woensdag 20 januari 2021

Alles over Alblasserdam

Proef met pomp tegen blauwalg Lammetjeswiel

28 mei 2014

ALBLASSERDAM - Vanaf woensdag 28 mei draait in het Lammetjeswiel in Alblasserdam een pomp tegen blauwalg. Deze pomp is een van de maatregelen waarmee de gemeente Alblasserdam en Waterschap Rivierenland blauwalg in de recreatieplas proberen te voorkomen. De plaatsing van de pomp is een proef en zal na acht weken tussentijds worden geëvalueerd.

Lagere watertemperatuur en betere doorstroming
De pomp voert lucht aan via een leiding waardoor dieper, koeler water naar boven stroomt. Dit resulteert in een lagere watertemperatuur en een betere doorstroming wat de groei van blauwalg kan afremmen. De pomp zal enkele uren per dag draaien.

Onderzoek blauwalgproblematiek
Eind 2013 heeft het waterschap onderzoek uitgevoerd naar de oorzaken van de blauwalgproblematiek in de plas. Enkele aanbevelingen uit het rapport zijn al opgepakt. De gemeente Alblasserdam heeft bomen gesnoeid om bladinval in de plas te voorkomen. Ook heeft zij blad en slib op ondiepe plekken van de plas verwijderd zodat het water daar minder snel opwarmt. Daarnaast wordt extra onderzoek gedaan naar lange-termijnacties. Aangezien er aan veel knoppen gedraaid moeten worden om de waterkwaliteit te verbeteren, is er geen garantie dat er deze zomer inderdaad geen blauwalg is. Wethouder Verheij: “Het Lammetjeswiel is voor Alblasserdammers een mooi openlucht zwemwater. In het coalitieakkoord hebben we opgenomen dat we dit gebied aantrekkelijker willen maken. Dat begint met het voorkomen van blauwalg.”

Blauwalg
Blauwalg is een bacterie die giftige stoffen produceert die bij inname schadelijk kunnen zijn. De blauwalg lijkt op een olieachtige laag die op het water ligt. Blauwalg kan ontstaan in een periode met hoge temperaturen. De pomp wordt geplaatst door Pomp Plus uit Oud-Alblas.

Deel dit bericht met je vrienden!