Alles over Alblasserdam...
Afbeelding bij nieuwsitem '“Zon & Zo' maakt Reinigingsdienst Waardlanden duurzaam'
07mrt 2014

“Zon & Zo' maakt Reinigingsdienst Waardlanden duurzaam

ALBLASSERDAM -  Het energie verbruik aan de BoezeM3 in Gorinchem waar de kantoren, afval brengstation, garage en strooizout loods van Waardlanden staan was in 2012 zo’n 200.000 kWh. Gezien de oppervlakte van het terrein, de grote van de garage en kantoren is dit geen uitzondering. Desondanks werd in de afgelopen jaren onderzocht naar milieuvriendelijke mogelijkheden om dit verbruik te reduceren. Directeur Ton Versteeg en zijn team hebben de focus gelegd op duurzaamheid. Zo is Waardlanden sinds 2013 één van de 25 deelnemers aan het Energie Convenant 3 van Blauwzaam.

Eén van de doelen binnen dit convenant is om in de periode 2013/2014/2015 tenminste 10% energie te besparen.
 
Er werd onder meer gekeken naar de mogelijkheid om zelf alle benodigde energie op te wekken, maar daarvoor zouden er meer dan 1.000 zonnepanelen geplaatst moeten worden, reëel gezien is dat eigenlijk niet mogelijk. Adviezen werden ingewonnen,  offertes werden opgevraagd en de eerste en meest logische stap was om eerst het energie verbruik te reduceren. Alle verlichting op het terrein, de straatverlichting, de verlichting tegen de gevels van de kantoren, in de garage, wasstraat en de hoge masten zijn vervangen door energiebesparende Led verlichting, daarbij is de lichtintensiteit zelfs toegenomen.

De gevelverlichting en de straatverlichting bestond in de oude situatie uit gasontlading lampen van 150 watt. Deze zijn door Zon & Zo vervangen met 80 watt straatverlichting. Direct voordeel voor Waardlanden is een energiebesparing van rond de 50%, maar naast deze energiebesparing is er ook “meer” en “beter” licht. In de kantoren en garage zijn de TL bakken vervangen met Led panelen en het stroom verbruik per TL armatuur is gezakt van 90 watt naar 38 watt.

Door toepassing van LED verlichting, wordt niet alleen bespaard op het energieverbruik. Maar ook wordt daardoor enorm bespaard op het onderhoud. Recentelijk is besloten voor de plaatsing van zonnepanelen op de overkappingen van het wagenpark. Hiermee zal in de toekomst een substantieel deel van de energie door Waardlanden zelf worden opgewekt. Er worden medio 2014 door Zon & Zo duurzame oplossingen 440 (hoog rendement) zonnepanelen geplaatst. Waardlanden heeft gekozen voor Zon & Zo op basis van eerder opgedane ervaringen, expertise en prijsstelling (versus kwaliteit). 

In een eerder stadia heeft Zon & Zo Waardlanden reeds voorzien van alle LED verlichting in het bedrijfsgebouw. Verwacht eindresultaat:  “een besparing van 2/3 op de het stroomverbruik” …….. en dit maakt Waardlanden één van de duurzaamste reinigingsdiensten in het land.Deel dit bericht met je vrienden!