woensdag 20 januari 2021

Alles over Alblasserdam

Pomp tegen blauwalg Lammetjeswiel lijkt effectief

18 augustus 2014 (door Hennie van der Zouw)

ALBLASSERDAM - In het Lammetjeswiel is nog steeds geen blauwalg geconstateerd. Dat blijkt uit de meest recente meetresultaten van afgelopen week van het Waterschap Rivierenland. “Het lijkt er daarom op dat de pomp die de gemeente Alblasserdam en Waterschap Rivierenland eind mei hebben laten plaatsen succesvol is”, zegt wethouder Peter Verheij. De plaatsing van de pomp was een proef die inmiddels is verlengd tot 1 september.

Lagere watertemperatuur en betere doorstroming
Door de pomp stroomt dieper, koeler water naar boven. Dit resulteert in een lagere watertemperatuur en een betere doorstroming wat de groei van blauwalg kan afremmen. Blauwalg is een bacterie die giftige stoffen produceert die bij inname schadelijk kunnen zijn. De blauwalg lijkt op een blauw/groene olieachtige laag die op het water ligt en kan ontstaan in een periode met hoge temperaturen. De pomp draait enkele uren per dag.

Eerdere maatregelen tegen blauwalg
Eind 2013 heeft het waterschap onderzoek uitgevoerd naar de oorzaken van de blauwalgproblematiek in het Lammetjeswiel. Voordat de pomp is geplaatst zijn al eerder enkele aanbevelingen uit het rapport opgepakt. Zo heeft de gemeente bomen gesnoeid om bladinval in de plas te voorkomen. Ook heeft zij blad en slib op ondiepe plekken van de plas verwijderd zodat het water daar minder snel opwarmt.

Foto: Wethouder Peter Verheij bij de pomp in het Lammetjeswiel

Zie ook:

Lees meer over:

waterschap lammetjeswiel
Deel dit bericht met je vrienden!