd gaat een werkgever geen acht maanden wachten.

Dekker verdedigde zich zichzelf uitvoerig. "Soms denk je er goed aan te doen om tijdig te beginnen. Uit vakliteratuur blijkt dat de meeste wethouders niet zo snel aan de slag komen. Dat is voor mij de reden geweest om op tijd te gaan solliciteren. De gemeente Rucphen heeft de periode tot aan mijn aanstelling al behoorlijk opgerekt. Ik kan eerder aan de slag, maar ik wilde nog wat zaken afmaken. Als ik de baan had laten schieten, had ik dan nog zo’n kans gekregen? Het leek me netjes om mijn vertrek ruim op tijd aan te kondigen. Ziet u mijn brief maar als een vooraankondiging. Dat we een moeilijke tijd achter de rug hebben, heeft niet meegespeeld bij mijn besluit. Dan zou ik het debat zijn aangegaan. Volgens de vertrekkende wethouder is het nog best mogelijk om een 'politieke vuist te maken. "Als mensen tegen me zeggen: 'Je telt toch niet meer mee, weten ze waar het gat van de deur is.

Boele liet zich niet geruststellen. "Uw antwoord stemt me een beetje somber. Bepaalt een wethouder zelf wanneer hij weggaat? Daarmee miskent hij een unieke benoemingsprocedure van een publiek persoon. De wethouder zegt dat veel dingen goed in de steigers staan. Dat vind ik helemaal niet; het besluit rondom de Torenbrug, de containerterminal en de begroting staan nog lang niet goed in de steigers. Ik denk dat Dekker op 18 juni geen wethouder meer is. Hij heeft zijn ontslagbrief ingediend. Volgens de SGP heeft de coalitie de wethouder laten vallen, want het CDA zegt aan de ene kant dat er belangrijke projecten lopen, maar heeft aan de andere kant niet geprobeerd de wethouder binnenboord te houden.

Burgemeester Lennie Huizer sprak sussende woorden. "Ik vind het niet zo schokkend dat iemand die bijna acht jaar wethouder is geweest een aantal maanden eerder weggaat. Dat komt vaker voor. Ik vind het heel correct dat Dekker het vroegtijdig heeft gezegd. Ik verwacht uiterlijk 1 augustus een formele ontslagbrief. En wat het college betreft is de wethouder voluit aanspreekbaar op de zaken die hij in zijn portefeuille heeft.

Lees meer over:

VVD PvdA CDA sgp Arjan Dekker
Deel dit bericht met je vrienden!