donderdag 4 maart 2021

Alles over Alblasserdam

'Comite Asbest Nedstaal Nee' gematigd positief over uitstel proefneming

31 mei 2013

ALBLASSERDAM - Het comité Asbest Nedstaal Nee is gematigd positief over het besluit van OZHZ om het besluit inzake de proefneming bij Nedstaal uit te stellen tot na de zomervakantie.

Willem Schulpen van 'Comite Asbest Nedstaal Nee' zet een en ander nog even op een rijtje, en komt ook met een nogal onverwachtse conclusie. Hij stelt:  "Tevens is de aangekondigde ambtshalve wijziging van de huidige vergunning een eerste stap in de goede richting. Uiteraard moeten we eerst afwachten wat deze wijziging gaat inhouden. Als het gaat om een legalisering van de huidige praktijk, dan schiet de omgeving er niets mee op".

"Helaas betekent dit uitstel nog geen afstel, het comité zal blijven strijden tegen de enorme overschrijdingen van de diffuse fijn stof emissies met niet afbreekbare en giftige stoffen die al tientallen jaren was te voorkomen met beschikbare afvang en reinigingstechnieken. Ook blijven wij strijden tegen  komst van de asbestverwerking met de huidige afvang en reinigingstechnieken. Daarnaast zal zowel OZHZ als Nedstaal worden aangesproken op de overschrijdingen en overtredingen van de huidige vergunning en de gevolgen voor de gezondheid van de omwonenden".

Ook stelt Willem Schulpen: "De bewoners van Alblasserdam en omgeving worden zich bewuster over de enorme risico’s die er verbonden zijn aan de emissies van Nedstaal en hebben niet zo veel vertrouwen meer in Nedstaal en de verantwoordelijke autoriteiten. Je ziet geen grote schoorstenen waaruit dikke wolken komen, echter het gevaar schuilt hem juist in de nauwelijks zichtbare uitstoot van super kleine deeltjes. Deskundigen op dit gebied voorspellen nog enorme gevolgen op lange termijn".
 
Hij komt tot de volgende conclusie: "Nedstaal stoot 10 keer meer fijn stof uit dan alle zware vrachtwagens van Nederland bij elkaar".
 
Dit baseert hij op het volgende: "Fijn stof wordt als een zeer gevaarlijk stof beschouwd, zeker daar waar het fijn stof betreft die door menselijk handelen wordt veroorzaakt. Fijn stof kan tot diep in de longen dringen en omdat aan de fijn stof allerlei zeer schadelijk en giftige elementen kunnen kleven kan fijn stof tot dodelijke ziekten zoals kanker veroorzaken".
 
"Nedstaal stoot extreem veel fijn stof uit in het jaarverslag van 2012 spreekt de firma over in totaal 83379 kg (waarvan 77243 diffuus).
Deze hoeveelheid stof lijkt misschien niet schokkend, maar indien deze uitstoot bijvoorbeeld wordt vergeleken met alle fijn stof uitstoot van alle zware vrachtwagens in Nederland in een heel jaar, dan blijkt dat Nedstaal bijna 10 keer zoveel fijn stof uitstoot* dan alle zware vrachtauto’s bij elkaar. Alleen deze constatering zou iedere omwonende in de wijde omtrek zeer ongerust moeten maken".
 
"U moet zich voorstellen, aldus Willem Schulpen, "dat iedere zware vrachtwagen van Nederland ieder jaar bijna 400.000 kilometer in uw achtertuin rijdt. Bovenstaande conclusie is gebaseerd op de volgende rekensom:

Er zijn 28180 vrachtwagens in Nederland zwaarder dan 20 ton.
Gemiddelde jaar kilometrage: 38973.
Euro 6 norm gaat uit van 0.008 gram per kilometer.
Rekensom:  28180 x 38973 X 0.008 = 8786073 gram en dit is dus 8786 kilogram fijn stof".
 
Stankklachten
Comité Asbest Nedstaal Nee wil dat er per direct duidelijkheid komt inzake de grote stankklachten. Al ruim 1 ½ jaar klagen direct omwonenden  over stank. Ondanks toezeggingen de samenstelling van 'de stank' te onderzoeken is er ook na maanden nog geen duidelijkheid. Tot  op heden is niet door Nedstaal of OZHZ duidelijk gemaakt of de stoffen die gepaard gaan met deze stank schadelijk zijn voor de gezondheid. Inmiddels kunnen de kinderen van bewoners regelmatig niet meer buitenspelen.

Conclusie van het actiecomite: Nedstaal was en is een zeer milieubelastend bedrijf.

Voor de gegevens die Willem Schulpen voor bovenstaande berekening gebruikt: Klik hier.

Lees meer over:

nedstaal ozhz vergunning
Deel dit bericht met je vrienden!